Skatte-sjokk kan ramme FFK

Million-overføringene fra FFK til det estiske selskapet Sport & Nett, som skatte-etterforskerne mener delvis er fordekt lønn til fotballspilleren Raio Piijora (32), kan i neste omgang koste FFK store beløp i manglende innbetalt arbeidsgiveravgift og straffeskatt.arkivfoto: erik hagen

Million-overføringene fra FFK til det estiske selskapet Sport & Nett, som skatte-etterforskerne mener delvis er fordekt lønn til fotballspilleren Raio Piijora (32), kan i neste omgang koste FFK store beløp i manglende innbetalt arbeidsgiveravgift og straffeskatt.arkivfoto: erik hagen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Fem millioner kroner er trolig overført fra FFK til Estland siden 2004. Får kemneren rett i at noe av dette er lønn til Raio Piiroja (32), kan FFK få et senere skattekrav på nær en million kroner.

DEL

Årsaken er at deler av overføringene til et estisk agentselskap skal ha funnet veien til fotballklubben FC Flora Tallin, og kort tid etter dukket opp som stipendutbetalinger på Raio Piirojas private konto, i følge skatteetterforskerne.

Kemneren mener dette er fordekt lønn. Piiroja vil derfor få et skattekrav på litt over en million kroner. For å sikre kravet er det tatt arrest i huset hans på Gressvik.

Får kemneren gjennomslag for dette, utløser det nye, store krav mot FFK.

Leder for Skattekrimavdelingen i Skatt Øst, Jan Egil Kristiansen, bekrefter at dette er saksgangen i slike saker.

– I så fall kommer krav om etterbetaling av 14,1 prosent arbeidsgiveravgift pluss 60 prosent straffeskatt av det undratte avgiftsbeløpet, forklarer Kristiansen.

Skatteetterforskerne fortsetter nå å grave i FFKs og Piirojas papirer, for å avdekke det fulle omfanget i saken.

Les også: FFK-lederene har ryddet i to år

Les også: – En alvorlig sak

Først 250.000 i året

Da Piiroja signerte spilleravtale med FFK i 2004, ble det også laget en agentavtale med Arnet Grupp, som senere ble hetende Sport & Nett Grupp. Kemneren mener firmaet kan knyttes til Piirojas agent Tarmo Lehiste, og at de kontroversielle stipendutbetalingene via FC Flora Tallin kan være kommet i stand gjennom ham.

– Var dette fordekt lønn?
– Nei, dette var en ren agentavtale, sier Frode Kværneng, som var styreleder i FFK ASA i 2004 og 2005.

– Fikk du som styreleder i aksjeselskapet forelagt deg avtalene fra klubbstyret?
– Nei, sier Kværneng.

Klubbstyret som håndterte avtalene besto i 2004 av: Bjørn Jensen, Bjørn Østli, Arvid Vestvik, Stein Ramsøy, Odd Hasselgård, Kari Næss Omvik, Roar Johansen og daglig leder Bjørn Bagstevold.

Les også: Slik fant skatte-etterforskerene millionoverføringene

Øker til en million

10. august 2007 signeres en ny avtale mellom FFK og Sport & Net Grupp. Nå skal det betales en million kroner i året til det estiske selskapet, for talentspeiding som ikke gir synlige resultater for klubben.

På samme tid resignerer Raio Piiroja sin spiller-kontrakt med FFK. Lønna hans er 600.000 kroner, mens sammenlignbare, lokale spillere får nærmere to millioner kroner i lønn.

– Piirojas lønn er bemerkelsesverdig lav, sa blant andre fotballagentene Gunnar- Martin Kjenner og Per A. Flod.

Skatteetterforskerne mener det samme, og at det er mistenkelig at disse to avtalene sammenfalt i tid, mens daværende direktør i FFK avviste en slik sammenheng.

– En helt selvstendig avtale med Sport & Nett Grupp, sa Runar Henriksen i 2007.

Da Svein Johannessen overtok som FFK-leder for to år siden, ble kontrakten med Sport & Nett Grupp sagt opp i februar 2010, men millionen ble like vel utbetalt også i år, fordi den hadde oppsigelsestid.

– Derfor var den gyldig ut dette året, sier Johannessen.

Alt om FFK finner du her

Kan koste millioner

Fra 2004 til 2011 kan FFK dermed ha betalt fem millioner kroner til estiske speidere. Utbetalingene på 250.000 kroner frem til 2007 ser foreløpig ikke ut til å være omstridte eller kostbare for FFK.

Det kan derimot de fire millionene som skal ha blitt overført fra 2007 til 2011 være, fordi de altså kan føre til et krav fra Skatt Øst på 14,1 prosent i manglende innbetalt arbeidsgiveravgift, pluss 60 prosent straffeskatt på toppen.

Medregnet renter vil ekstraregningen til FFK i så fall komme på cirka en million kroner.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags