– Jeg har blitt fortalt at det å sette på seg brillene, er som å gå inn i et 360-graders rom. Hvis du vrir på hodet, så ser du deg rundt i rommet, og kan være en betrakter. Det kommer engelskmennene Felix Massie og Mark Davies fra Nexus Studios til kinoen på fredag for å holde foredrag for elever på videregående skole om «Rain or Shine». Men lørdag flytter de dette ut i byhallen, og da kan alle prøve dette konseptet der du tar på deg briller.

Eget barneprogram

Lørdagen er nemlig en dag der det er satt sammen et barneprogram som strekker seg over fire timer. Men lørdagen er også en dag der fagfolket kan treffe Gunnar Wille, dansken som er skandinavisk nestor, pådriver for animasjonsutdannelse og hedersgjest under festivalen.

– Selv om vi er en bransjefestival, så er det all grunn til å komme og se nærmere på hvordan god animasjon kan se ut. For det blir fort til at animasjonen foreldrene så på, overføres til barna i neste generasjon. Men her er det noe av det beste på vår kant av verden. Går du på animasjonsfestival i Belgia eller Frankrike, så er nok nysgjerrigheten mye større enn hos oss. Så vår oppgave er å trigge folks nysgjerrighet. For du trenger ikke lure på om vi er dyktige. En norsk film («Evige jaktmarker») vant nylig pris under festivalen i Leipzig. Og den prisen kan bety at du er Oscar-kvalifisert. Og Torill Kove er jo et eksempel på at du kan plukke Oscar som Canadabosatt nordmann i animasjon («Den danske dikteren» fra 2006), forklarer Narverud Moen.

Men den multivinnende russeren Konstantin Bronzit kommer, Kristian Pedersen fra Fredrikstad er også representert.

Jeg skal lande torsdag, og sørge for at publikum da tar av.

Anders Narverud Moen

 

Spennende

– Men hvor er festivalsjefen akkurat nå?

– Jeg vet ikke helt. Det er en smule fragmentert, men jeg skal lande torsdag, og sørge for at publikum da tar av.

– Her er det filmer som kan kandidatere for en Oscar, og vi har prisbelønnede filmskapere med Oscar på cv-en. Du skal også få en film med lokalt tilsnitt, for boka til Lisa Aisato («Odd er et egg») er blitt til film, forklarer Moen.

Men like artig er det at «Den magiske juleesken» er en animert dansk spillefilm som har fått norske stemmer fra vårt distrikt. Fire unge skuespillere er med, sammen med Dennis Storhøi. Den kan du se lørdag klokken 13.30.

Nominerer til Amanda

Et avsluttende poeng også:  For første gang skal festivalen nominere en film til Amandaprisen i kortfilmkategorien.

– Dette viser hvilken betydning festivalen har opparbeidet seg, og hvilken posisjon festivalen har ovenfor kortfilm som sjanger. Dette gir oss en mulighet til å promotere unike animerte kortfilmer ovenfor en nasjonalt filmindustri, sier Narverud Moen.