Gå til sidens hovedinnhold

Andersen og Jensen løslatt

Artikkelen er over 9 år gammel

Både Morgan Andersen og Bjørn Jensen ble tirsdag løslatt. Saken er avsluttet for i dag, det opplyser Østfold politidistrikt ved 17.00-tiden.

Det var den tidligere FFK-direktør Morgan Andersen og tidligere klubbleder Bjørn Jensen som ble pågrepet tirsdag formiddag.

Andersen var administrerende direktør i FFK fra 2006 til 1. april 2008, mens Bjørn Jensen var styreleder i klubben fra 2001 til 2007.

Hele 18 personer fra blant andre Skatt Øst og politiet slo tirsdag formiddag til mot FFKs lokaler på Stadion.

Pågrepet på flere adresser

- Er det pågrepet personer på flere adresser enn Fredrikstad Stadion?

 - Ja, bekrefter politiadvokat Kåre Solvoll overfor Fredriksstad Blad.

I utgangspunktet kan enkeltpersoner få ubetinget fengselsstraff

- Hvordan ble pågripelsene gjennomført?

 - Uten dramatikk, sier Solvoll og bekrefter at det er to personer fra klubbens tidligere ledelse som nå er tatt inn til avhør.

Razzia

Esker med dokumenter og harddisker bæres ut etter at kontorene til FFK på Fredrikstad Stadion ble ransaket av mannskaper fra politi, Økokrim og skatteetaten tirsdag 13. desember.

- Hvor alvorlig ser dere på denne utviklingen?

- Det er helt klart alvorlig. I utgangspunktet kan enkeltpersoner få ubetinget fengselsstraff. Med tanke på klubb og selskap kan foretaksstraff være aktuelt, sier Solvoll videre til Fredriksstad Blad.

Siktelse: Medvirkning til skatteunndragelse

I en pressemelding sendt ut fra Østfold politidistrikt tirsdag formiddag heter det at "Av hensyn til personene og etterforskningen, ønsker man på nåværende tidspunkt ikke å navngi disse", heter det videre i pressemeldingen.

Politiet mener man med skjellig grunn kan mistenke klubbens og selskapets ledelse for straffbar medvirkning til skatteunndragelse av tildels vesentlige beløp som er tilkommet spilleren Raio Piiroja.

Medvirkningen ses i sammenheng med de kontrakter som er inngått.

Politiet opplyser at selskapet og personene er siktet for overtredelser av Ligningslovens § 12-1, jf § 4-1, med en strafferamme på tre år.

Jensen, har sammen med daværende styreleder i FFK  Sport AS, Frode Kværneng,  kommet med følgende redegjørelse for Piiorja-avtalen fra 2004.


– Summen vi betalte i forbindelse med Raio Piiroja-avtalen i 2004 var et rent agenthonorar. Jeg kan bekrefte at et element i overgangen var et agenthonorar. På grunn av klubbens anstrengte økonomi fikk vi fordelt dette i fire rater over tre og et halvt år, har Kværneng tidligere uttalt.

240.000 i året

Fredriksstad Blad har tidligere skrevet at dette skal ha dreid seg om rater på 240.000 kroner.

– Det ligger i det området der, sier Kværneng.

– Navnene deres er knyttet til kontraktssigneringen.

– Er det vanlig å betale et agenthonorar i en slik størrelsesorden? Vi snakker rundt 950.000 kroner?

– Det er ikke uvanlig med et agenthonorar, men jeg husker vi synes det var dyrt. Samtidig var det en pakke vi ble forelagt hvor det handlet om å si ja eller nei. Vi valgte å si ja. Det står vi for, har Kværneng og Jensen sagt.

Politiadvokat Solvoll bekrefter tirsdag formiddag at de to siktede og pågrepne er to tidligere FFK-ledere.

– Navnene deres er knyttet til kontraktssigneringen.

– Var en forlengelse

Morgan Andersen har i forbindelse med saken skrevet et leserbrev til avisen.
Her skriver Andersen blant annet:

– Flere i FFK systemet uttalte seg om avtalen i 2009, det samme gjorde undertegnede. Her kom det frem at avtalen med Tarmo Lehiste var en forlengelse av en samarbeidsavtale, som ble inngått i 2004.

Les hele leserbrevet her: ”Syndebukken heter Morgan Andersen. Det er vel lettest slik”.

Andersen dømt for dokumentfalsk i 2008

Morgan Andersen ble i mars 2008 dømt til ett års betinget fengsel med to års prøvetid for dokumantfalsk i den såkalte Mikel-saken.

Her kan du lese om dommen i Oslo tingrett: Andersen skyldig