Frustrasjonen

Alt lå til rette for at sølvguttene fra 2008 skulle kjempe om nye medaljer. Men på veien gikk alt galt.

Julen er over. Sølvguttene skal ut i sin første test. Ved andre dam i Bjørndalen ligger isen tykk. Anders Grönhagen blåser i fløyta for første gang. Sesongen 2009 kan begynne.
Vi skriver 6. januar. Rundt dammen blir de første løpsmeterne tilbakelagt. Treneren virker tilfreds og uttaler følgende:
– Jeg merket fremgangen tydelig i forhold til seriøsitet i fjor. Nå er den profesjonelle delen tydeligere, er suksesstreneren første uttalelser til Fredriksstad Blad.
Lite aner han at fylleskandaler, interne stridigheter, bråk og sportslig fiasko skal prege sesongen.

Treningsleiren. Grunnet suksessen, som ble kronet med sølv, må rødbuksene rekordtidlig av sted til La Manga – stedet som av mange blir omtalt som det perfekte plass å pådra seg brakkesyken.
Nordsjælland, Stabæk og Rosenborg påfører alle FFK hver sin nesestyver, men det som verre er; de interne stridighetene i gruppen spirer allerede.

La Manga: FFK-spillerne våkner opp til en ny dag med solskinn. De inntar en felles frokost på leilighetskomplekset Las Lomas.
Det store samtaleemne rundt bordene er episoden som skjedde noen timer tidligere.
FFKs svenske midtstopper Patrik Gerrbrand var på en nattlig utflukt, en tur som endte på morgenkvisten.
Anders Grönhagen har observert en bil ankomme, men påstår hardnakket at det er Gardar Johannsson som skal ha steget ut av den.

Islendingen på sin side ønsker å renvaske seg selv og hevder han har alibi.
Men den svenske treneren er lite interessert i å høre Johannssons forklaring, noe som fører til hektisk møtevirksomhet i spillergruppen.
– Denne saken skapte voldsom irritasjon i troppen, sier en av spillerne.
De øvrige medlemmene av spillergruppen forsøkte å få Gerrbrand til å stille opp, ta straffen for regelbruddet, noe svensken selv fant helt uinteressant.
Saken ble lagt voldsomt lokk på utad. Ingen skulle få vite hva som skjedde denne februarnatten.
Likevel fikk saken konsekvenser for spillergruppen som holdt seg mest rundt egne dører.
Det var aldri noe fyll slik Raio (Piiroja) har uttalt. Etter episoden med Gerrbrand begynte likevel ting å slå sprekker. Det var på mange måter her det hele startet, sier en annen kilde.

Hjem kom FFK. Trente en uke i Østfoldhallen. Så kom den etterlengtede oppturen i form av en seier. Triumfen over Örebro beskriver Grönhagen som viktig. Kampen var kjedelig. Samme dag røper FFK-treneren at han aldri har trent noen spillere så hardt som han har gjort til nå. 55 økter på 39 dager får Grönhagen til å innse at det er nå finjusteringen starter.

Slagene. skulle skje i Portugal. Dagen før avreise til solfylte Algarve er det snøstorm som venter på Valhalla Idrottsplass – et stenkast fra Scandinavium.
Rødbuksene blir utklasset – taper 2–6 mot IFK Göteborg.
Portimao. Portugal. Slutten av februar. Le Meridien Hotel & Resort. Mens snøen laver ned i Norge har rødbuksene gode treningsforhold i Portugal. Spillerne er innlosjert på Algarvekystens mest fasjonable hotell. Fem stjerner. Det to uker lange oppholdet kostet klubben 660.000 kroner.
Onsdag 25. februar smeller det på treningsfeltet. Kasey Wehrman gir Patrik Gerrbrand et slag Wehrman selv i ettertid har betegnet som «kraftig».
På kvelden prater spillerne ut om episoden. Blir enige om å tie. I ettertid hevder flere spillere at slaget i Portugal har sammenheng med hva som skjedde på La Manga en måned i forveien.
Den påfølgende dagen er Grönhagen helt i villrede om hvem han skal gi kapteinsbindet mot det lokale 2. divisjonslaget Portimononese.
– Her har du det du har mast om i to år, sier Grönhagen og slenger kapteinbindet i fanget på Pål Andrè Czwartek. Veteranen sitter forfjamset tilbake. Han var en av mange som ble testet ut i kapteinsrollen før seriestart.

Treningen. Lørdag 28. februar: Klokken er 10.00. Morgentreningen går sin gang. Regnet siler ned fra den portugisiske himmel. En overengasjert Anders Grönhagen tar grep på treningsfeltet. Spillerne flirer. De har aldri sett treneren i et slikt spesielt humør.
Han gir sine formaninger, går rundt og snakker høylytt med hver spiller og slenger enkelte ufine meldinger i retning av noen.
– I dag er han i sitt ess, sier sportslig leder Terje Jensen.
Mens spillerne jogger ned, går en småsvett Anders Grönhagen bort til sidelinjen hvor Fredriksstad Blads to utsendte forundret har fulgt treningen.
Overraskende nok tilbyr han både FBs utsendte fotograf og Terje Jensen en plass på laget. Utstyr skulle de få låne av klubben.
På vei til hotellet snakker Grönhagen åpent ut om Spillerinvest, ledelsen i klubben og ambisjonsnivået. Han mener klubben må bestemme seg for hvor høyt man skal satse.
– Grav litt i det og sett fokus på det, lyder beskjeden fra treneren.

Den noe spesielle treningen er over. På et av hotellrommene til FFK, sitter to medlemmer av troppen og ser på hverandre.
– Nå har du en god sak. Det virket som han var full, sier en spiller til Fredriksstad Blad.
Spillerne er mer eller mindre i en sjokktilstand i forhold til hva de nettopp har vært vitne til. I ettertid benekter Grönhagen overfor Fredriksstad Blad at han skal ha vært påvirket.

Tre timer senere. Det er duket for ettermiddagstreningen. Alle er på plass. Spillerne varmer opp. Men det er ingen Grönhagen å se.
På spørsmål om hvor han er, svarer hjelpetrener Tom Freddy Aune at hovedtreneren er på hotellet. I møter. Med hvem, aner ikke Aune. Det oppstår hektisk telefonvirksomhet blant lederne på treningsfeltet. Trenerteamet prater sammen. En gang. To ganger. Aune innkaller spillerne. Tar de med langt vekk fra FBs to utsendte.
Ti minutter før treningen er over kommer FFK-treneren løpende inn portene.
– Herregud, jeg forsov meg!, sier en flau Grönhagen.

Spillerne ser på hverandre. Trenerteamet ser på hverandre.
– Ta bilde nå. Det kan bli mye verdt, sier en spiller til oss .
Etter treningen går Grönhagen rett på rommet. Han ønsker ikke å si noe om situasjonen.
Fredriksstad Blad aner uro og skjønner at noe er galt i spillertroppen. De to første dagene vil ingen bekrefte eller si noe om de etter hvert så mye omtalte slagene på treningsfeltet.
Vi får hele tiden små kryptiske meldinger om at noe er galt. Det blir benektet.
– Ikke noe er galt. Det er ikke uvanlig at det er litt intriger i en konkurranserettet gruppe. Vi må tross alt huske på at vi er samlet i lang tid på et konsentrert område, var beskjeden fra spillerutvalget.
Kasey Wehrman blir for første gang konfrontert med slagene. Han frykter at han kan bli fratatt kapteinsbindet som en konsekvens av slagsmålet med Gerrbrand, men også han toner ned kontroversen.

Telefonene. Underveis i Portugal ringer flere fortvilte spillere hjem til ulike personer i styrene i FFK. De er frustrerte over
situasjonen. Seriestarten er tross alt kun en uke unna.
Under oppholdet ankommer FFK-direktør Runar W. Henriksen Le Meridien-hotell. Han går rett i møter. Bak lukkede dører lufter trenerne ut om problemene. Også spillerne får si sitt. Uten at det blir tatt grep.
Det var ikke noe festing i Portugal. Noen av spillerne var kun på Casino.
– Treningsleirene i år var «snille». Det var mye verre i forkant av sølvsesongen. Men hva tror egentlig ledelsen vil skje når de sender oss av gårde i fire uker på halvannen måned, sier en kilde.
Mediene fokuserer mye på hvem som blir årets FFK-kaptein. Anders Grönhagen er hemmelighetsfull. Allmennheten får først vite hvem det blir lørdag 7. mars – en uke før seriestart. Valget faller på Abgar Barsom, spilleren som helt siden Örebro-kampen har hoppet rundt på krykker og som trolig blir ute halve sesongen.
Det var et tamt FFK-lag som tapte generalprøven mot Kongsvinger (da ledet av Tom Nordlie) i Østfoldhallen. Med to seirer og seks tap, begynte allerede forståsegpåerne å dømme FFK nord og ned før alvoret var i gang.
– FFK kan bli årets negative overraskelse, uttalte Åge Hareide på bakgrunn av den skrøpelige oppkjøringen.
Den første advarselen kom i serieåpningen, hvor FFK spilte 1–1 mot dumpekandidaten Bodø/Glimt.
Spillerne gir også uttrykk for misnøye med reiseopplegget, hvor det ikke er bestilt flybilletter oppover dagen i forveien. Isteden må laget reise på kampdagen.
I den fjerde serierunden venter Stabæk på eget gress. To spillere fighter om den ene stopperplassen, Patrik Gerrbrand og Vidar Martinsen. Konstituert hovedtrener Tom Freddy Aune velger sistnevnte. Gerrbrand henvises til benken. Han gir på sin side beskjed om at han er skadet, men møter ikke opp til en siste medisinsk sjekk. Gerrbrand må senere forklare seg for FFK-ledelsen, hvor han også får en skriftlig advarsel. Den andre i rekken.
– Konfliktene gjorde at spillergruppen på et tidspunkt var i oppløsning, sier en sentral leder i klubben.
15. juni blir Gerrbrand og FFK enige om å avslutte kontrakten. 28-åringen fortsetter karrieren i Hammarby.
Inn kommer Kenny Stamatopoulos – målvakten som skal gi ungguttene Lasse Staw og Erik Mellevold Bråthen den nødvendige hjelpen og støtten.
På høsten er også den andre «kamp-hanen» fra slagene i Portugal, Kasey Wehrmans tid i klubben over. Den nyansatte treneren Tom Nordlie gir først sin gamle undersått kapteinsbindet mot Tromsø, men uten at han går foran som et godt eksempel. Få minutter før overgangsvinduet stenger blir årets spiller fra sølvsesongen leid ut til Lyn.

Nedturen. Flere av heltene fra 2008 er borte. Nå skal resten redde stumpene, men den nye treneren advarer mot nedrykk.
– Laget er tydelig mentalt skakkjørt, uttaler Nordlie som får hentet inn sine forsterkninger i form av Mattias Andersson og Alex Valencia. Flere av spillerne setter spørsmålstegn om Nordlie er rett mann for en klubb med så mange problemer.
Raymond Kvisvik får en anonym rolle som benkesliter og til den avgjørende kampen mot Sarpsborg 08. Publikumsyndlingen er han ikke engang på stadion. Han sitter hjemme i stua hos naboen på Saltnes og ser matchen på tv.
Sesongen 2009 har vært en fiasko for FFK. Spillerne varsler at de også vil evaluere seg selv og innsatsen deres.
– Vi vil bruke den tiden vi må, sier kaptein Jan Tore Ophaug. Han er en av spillerne som blir med videre.

Fraksjonene

Blodrøde tall, intriger i administrasjonen og uheldige medieepisoder. Det har blåst friskt rundt FFK-toppene i skandaleåret 2009.

Nedrykket er et faktum. Nedbrutte FFK-spillere rusler av banen etter 0–2 tap mot Sarpsborg08. Det ingen trodde var mulig, har skjedd. FFK er et 1. divisjonslag. Hyllesten etter sølvfesten ett år i forveien ligger der kun som et vagt minne.
På tribunen står FFK-lederne, tomme i blikket, slitne etter mediestyret som har hersket hele høsten.
Fredriksstad Blads utsendte er blant mange som får en klem av FFKs klubbleder.
– Dette er trist for alle, mumler Carl-Morten Gjeldnes sorgtungt.
Runar W. Henriksen og Gjeldnes innrømmer at den første sorgprosessen ikke engang har lagt seg da avisen møter de to på Fredrikstad Jernbanestasjon dagen etter nedrykket. De to FFK-toppene har vært på toppfotballseminar i Oslo hvor kondolansene har stått i kø.

Baksnakkingen. Timer etter nedturen varsler FFK full evaluering. Supportere, administrasjon, eiere, sponsorer, spillere, trenere – alle skal de delta på en evaluering som så vidt har startet og som trolig vil vare en god stund.
Administrasjonen gir klart uttrykk for at man ønsker at evalueringen skal skje av eksterne.
Alle krever full oppvask. De krever at sannheten kommer frem.
I mellomtiden splittes de to fraksjonene i FFK-systemet mer og mer.
To grupper har stått mot hverandre lenge. Allerede på vårparten begynte gnisningene. Mens den ene parten har stått side om side ved direktør Henriksen, har den andre motparten vendt ham ryggen.
– Underveis virket det som om personlige motiver kom foran klubbemblemet, sier en person i administrasjonen.
Samarbeidsklimaet bedret ikke den prosessen og fremdriften klubben jobbet etter.
Bedre ble det ikke da lekkasjer fra det indre liv startet å nå media.
Utover sensommeren blir klima bare verre. Enkelte klarer ikke engang å samarbeide. Man ser på hverandre, vet ikke hvem man kan stole på.
I tillegg går styreleder i FFK Sport ASA, Arvid Vestvik, ut i Fredriksstad Blad og varsler at hoder må rulle. Økonomien er på bristepunktet og FFK må kutte kostnader.
– Det er aldri morsomt å lese i avisen at du kanskje mister jobben din. Vi var klar over at økonomien var svak, men å gå ut i avisene og avsløre hoderulling var ingen forberedt på, sier flere av de ansatte.
Kombinasjonen av personlige motiver og uheldige utsagn fra Runar W. Henriksen i media, er årsaken flere peker som bakgrunn for de indre konfliktene.
– Enkelte av utsagnene til Runar har blitt hausset voldsomt opp av enkelte og blitt brukt mot ham, sier samme kilde i administrasjonen.
– Men ingen sitter på fasiten her og nå er det hele egentlig bare trist.
Høstmørket senker seg over mastene på det gamle skipsverftet.
Det er full splid i FFK-systemet. Banneret som Plankehaugen reiser på Ullevaal stadion i siste seriekamp mot Lyn, hvor man krever FFK-direktør Henriksens avgang, gjør ikke ting lettere i dagene inn mot den viktige kvalifiseringskampen mot Sarpsborg 08.
Banneraksjonen støttes fra enkelte sentrale personer rundt FFKs støtteapparat. Det 60 meter lange banneret ble fraktet til hovedstaden av FFKs spillerbuss, uten at spillerne er informert om hva som ligger i lasterommet på vei til Ullevaal.

Kampen mot naboene fra Sarpsborg ender med FFK-nedtur og det går mot en uke med hektisk møtevirksomhet i lokalene på Stadion.
Evalueringen er i gang.

Møtene. Mindre bråk blir det ikke da Carl-Morten Gjeldnes, nestleder Jon Børresen, styremedlem i FFK Sport AS, Tom Kristoffersen, går inn i et møte Plankehaugen karakteriserer som hemmelig.

Supporterklubben hevder at det er disse tre personene som i skjul har støttet supporterklubben i deres handlinger.
– Det er personer vi har rådført oss med gjennom sesongen, sier talsmann Jaran Berg.

Gjeldnes hevder det aldri var noe møte. Han mener Børresen, Kristoffersen og ham selv har klarert møtevirksomheten med styret i klubben.

I dagene som kommer tordner det fra flere rundt FFK. Klubbens bussjåfør, Terje Sørlie, tar et kraftig oppgjør med den ukulturen han mener hersker i klubben. I brevform tar han opp det han ser på som problemet i klubben.
Flere av gamlekarene rundt klubben begynner å miste tilliten til Gjeldnes.
Det er ingen tvil om at klubblederen taper ansikt i denne saken. Flere ansatte rister oppgitt på hodet over mannen de mener ikke fremstår som ledende.
Til nå er det Runar W. Henriksen som har stått opp når det har blåst.
Gjeldnes har svart «ingen kommentar».

Millionene. Ni måneder tidligere. Datoen er 3. februar.
På FFK Sport ASAs generalforsamling kommer det frem at kapitaltilførsel har vært et problem i jubelsesongen.
Underskuddet lyder på rett i overkant av 2,7 millioner kroner. Daværende Sport ASA-leder, Per-Kristian Olsen, takker av og overlater roret til Sigvart Hovland.
Klubbens anstrengte likviditet er et problem allerede her og FFK-direktør Runar W. Henriksen varsler at klubben kanskje må selge spillere i løpet av sesongen for å gå balanse. Klubben budsjetterer med et spillersalg som senere viser seg å være på 11 millioner kroner. Spilleren de ønsker å få solgt: Wallace Fernando Pereira.
I tillegg varsles det at en ny emisjon er på trappene, en emisjon man håper vil innbringe et sted mellom 2,8 og 5 millioner kroner.
Samtidig går klubben i gang med forhandlinger omkring klubbens Bosman-spillere – elleve i tallet.
Ny lønnsstruktur skal innføres og FFK-direktør, Runar W. Henriksen, beskriver situasjonen som om at man har vunnet i Lotto, en uttalelse FFK-direktøren angrer på.
Utsagnet fikk det til å koke over for Ardian Gashi som på tv skjelte ut direktøren for åpen mikrofon.
At FFK er i en situasjon der en hel startoppstilling har kontrakter som utløper, skaper stor interesse. Ikke minst fordi det snakkes om sentrale bærebjelker som Pål Andrè Czwartek og Raymond Kvisvik. I tillegg står kamphanene Kasey Wehrman og Patrik Gerrbrand på listen – to spillere flere forstår er på vei ut, og som var sentrale under sølvsesongen i 2008.

Pressekonferansen. 30. mai. Terje Jensen, Joacim Jonsson og Runar W. Henriksen takker for oppmerksomheten. Rundt står et titall journalister. Noen rister lett på hodet. Andre er forbauset og forstår ikke engang at pressekonferansen kan ha startet. Trioen har riktignok røpet at man vil gå i forhandlinger med flesteparten av klubbens Bosman-spillere. Wehrman og Gerrbrand vil ikke få tilbud om ny kontrakt. Herrene ved bordet forklarerer at trykket rundt saken er så stort at en pressekonferanse måtte til. Det insinueres at det nærmest er pressen som har krevd den ti minutter lange seansen som akkurat er tilbakelagt.

Frierferden. Utover sommeren går ryktene om blodrøde tall i FFK. Runar W. Henriksen bekrefter at klubben sliter med likviditeten – kassakreditten er lav.
FFK frir til Fredrikstad kommune, ber om lånegaranti.

Klubben trenger en kostnadsreduksjon de neste årene i timillionersklassen. Uansett er ikke klubben friskmeldt økonomisk før i 2012, er beskjeden fra FFK-direktøren.
Den trettende dagen i juni går FFK-lederne i møtet med rådmannen, ordfører og kommunens økonomisjef. Klubben trenger kortsiktig hjelp. Samtidig er man i gang med en kuttplan. Kostnader må reduseres.

FFK får sitt ja fra bystyret. de får sin lånegaranti ut 2009. Men FFK har et problem. Ingen banker vil spille på lag med FFK. De får tilgang til økonomien og ser alarmerende røde tall.
FFK må søke om utsettelse, får et nytt ja fra bystyret, men fortsatt vil ingen banker hjelpe. Da setter også Fylkesmannen ned foten.
Økonomisk er FFK på randen av konkurs. Regnskapet første halvår viser et minus på 11,5 millioner kroner og det spås at tallet vil stige opp mot 30 millioner ved årets slutt.
Runar W. Henriksen og Arvid Vestvik avviser at det snakkes om konkurs i lokalene på Fredrikstad Stadion.
Nå er fokuset på den pågående evalueringen. Det er krevende og tar tid.

Maktkampen

Før jul utspant det seg en maktkamp i korridorene på Stadion. Grönhagen skulle vekk.

Han var talentspeider. Den yngste sådan som noen gang hadde jobbet for den tyske Bundesliga-klubben Bayer Leverkusen. Nå skulle han inn i sin første store jobb, sportsdirektørollen i FFK. Tor-Kristian Karlsen (34) ble i jobben i 93 dager.
Den første kontakten med Karlsen ble opprettet i august 2008. Èn måned senere gikk Karlsen i møte med klubbleder Carl-Morten Gjeldnes for å innlede forhandlinger.
Tor-Kristian Karlsen var ikke den perfekte sportsdirektør slik flere supportere og FFKs klubbledelse trodde.
Han utstrålte en arrogant holdning overfor spillerne, og etter 93 dager i direktørstolen er det fortsatt flere spillere som sier de aldri har håndhilst på mannen.

LES OGSÅ: Styret tar selvkritikk for Karlsen-saken
LES OGSÅ: Karlsen om hvorfor det gikk galt i FFK

Møtene. Umiddelbart etter at Karlsen blir ansatt, går han i gang med en evaluering. Han prater med trenere, spillere, styremedlemmer, frivillige, supportere, media og andre nøkkelpersoner rundt FFK. Signalene han får er bekymringsfulle. Noe er galt. På bakgrunn av dette lager han et notat. I dette notatet er Anders Grönhagen sentral.
– Isolerende, negavtivt inntrykk hos majoriteten i sport og administrasjon, ustrukturert i treningsarbeidet, manglende samarbeidsvilje og overkjøring av kolleger, er bare noe av det notatet konkluderer med!
Anders Grönhagen må vekk.

Midt oppe i alt dette befinner FFK seg i en prekær situasjon. Klubben har 11 Bosman-spillere på lønningslisten. Flere av dem tilhører Anders Grönhagens favoritter.FFK-treneren krever at klubben forlenger kontraktene med disse. Han ønsker ikke å ødelegge dynamikken i gruppen.
Karlsen er usikker. Han advarer allerede der og da om siutasjonen FFK vil havne i. Han spår en turbulent tid når kontraktene skal reforhandles. Noen vil få ja. Noen vil få nei.
Parallellt bygger det seg opp et kjølig forhold mellom Grönhagen og Karlsen. Sistnvente oppfatter FFK-treneren som lite profesjonell i hverdagen.

En av årsakene skal være manglende oppfølging og utilgjenglighet fra FFK-treneren. I notatet, datert 19. desember, konkluderes det med at det vil bli turbulent i det momentet man må reforhandle kontrakter med høyt lønnede Bosman-spillere.

Prosessen. Møter mellom FFK-direktør Runar W. Henriksen, Carl-Morten Gjeldnes og Tor-Kristian Karlsen blir avholdt i tiden før jul.
Her står Grönhagens fremtid på agendaen. I det interne notatet legges det en slagplan. Hvem skal uttale seg om hva i pressen?
Planen er å kvitte seg med Grönhagen i romjulen. Tidpsunktet er nøye planlagt. I romjulen er det flere røde kalenderdager, noe som vil bety dager uten avis, noe som igjen vil bety mindre omtale. Mindre bråk.
En ny trener er kontaktet og interessert i jobben. Trioen Henriksen/Gjeldnes/Karlsen avtaler med et håndtrykk å kvitte seg Grönhagen.

Kirkeklokkene i Fredrikstad ringer julen inn. Siden forrige møte har Carl-Morten Gjeldnes fått kalde føtter. Han er nervøs for hva omverdenen vil mene om at klubben kvitter seg med en trener som har hentet den første seriemedaljen på 36 år.
Nytt møte - denne gang over en kopp varm kaffe på City. Igjen gis det grønt lys for å gjennomføre den planlagte operasjonen med å kvitte seg med Grönhagen. Man blir enige om å vente til etter nyttår med å gi Grönhagen beskjeden. Styrene i klubb og Sport ASA var på dette tidspunkt informert. De støttet prosessen.
Forholdet mellom Gjeldnes og Henriksen begynner også å kjølne. Tonen på møtene og i styrerommet de to imellom er alt annet enn god.

Karlsen forsøker i dagene som kommer å få til et møte med Grönhagen. Svensken svarer ikke på telefon.
Onsdag 7. januar blir trioen enige om å bruke en ny plan for å kvitte seg med Grönhagen! Trenerern skal bli skviset ut.
Man lager et krav til FFK-treneren - et krav som inneholder tett oppfølging rundt A- og juniorlaget. Grönhagen får se kravene, ber om å få rådført seg med sin agent, Torgeir Knutsen, før han kommenterer innholdet.
Grönhagen forsvinner til Sverige igjen. Det får det til å koke i klubblokalene på Fredrikstad Stadion. To dager etter at Grönhagen forsvinner til Sverige kaller Tor-Kristian Karlsen inn Gjeldnes til møte. Han har fått nok.

Avskjeden. Klubbledelsen har på ny gjort kuvending. De er usikre på om de vil sparke Grönhagen. Da koker det over for Karlsen. Han ber om å bli avskjedighet. Karlsen slutter på dagen. Grönhagen fortsetter. FFK-treneren seirer i maktkampen.
– Jeg synes det er merkelig at klubben valgte en kortsiktig løsning. Og jeg vil sette spørsmålstegn ved om styret er overbevist om at de har gjort det riktige valget, uttalte Karlsen til Fredriksstad Blad om sin exit.
Historiene om sportsdirektør Karlsen var starten på det som skulle bli en virkelig kaos-sesong.

Mandag 23. mars: Hans Erik Ramberg og Andreas Tegström sikret rødbuksene sesongens første trepoenger - mot Strømsgodset.
Tilstede på Fredrikstad Stadion denne dagen er det èn person som vet noe ingen andre vet. FFK-treneren har fått tildelt tid på operajonsbordet på St. Gørans hospital i Stockholm, Grönhagen skal opereres for forstadium til prostatkreft.
Vikar blir hjelpetrener Tom Freddy Aune.
Han leder laget i tre kamper før Grönhagen returnerer.

Ni kamper senere er Grönhagen borte igjen. På en en rutinemessig kontroll, Etter 2-4 tapet på Åråsen bruker FFK-trener Anders Grönhagen uvanlig lang tid før han møter pressen. Tapet er tungt å svelge, men FFK-treneren er samtidig utkjørt. Han er blottet for krefter. Han forstår at han ikke lenger kan fortsette som FFK-trener, at comebacket kom for tidlig.
Igjen får Aune ansvaret. Denne gang tar han over en tropp totalt blottet for samhold og harmoni.

LES OGSÅ: Grönhagen snakker ut: – En slitsom, tung og frustrerende tid

Samler troppene. Hans første oppgave blir derfor å samle troppene. Beskjeden om at han blir vikarierende trener på ny, får han onsdag ettermiddag mens han er på Rikshospitalet sammen med sin sønn som venter på operasjon. Uten å ha trent laget, vet han ikke engang om han rekker hjem til kampstart mot Ranheim.
Sønnen blir operert på kampdagen. Etter at gutten våkner opp igjen etter operasjonen, setter han kursen mot Fredrikstad.
FFK flakser seg i videre cupen etter å ha ligget under mot 2. divisjonslaget.
Aune vil på denne tiden være lojal, og sier ingenting om hvordan stemningen i spillertroppen er. Mens Aune fortsetter vikarrollen, er de sportslige resultatene på bunn. Flere peker på trenervikaren og mener han burde tatt større grep. Det virker som Aune er sterk nok til å holdeunna for den verste kritikken.
Aune har aldri bedt om å bli trener for FFK. Han gjorde en jobb i en vanskelig tid med mye skader og en spillergruppe som manglet harmoni.

For Aune topper det seg en augustkveld i Kristiansand hvor den ellers så sindige 39-åringen krever at styret gir penger til nye spillerkjøp. Han har kun 15 spillere å dra veklser på. Og de tre utespillerne som er reserver mot Start har tilsammen èn eliteseriekamp.
Tapet 1-6 hjemme mot Lech Poznan gjør ikke arbeidsforholdene noe enklere. På treningsfeltet ble det ensomt ettersom arbeidsoppgavene til Joacim Jonsson, foruten å være assistent, også er speider og sportslig koordinator.
Han ønsker en samtalepartner og får det i Lars Tjærnås - en mann det nyvalgte styremedlemmet Dag Solheim kjenner godt gjennom Canal Plus.
Tjærnås ansettes i 60 prosent stilling som analysesjef.
Solheim trekker også i trådene når klubben bestemmer seg for å hente inn en ny trener. Han spøre først den avsatte Mainz-treneren Jørn Andersen om han er interessert, så blir Tom Nordlies navn tema.
– På et tidspunkt ble Solheim kun omtalt som «sportsdirektøren», forteller en av spillerne som ikke var lysten på å få Nordlie inn.
Men FFK har bestemt seg, men det er Nordlie som sitter med alle de gode kortene ved forhandlingsbordet. For i det lekkasjen om Nordlie-interessen blir kjent, er det ingen vei tilbake.
Runar Henriksen må løse mange floker og det før timeglasset renner ut i forhold til at overgangsvinduet stengte. Anders Grönhagen blir derfor en økonomisk vinner midt oppe i det hele, ettersom FFK må gi ham det han krever for at klubben kan fortsette forhandlingene med Nordlie.

Stiller krav. Nordlie stiller flere krav og får dem innfridd på oppløpssiden. Blant annet får han med seg Arne Kristian Hansen i en rolle som resurstrener, mentor og samtalepartner. Den tidligere næringslivlederen og gymlæreren, hever ifølge Runar Henriksen, ikke lønn fra FFK på denne siden av året.
Med støtte fra blant annet Terje Høilis lommebok blir Mattias Andersson hentet inn. Og for at den nye treneren skal få flere alternativer i sitt 4-3-3 system, havner Nordlies gamle yndling Alex Valencia også på FFKs lønningsliste.
Spillerne Aune ga tillit under den vanskelige perioden, havner på tribunen etter at Nordlie tar over.
Men ett krav setter FFK til Nordlie: Led laget umiddelbart mot Tromsø!
FFK taper kampen, men da treneren skal oppsummere sesongen, er ikke kampen i nord medregnet.
– Ideelt sett burde jeg ikke ledet laget i den matchen, uttaler Nordlie.