– Vi så først etter parkeringsautomaten, men da vi fikk øye på skiltet «Gratis parkering inntil 12 timer» gikk vi ned til stranden uten å tenke noe mer over det, sier Irene Lunde.

«Urskive»

Fredrikstad-kvinnen forklarer at det noen år siden forrige gang hun var på Foten, og at hun derfor ikke var klar over «urskive»-systemet på parkeringsplassen.

– Det er nok mange som ikke har fått med seg at man må legge en «urskive» (en pappskive med stillbare visere, red. anm.) eller en håndskrevet lapp som viser tidspunktet man ankom parkeringsplassen, sier hun og legger til:

– Det lå hvert fall gule lapper på ganske mange biler da vi kom tilbake seks timer senere.

De gule lappene, er parkeringsbøter á 330 kroner stykket. I tidsrommet 1. mai til 31. juli er det delt ut 345 av dem på Foten. Det er en liten økning fra tilsvarende perioder i 2021 og 2020, hvor det ble delt ut henholdsvis 305 og 327 parkeringsbøter

Følg med

– Jeg tok en telefon til kommunen, men de forklarte at det også står på skiltet at man må dokumentere ankomsttidspunktet. Det er min feil som ikke leste skiltet skikkelig, men når man er i feriemodus er det fort gjort å overse teksten som kommer etter «gratis i 12 timer».

Nå oppfordrer hun publikum til å ha øynene med seg neste gang de skal på badetur.

– 330 kroner er ikke mye, men det er tross alt sure penger når parkeringen egentlig er gratis.

Ingen etablering

– Vi prøver å gjøre utfartparkering så billig som mulig og på Foten er det gratis i 12 timer, sier Frode Samuelsen, parkeringssjef i Fredrikstad kommune.

– For å unngå at bobiler eller campere etablerer seg der, eller at parkeringen blir brukt som oppbevaringsplass, har vi et krav om dokumentasjon.

Holder med en lapp

Han forklarer at «urskive»-parkering er langt mer vanlig i Sverige, Danmark og nedover i Europa.

– Man må ikke ha en urskive. Det holder å skrive klokkeslettet på en lapp i frontruten.

– Er det urskive-parkering andre steder i Fredrikstad?

– Kun på Gressvik torg, svarer Samuelsen.