Karivold Film, med Gunnar og Jonas Bjerketvedt i spissen, står bak den to episoder lange dokumentaren som løfter frem kvinnenes glemte innsats under siste verdenskrig.

LES OGSÅ: En historietime om tungtvannet

To lokale kvinner

Magnhild Bråthen (90) fra Råde har en sentral plass i dokumentaren. Det har også Ulla Glad Jackson, opprinnelig fra Oslo, men nå bosatt i Fredrikstad.

– Ideen til dokumentaren ble født for flere år siden etter at jeg hadde sett filmen «Max Manus». Det slo meg at kvinnenes innsats under 2. verdenskrig alltid har vært så lite påaktet, og det synes jeg var urettferdig, sier filmskaper Gunnar Bjerketvedt.

Sterke historier

Han fant sin meningsfelle i Torill Stokkan og sammen har de reist landet rundt på jakt etter kvinner som på forskjellig vis involverte seg i kampen mot okkupasjonsmakten.

LES OGSÅ: Skylder på Willoch for jødehat

– I løpet av de to episodene får vi møte 12–13 kvinner, og det er sterke historier de har å fortelle selv om få har hørt dem, sier Stokkan.

Nøyaktig sendetidspunkt for de to episodene, som er på drøye 50 minutter hver, er ikke endelig bestemt.

Hedrer kvinnene

I NRK får FB opplyst at dokumentaren trolig vil bli vist i løpet av første halvdel av april i forbindelse med 75 års markeringen for krigsutbruddet.

– Litteraturen er full av heroiske beretninger om menns innsats under siste krig. Veldig få kvinner har fått komme til orde selv om de beviselig gjorde en uvurderlig jobb med livet som innsats, sier Torill Stokkan.

– Denne dokumentaren hedrer disse glemte kvinnene som tok ansvar og gjorde sin plikt på lik linje med mennene.

Mange har vært tause

Hun har vært på jakt etter hverdagshistoriene, de nære beretningene om hvordan det var å leve i et land okkupert av en fremmed makt.

LES OGSÅ: – Menneskene burde ha lært nå

– Kvinnene gjorde en stor innsats på mange områder, men når jeg har snakket med dem har mange gitt uttrykk for det samme: – Dette er vel ikke noe å snakke om. Og mange har heller ikke gjort det før nå.

I tysk fangenskap

Magnhild Bråthen fra Råde var bare 18 år gammel da hun ble arrestert. Tyskerne fant en død tiur på gården hvor familien bodde.

De mente at noen i familien hadde skutt tiuren og således var i besittelse av våpen. Så var ikke tilfelle, fuglen ble trolig skutt av noen leieboere som jobbet i et steinbrudd i nærheten.

FORTELLER: Magnhild Bråthen fra Råde forteller om sine krigsopplevelser i «Kvinner i krig». (Foto: Karivold Film)

Magnhild og faren ble arrestert og plassert på hver sin enecelle i fengselet i Gamlebyen. Etter tre måneder i fullstendig isolasjon, ble de overført til Grini.

Senere ble Magnhild sent til kvinneleiren Ravensbrück i Tyskland der hun satt til krigen var over.

Tilbake på cella

– Vi intervjuet Magnhild i fengselet i Gamlebyen, i den samme cellen hvor hun satt i isolasjon for mer enn 70 år siden. Det var en sterk opplevelse for alle som var til stede, forteller Gunnar Bjerketvedt.

LES OGSÅ:

Like dramatisk er ikke historien Ulla Glad Jackson har å fortelle. Hun vokste opp i Oslo og delte blant annet ut illegale aviser under krigen.

– Hun er et viktig tidsvitne, og hennes beretning er en del av det lappeteppet av uegennyttig og risikofylt innsats som vi ønsker å vise frem gjennom denne dokumentaren, sier Torill Stokkan.