Gå til sidens hovedinnhold

Flere vil bli siktet i løpet av dagen

Artikkelen er over 9 år gammel

Politiet bekrefter nå at det vil bli tatt ut siktelse mot flere personer i løpet av dagen i dag.

I følge politiadvokat Kåre Solvoll vil politiet ta ut siktelser mot flere personer i løpet onsdagen. Det kommer i tillegg til de fem personene som allerede er siktet. Av disse fem er navnene til Morgan Andersen, Bjørn Jensen og Raio Piiroja allerede kjent. Hvem de to siste er vil politiet foreløpig ikke si noe om.

f-b.no vil oppdatere saken i løpet av onsdag formiddag.

Dette skrev vi tirsdag kveld:

Det kan bli aktuelt med flere pågripelser i skattesaken mot Fredrikstad Fotballklubb, opplyser Østfold politidistrikt. I alt skal det være fem som er siktet. I 17-tiden tirsdag ble Morgan Andersen (45) og Bjørn Jensen (56) løslatt. For begge to vil avhørene fortsette onsdag.

Tirsdag formiddag ble de tidligere FFK-lederne pågrepet, siktet og tatt inn til avhør. De har status som siktet for medvirkning til skatteunndragelse i forbindelse med kontraktene som FFK-spilleren Raio Piiroja har inngått med FFK.

Alvorlighetsgraden karakteriserer Skatt Øst slik: «Svært alvorlig».

Tidligere klubbformann Bjørn Jensen  og klubbdirektør Morgan Andersen satt i avhør på politihuset i Sarpsborg i over seks timer hvor de måtte svare på spørsmål om alle omstendigheter rundt Piiroja-kontraktene.

Les også: Politiet aksjonerte mot FFK

Politiadvokat Kåre Solvoll sier til Fredriksstad Blad og NTB at det kan bli aktuelt med flere pågripelser. Uansett vil flere FFK-ledere bli innkalt til avhør. Klokken 17.30 tirsdag, satt fortsatt Skatt Øst inne i klubblokalene til FFK og gjennomgikk bevismateriale og undersøkte datamaskiner.

– Det kan bli aktuelt med flere pågripelser i saken. I den videre etterforskningen vil vi snakke med flere personer som kan belyse saken, sier politiadvokat Kåre Solvoll.

Også spilleren selv vil bli kalt inn til avhør:
– Raio Piiroja kalles inn til avhør så fort som mulig, sier politiadvokat Kåre Solvoll til NRK.

Skatt Øst og politiet mistenker at Raio Piiroja skal ha unngått å betale skatt på lønn fra klubben som ble overført et agentselskap i Estland.

Da Piiroja ble og Fredrikstad ble enig om en ny kontrakt for midtstopperen i 2007, fikk han etter eget utsagn en årslønn på 600.000 kroner, langt under det som var vanlig for spillere på hans nivå i eliteserien. Det spesielle er at FFK samtidig overførte én million kroner årlig til midtstopperens agentselskap i Estland.

Sven Johannessen: – Min verste dag som FFK-leder

(Saken fortsetter under bildet)

Politi - skatt øst

Politiet og Skatt Øst utførte en razzia i FFK-lokaler tirsdag. Foto: fredrikstadfk.no

Det er denne summen politiet og Skatt Øst mistenker er skatteunndragelse. Forklaringen fra FFK har hele tiden vært at millionoverføringen har vært betaling for speideroppdrag i Estland – en meget dyr avtale som aldri ga annet enn et par verdiløse rapporter fra Estland og én spiller på prøve.

For litt over tre uker siden tok Fredrikstad tingrett arrest i tidligere Fredrikstad-spiller Raio Piirojas eiendom i Fredrikstad kommune for 1 004 172 kroner grunnet manglende innbetalt skatt, samt påfølgende renter.

Skatt Øst har i tillegg til Fredrikstad også besøkt Aalesund, Bodø/Glimt og Hønefoss den siste måneden. De overgangene som undersøkes er ifølge TV 2 Aleksandr Dmitrijev (Hønefoss), Pavel Londak, Alo Bärengrub (begge (Bodø/Glimt), Sander Post, Enar Jääger (Aalesund) og Raio Piiroja (FFK)

Politiet mener man med skjellig grunn kan mistenke klubbens og selskapets ledelse for straffbar medvirkning til skatteunndragelse av til dels vesentlige beløp som er tilkommet spilleren Raio Piiroja. Medvirkningen ses i sammenheng med de kontrakter som er inngått.

Selskapet og personene er siktet for overtredelser av ligningsloven, og strafferammen er tre års fengsel. FFK risikerer også et skattekrav på over én million kroner, dersom Skatt Øst vinner frem med sitt skattekrav mot Piiroja.

(Saken fortsetter under bildet)

Piiroja-saken

Tirsdag morgen ble FFK-administrasjonen møtt av politi og skatteetat. Foto: fredrikstadfk.no

- Hvor alvorlig ser dere på denne utviklingen?
- Det er helt klart alvorlig. I utgangspunktet kan enkeltpersoner få ubetinget fengselsstraff. Med tanke på klubb og selskap kan foretaksstraff være aktuelt, sier Solvoll videre til Fredriksstad Blad.

I en pressemelding sendt ut fra Østfold politidistrikt tirsdag formiddag heter det at "Av hensyn til personene og etterforskningen, ønsker man på nåværende tidspunkt ikke å navngi disse", heter det videre i pressemeldingen.

Politiet mener man med skjellig grunn kan mistenke klubbens og selskapets ledelse for straffbar medvirkning til skatteunndragelse av tildels vesentlige beløp som er tilkommet spilleren Raio Piiroja.

Medvirkningen ses i sammenheng med de kontrakter som er inngått.

Politiet opplyser at selskapet og personene er siktet for overtredelser av Ligningslovens § 12-1, jf § 4-1, med en strafferamme på tre år.

Jensen, har sammen med daværende styreleder i FFK Sport AS, Frode Kværneng, kommet med følgende redegjørelse for Piiorja-avtalen fra 2004.

– Summen vi betalte i forbindelse med Raio Piiroja-avtalen i 2004 var et rent agenthonorar. Jeg kan bekrefte at et element i overgangen var et agenthonorar. På grunn av klubbens anstrengte økonomi fikk vi fordelt dette i fire rater over tre og et halvt år, har Kværneng tidligere uttalt.

– Dette er et resultat av anmeldelsen fra Skatt Øst og politiets gjennomgang av dokumenter mottatt fra dem, samt det som har fremkommet av uttalelser i mediene. Det har medført at vi har funnet grunnlag for å etterforske opp mot klubben og klubbens ledelse og selskapene som skal ha vært involvert i kontraktssigneringen, sier politiadvokaten til VG Nett.

Morgan Andersen har i forbindelse med saken skrevet et leserbrev til avisen.
Her skriver Andersen blant annet:

– Flere i FFK systemet uttalte seg om avtalen i 2009, det samme gjorde undertegnede. Her kom det frem at avtalen med Tarmo Lehiste var en forlengelse av en samarbeidsavtale, som ble inngått i 2004.

Les hele leserbrevet her:
”Syndebukken heter Morgan Andersen. Det er vel lettest slik”.

Andersen dømt for dokumentfalsk i 2008

Morgan Andersen ble i mars 2008 dømt til ett års betinget fengsel med to års prøvetid for dokumantfalsk i den såkalte Mikel-saken.

Her kan du lese om dommen i Oslo tingrett: Andersen skyldig

Les også: Piiroja har avtale med kemneren