Søndag klokka 16:00 braker det løs på Sarpsborg Stadion.
Det blir en herlig, pulserende og intensiv adrenalinsprøyte rett inn i hjertet av Sarpsborg. Det er Fredrikstad Fotballklubb mot Sarpsborg 08. Det er by mot by, hardt mot hardt, aristokrater mot sarpinger og Plankehaugen mot Fossefallet.

Se hvem som så FFK - Alta her

Det er tid for revansje. Nå skal byens ære skal gjenvinnes

Ydmykelsen

For det er ingen i Fredrikstad som glemmer skjebnekvelden 6. november. Kvelden da eks-FFK-spiller Martin Wiig, spilleren som ble vraket fra FFK og sendt til Sarpsborg som vrakgods, banket inn den siste spikeren i FFK-kista. Med sine to scoringer sendte han hele Fredrikstad inn i en mørk og tung vinterdepresjon. En depresjon som har ridd byen som en mare frem til dags dato.

Se bilder fra nedrykket i 2009 her

En by i ruiner

Mens krigerne fra Sarpsborg vendte hjem til Olavs by i seiersrus, fortsatte nemlig marerittet for alle som er glad i Fredrikstad og FFK. Sarpingene forlot ikke bare en by i sorg. De forlot en klubb i ruiner hvor nedrykk, økonomisk kaos og store interne problemer var i ferd med å ødelegge hele fotballklubben.

Alt omkranset av en skam, skuffelse og sorg som har vært vanskelig å bære. En tilstand som har blitt forsterket av den nedverdigende følelsen det er å bli mobbet av våre naboer fra Sarpsborg.

Tid for hevn

På søndag skal FFK og byens innbyggere reise seg opp fra asken, og vinne tilbake både ære og stolthet.

Det er tid for hevn.

Det kommer til å bli en vanvittig kamp på søndag. Innsats, tæl, susende taklinger, nerver og et herlig trykk på tribunen. Vi vil få oppleve et Fredrikstad som kjemper med livet som innsats, og som satser alt for å vinne.

Vi forventer et Fredrikstad som ikke bare kjemper for tre poeng. Men for byens og innbyggernes ære.

For vår selvfølelse, og ikke minst for at vi skal kunne møte vårsesongen med sarpespøkelset godt begravet i Olavs by.

Livet som innsats

Det kan ikke bli noe annet enn 100 prosent innsats fra samtlige involverte.
Ingen vil oppleve en reprise på ydmykelsen fra i fjor. Og ingen av dagens spillere vil stå til ansvar for nok et tap mot Sarpsborg.

I hvert fall ikke uten å ha gitt absolutt alt – i alle dueller – gjennom hele kampen. De kommer til å spille med livet som innsats.
Alt annet vil være feil og feigt

Taktisk utspill

Jeg blir imidlertid litt bekymret når jeg leser i fredagens avis at FFK-trener Tom Freddy Aune mener at det er sarpingene som har det største presset på seg. Jeg velger å tolke det som er rent taktisk utspill, og et dårlig forsøk på å fraskrive seg favorittstemplet.

FFK er soleklare favoritter til å vinne søndagens lokaloppgjør.

De har en langt bedre spillerstall enn Sarpsborg, og laget fra Olavs by er ikke i nærheten av å kunne mønstre et like godt lag som rødbuksene spiller for spiller.

Dessuten har FFK vært gode på kunstgress i år, og med seg på tribunen har de 1. divisjons beste supportere i Plankehaugen.

Herlige Plankehuagen

Nettopp Plankehaugen imponerte stort under mandagens serieåpning mot Alta. Mens FFK-spillerne hadde en litt rusten innledning på kampen, viste Plankehaugen stor klasse fra første minutt.

Se jubelbilder fra Plankehuagen her

Med joiking, kampsanger og taktfaste heiarop skapte de en stemning som er få andre fotballarenaer forunt.

En stor bukett med symbolske roser fortjener også initiativtagerne bak «Flishaugen». De unge supporterne var et fantastisk morsomt innslag, og samspillet med Plankehaugen var rett og slett herlig.

En herlig søndag

Søndagens kamp kan også bli en fantastisk opplevelse. Meteorologene melder solskinn, vindstille og en vakker ettermiddag. Nå er det opp til FFK-troppen om go´været skal vare utover våren. Med seier mot Sarpsborg slipper vi våren løs i Plankebyen, men med tap blir det nye måneder med depresjon og frustrasjon.

Lykke til med søndagens fotballbegivenhet.