Norges Fotballforbund melder om at tallene for 2016 viser en fin utvikling i toppfotballøkonomien.

Samlede driftsinntekter for klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen i 2016 var over 1,7 milliarder kroner. Aldri før har driftsinntektene vært så høye for de to øverste divisjonene i norsk fotball.

Driftskostnadene endte 73 millioner kroner høyere enn driftsinntektene. Ligaene leverte likevel et samlet positivt resultat etter skatt på 49 millioner kroner, noe som i all hovedsak skyldes spillersalg. Resultatet etter skatt var 30 millioner kroner dårligere i 2016 enn i 2015. Det er viktig å huske på at resultatet i 2015 ble positivt påvirket av gode sportslige resultater i UEFAs klubbkonkurranser.

- Det er kun resultatene fra 2015 og 2012 som er bedre enn fjorårets resultat. Vi ser er veldig fin utvikling i klubbøkonomiene, noe som er positivt. Klubbene tar mindre risiko, vurderer mer og bedre og vi ser generelt sett en god utvikling hos klubbene, sier NFFs klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i en pressemelding.

Levanger i rød sone

I OBOS-ligaen er Tromsdalen og Levanger i rød sone. Sistnevnte må nå levere handlingsplan til forbundet.

Av OBOS-klubber i grønn sone finner vi Arendal, Bodø/Glimt, Florø, Kongsvinger, Start, Strømmen og Åsane.

- Dette beviser at gode styringsverktøy, med god kontroll og oppfølging gir resultater. Det er likevel marginale justeringer som avgjør om en klubb lykkes med sin økonomiske utvikling eller ikke. Det er derfor viktig at klubbene fortsetter å sette tæring etter næring og ikke tar for stor risiko når de planlegger fremover. Klubber som tar seg tid til god og balansert utvikling tjener godt på dette over tid. Det er bare å se på Sarpsborg 08 som gjør det godt både sportslig og økonomisk, sier fotballpresident Terje Svendsen i en pressmelding.