– Befant meg i et mareritt

Celso Borges ankommer Djurgården etter en bomtur i Stockholms skjærgård. Han savner lagkameratene i FFK, men ikke kaoset han opplevde under sin tid i klubben. – Det var trist, sier Celso som har funnet seg til rette i Sveriges hovedstad.

Celso Borges ankommer Djurgården etter en bomtur i Stockholms skjærgård. Han savner lagkameratene i FFK, men ikke kaoset han opplevde under sin tid i klubben. – Det var trist, sier Celso som har funnet seg til rette i Sveriges hovedstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Celso Borges (24) har igjen funnet gleden ved å spille fotball. Men tiden i Fredrikstad beskriver han som sitt livs tøffeste.

DEL

– Førsteinntrykket av FFK var kaotisk. Personen som hentet meg til klubben, Tor-Kristian Karlsen, var ikke der da jeg kom. For hver dag vokste problemene. Plutselig befant jeg meg i et mareritt, sier Celso Borges ærlig om de første to årene han hadde i Fredrikstad.

Frelste AIK-fansen

Den tidligere FFK-spilleren vil senere i dette åpenhjertige intervjuet utdype hvorfor han opplevde oppholdet i Plankebyen som tungt i perioder.

Men først skur vi tiden to dager tilbake i tid: Søndag kveld klokken 19.47:

Det står 1–1 på Guldfågeln arena i Kalmar. Celso Borges og bortelaget AIK får en siste mulighet til å avgjøre matchen.

En crosspasning blir slått inn i feltet. Ingen markerer Celso og vips så setter verdens lengste costaricanske stortå ballen i nettet.
Bak mål går «Gnaget» – AIKs beryktede supportere bananas. Celso har frelst de mest hengivende og det på 2. påskedag.

Les også: AIK oppdaget Borges etter målshow

Haiket med båt

Tre dager tidligere. Torsdag klokken 14.30. Våren er kommet til Stockholm, selv om vinden føles som om den blåser tvers gjennom den aller tykkeste vinteranorakken.

Fredriksstad Blad har avtalt å møte Celso på «Skansen» – naturperlen beliggende på øya Djurgården. Her skal han snakke om tiden i FFK, om fremtiden og presset han opplever i nye omgivelser.

Celso befinner seg på en liten ferge. Han skal ankomme om noen minutter. Det må være costaricansk tid. For Celso er ennå ikke lommekjent og først 90 minutter senere dukker han opp.

– Jeg gikk av fergen på feil øy, men etter en stund forsto jeg at det ikke ville komme en ny, beklager han og ler høflig når han forteller at han fikk båthaik til rett kai.

– Du er allerede så kjent at du kan nyte godt av gratistjenester?
– He he, nei. I Stockholm blir du ikke gjenkjent over alt. Byen er for stor til det.

Skyhøye forventninger

Forventningene har vært skyhøye til Celso siden det ble klart at han skrev under en tre og et halvt års kontrakt med AIK fra Stockholm.
Eksperter i riksmedier, andre synsere og supportere har beskrevet 23-åringen som en av de mest spennende spillerkjøpene i vinter.

Men:
Så ble han skadet. Under hele oppkjøringen med sin nye klubb var Celso på sidelinjen. Ikke et eneste minutt fikk han spille i treningskampene, før han i serieåpningen ble kastet utpå fra start.

– Det var ingen optimal oppkjøring, så det er viktig å være profesjonell under en slik rehabiliteringsperiode.

Celso ser mer «fit» ut nå enn da han forlot Fredrikstad etter serieavslutningen i høst. Han har gått ned flere kilo og har trent knallhardt.

– Normalt sett er det tøft å komme inn i et nytt miljø når man er skadet. Men her har alle gjort alt for at jeg skal trives fra første stund, sier han.

Celso Borges

Forventningsfull til Norge

5. april 2009: Celso sitter på flyet til Norge. Foran ham venter proffeventyret. Men allerede på flyplassen forstår han at ikke alt er som det skal være.

– Jeg var veldig spent på å spille for Fredrikstad og jeg hadde hørt mye pent om byen og klubben. Men han som hentet meg til klubben var plutselig ikke der. Tor-Kristian Karlsen hadde kort tid i forveien blitt sparket eller sparket seg selv, sier Celso mens vi sitter på en fortausrestaurant like ved kaia. Skansen er stengt for dagen.

Støtte av foreldrene

– Hva fikk deg til å tvile på at du hadde gjort det riktige valget?
– Det tok ikke lang tid før jeg forsto at FFK var oppe i en vanskelig økonomisk situasjon. Noe jeg absolutt ikke var blitt forespeilet, sier han.

– At 12 spillere var uten kontrakter, gjorde at det ikke var lett å holde 100 prosent fokus på sportslige prestasjoner. Det som skjedde i FFK unner jeg ingen andre å oppleve. Det var bare trist

– Men gjorde kaoset i FFK deg sterkere som person?
– Ja, utvilsomt. Men heldigvis hadde jeg mine foreldre å støtte meg til. Min mor bodde hos meg i Fredrikstad den første tiden, noe hun også gjør her i Stockholm nå. Uten deres støtte vet jeg ikke hvordan jeg skulle kommet meg gjennom det, sier han lavmælt.

Celso Borges

– Styrket ut av det

Kaoset i 2009 endte som kjent i FFK-nedrykk. Celso var året etterpå med på å spille laget opp.

– Det var naturligvis en stor lettelse over å være tilbake. For det var ikke i tankene mine da jeg kom til Norge at jeg skulle spille på andre nivå, innrømmer.

– Hva lærte du av dette?
– Du ble bedre kjent med deg selv og personlig kom jeg styrket ut av det mener jeg, sier han og skryter av samholdet blant spillerne. Men selv om han fikk mange venner i FFK-miljøet både på og utenfor banen, medgir han at det ble en stereotyp tilværelse. Han lengtet bort. Til noe større.

– Du ser på en måte de samme menneskene hver dag, uansett hvor du beveger meg. Det kan være sunt å treffe andre personer også. Så å leve i en storby trives jeg med, sier Celso som nå er bosatt på Kungsholmen.
Han er på vei til å bli «Kung» på fotballbanen.
 

Artikkeltags