Sommeren 2021 ble en eneste lang fest i Vispen, med massevis av gratis aktiviteter for barn, unge og voksne.

Nå har Borge 4H i samarbeid med Skjærviken Lokalsamfunnsutvalg, Skjærviken og Kjølshunn velforening og Vispen sjøsenter fått 300.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen for å gjenta suksessen.

– Sommeraktivitetene i fjor fikk masse god omtale og ga en veldig positiv effekt i lokalsamfunnet. Det har tydeligvis Gjensidigestiftelsen lagt merke til, for da vi søkte om maksbeløpet på 300.000 kroner for årets aktiviteter, fikk vi hele beløpet. Det hadde jeg aldri trodd, sier en særdeles fornøyd Andreas Berg Svendsen i Borge 4H.

Bananbåt og vanntrampoline

Dermed blir det samme opplegg som i fjor. Aktivitetene inkluderer tråbåt, vanntrampoline, kjempesjakkspill, SUP (stand up paddleboard), kajakkpadling, sandvolleyball, bananbåter, gummiring etter båt, robåt, basketball og ringspill. I tillegg er det planlagt vannskikjøring.

Dessuten blir det åpen kiosk på badeplassen, akkurat som i fjor.

Vispen er den nærmeste badeplassen for titusener av beboere på østsiden av Glomma. Hit kan man fint komme seg ved hjelp av sykkel, fra både Årum, Torp, Selbak og Begby.

Sysselsetter ungdom

I fjor fikk initiativtagerne hele 380.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen, men i år er budsjettet mindre. I fjor gikk nemlig mye av pengene til innkjøp av utstyr. I år er det meste av utstyr på plass og derfor skal hele 200.000 kroner av potten gå til å lønne ungdommer i sommerjobb.

– Vi søker ungdom mellom 15 og 18 år som kan tenke seg å jobbe som sommerverter på Vispen i perioden 18. juni til 14. august, forteller Andreas Berg Svendsen i Borge 4H.

– Det er ikke så lett for ungdom i denne aldersgruppen å skaffe seg sommerjobb, men vi ser at de som jobbet hos oss i fjor, har fått verdifull erfaring på CV-en. Flere har allerede skaffet seg jobb ved siden av skolen eller sommerjobb et annet sted i år, og jeg snakket nylig med en arbeidsgiver som skrøt veldig av gutten hun hadde ansatt. Han trengte knapt opplæring.

Bildeserie

Bilder av avslutningen på sommeraktiviteter på Vispen

Berg Svendsen forteller at de allerede det første døgnet utlysningen fikk inn cirka 50 søknader, og regner med å få et par hundre søkere til de rundt 15 stillingene.

– Det er selvsagt trist å måtte skuffe mange, men vi er glad for å kunne sysselsette en del.

Plukker alger

Arbeidet vil i hovedsak være utendørs. Eksempler på arbeidsoppgaver er kiosksalg, utlån av utstyr, fjerne alger fra badestranden, plukke søppel og holde området ryddig, planlegge og gjennomføre aktivitetsdager, vedlikeholde og klargjøre utstyr.

– Vi søker etter ungdom som kan jobbe minimum åtte dager i løpet av denne perioden. Det vil bli satt opp faste vakter og i tillegg vil vi ha behov for tilkallingsvikarer, sier Berg Svendsen.

Han forteller at de vil ansette en blanding av ungdommer helt uten arbeidserfaring og ungdommer som jobbet i Vispen i fjor.

– Vi ønsker at de mest erfarne skal lære opp de ferske. Vår erfaring er at ungdommen utvikler seg veldig positivt når de får ansvar, sier han.

Sommervertene vil også få gode muligheter til å påvirke sin egen arbeidshverdag.

– Om det for eksempel er overskyet en periode, kan det jo bli litt kjedelig på jobb. Da er det topp om sommervertene selv tar initiativ til å skape aktiviteter til glede for nærmiljøet, sier han.

Berg Svendsen fremhever også den viktige jobben sommervertene gjør med å rydde alger.

– Vi har jo hatt mye problemer med dårlig lukt i Vispen på grunn av algene. Ved å rydde alger fortløpende, løser vi mye av dette problemet, påpeker han.