Loberto tok ned FFK-bilder fra stadion-veggene. Skandale, mener tidligere profil

Skal erstattes: Det er bildene på veggen til venstre for Kristian Brix som nå er borte. Bildene, som er fra 2006-sesongen skal henges opp andre steder.

Skal erstattes: Det er bildene på veggen til venstre for Kristian Brix som nå er borte. Bildene, som er fra 2006-sesongen skal henges opp andre steder.

Før årets sesong tok FFKs trenerteam en beslutning om å omplassere flere historiske FFK-bilder. – Vi skal være med på å skape ny historie og ønsker at det skal være spillernes fokus.

DEL

Det sier Andrea Loberto til Fredriksstad Blad. Beslutningen har vakt sterke reaksjoner blant flere gamle FFK-storheter.

– En skandale. Helt forferdelig, sier Per Egil Ahlsen som får støtte av Svein Johannessen og Yngvar Wernersen til Demokraten som først omtalte saken.

Bildene det er snakk har hengt i spillertunnelen. Det er bilder fra cupfinalen i 2006 der John Anders Bjørkøy blant annet figurerer foran en fullsatt VG-sving. I tillegg er det bilder av en lang busskortesje på vei til Ullevaal. Disse bildene forsvant før seriestart.

– En ære å være leder her

Loberto hadde torsdag morgen ikke lest Demokratens artikkel, men bekrefter at man i vinter tok beslutningen om å omplassere flere bilder fra cupfinalen i 2006.

– Både spillerne og jeg er veldig klar over, og stolt av, klubbens historie og tradisjon. Det er en ære å være en leder i en slik klubb og ikke minst å spille for den. Dette her handler ikke på noe som helst måte om mangel på respekt overfor klubbens historie, sier Loberto.

Bildeen: Det er blant annet bilder fra cupfinalen i 2006 som det nå skal bli funnet en ny plass til.

Bildeen: Det er blant annet bilder fra cupfinalen i 2006 som det nå skal bli funnet en ny plass til. Foto:

–Hva er da forklaringen?

– Vi ønsker rett og slett at arealene rundt garderoben skal være et sted der dagens spillere blir minnet på at man selv skal være med på å skape ny historie. Vi ønsker at det skal være noe der som trigger deg litt ekstra, gir deg ekstra energi, noe man gjenkjenner og noe man selv har opplevd. Vi ønsker at dette skal være noe spillerne selv føler man har et eierskap til.

Reagerer

I Demokraten får Per Egil Ahlsen støtte fra både Svein Johannessen og Yngvar Wernersen som begge var sentrale i klubben på 1970- og 1980-tallet.

– En stor skam. Første gang jeg hørte om dette trodde jeg ikke det var sant, sier Johannessen til avisen. Han er sjokkert over at klubbens styre kunne godkjenne en slik handling.

Skal preges av klubbens verdier

Loberto sier til Fredriksstad Blad at han har forståelse for at enkelte reagerer på beslutningen.

– Engasjementet og lidenskapen er stor i Fredrikstad. Det er nettopp et slikt engasjement som er med på å gjøre FFK unike. Det overrasker meg definitivt ikke.

Styreleder Jostein Lunde sier til Demokraten at beslutningen ble tatt før hans inntreden i klubben.

– Restauranten preges av en del gamle bilder og jeg tenker at det er nok av gode minner som speiler fortida andre steder på Stadion og i klubbrommet. Det er viktig å få frem at vi speiler både fortid og nåtid. Vi er opptatt av at veggene skal få opp nye motiver; at veggene skal preges av klubbens verdier, sier styrelederen.

FFK svarer

I et innlegg på sine egne hjemmesider svarer FFK på kritikken og kommer med sin forklaring på hva som har skjedd, i et innlegg på sine nettsider torsdag ettermiddag:

«Fakta først: Bildet det refereres til i hovedsak, et bilde fra cupfinalen i 1984, har aldri blitt tatt ned fra veggen på Stadion, da det aldri har hengt der.

Før seriestart ble det, etter 10 års bruk av Stadion, gjort noen mindre grep med garderoben (spillerne har egen "bås" istedet for åpne benker), og en bildeserie fra cupfinalen 2006, som var montert i spillertunnelen, tatt ned for omplassering. Planen er at klubbens verdier og andre relevante motiver skal komme opp akkurat her hvor våre spillerne bruker de siste øyeblikkene før kamp og trening. De seks bildene fra 2006 ønsker klubben å finne nye plasser til, på Stadion eller eksterne steder, slik at enda flere kan se dem.

Det finnes derimot flere minner fra cupfinalen i 1984 på Stadion - som av så mange andre stolte øyeblikk i klubbens historie. Bare i klubbens egne lokaler og restaurant henger det over 50 historiske bilder. Det kommer i tillegg til metervis med pokalskap og et betydelig antall plaketter, diplomer og vimpler.»

FFK understreker også at historein er viktig for klubben, i innlegget som er underskrevet av daglig leder Joachim Heier, styreleder Jostein Lunde og trener Andrea Loberto.

- Disse historiske effektene er viktig for alle i klubben, og noe vi alle er stolte av. Det er selvfølgelig ingen som har noe i mot, eller reagerer negativt på disse eller andre historiske bilder på Stadion, skriver trioen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags