Gå til sidens hovedinnhold

FFK og Fotballforbundet behøver ingen utredning for å vedta norsk boikott av Qatar-VM

Redaktør og FFK-supporter Terje Karlsen beklager at forslaget om boikott ikke fikk flertall på årsmøtet i FFK, aristokraten med historisk sterk tilknytning til arbeiderbevegelsen.

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk fotball har en sjanse til å vise verden at vi tar standpunkt for menneskerettighetene.

Sommeren 2022 skal fotball-VM arrangeres i Qatar, et land med 2,8 millioner innbyggere på en halvøy i Persiabukta. Kun én av fem qatarer er født i landet. De fleste innbyggerne er gjestearbeidere fra India, Iran og Nord-Afrika, og utgjør rundt 1,5 millioner mennesker, eller ca. 90 prosent av arbeidsstyrken i landet. Politiske partier er forbudt i Qatar og landet har blitt styrt av Al-Thani-familien i nesten 150 år.

FFKs årsmøte vedtok den 10. mars å ikke si ja til boikott av fotball-VM i Qatar 2022. FFK-årsmøtet vedtok riktignok heller ikke et standpunkt mot en norsk boikott, men skyver ballen videre til forbundet.

I ørkenlandet Qatar har menneskerettighetene aldri hatt særlig god grobunn. I februar avslørte den britiske avisen The Guardian at over 6.500 gjestearbeidere har dødd siden Qatar ble tildelt VM i 2022. Eliteserieklubbene Tromsø, Strømsgodset, Viking, Odd, Brann, Vålerenga og Rosenborg har alle vedtatt støtte til boikott av Norges deltagelse i VM i Qatar.

Menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og Amnesty International, samt også FNs arbeidsorganisasjon (ILO), har i mange år varslet om kritikkverdige forhold for gjestearbeidere i Qatar. Riktignok, som faktasjekkerne i faktisk.no har påpekt, så er det vanskelig å vite eksakt hvor mange fremmedarbeidere som har mistet livet i tilknytning til byggingen av selve VM-anleggene.

Men det vi vet, er at svært mange fremmedarbeidere i Qatar lever under slavelignende forhold. Vi vet at arbeidsmigranter i Qatar dør på grunn av elendige arbeidsforhold, ekstreme arbeidsdager og elendige boforhold. Vi vet at de fratas pass og reiserettigheter. Det er dette som kalles «moderne slaveri».

I Qatar benyttes en arbeidslivsordning kalt kafala, som knytter fremmedarbeidernes oppholdstillatelse til deres kontrakt med sin arbeidsgiver. Hvis et arbeidsforhold avsluttes, selv om det skulle være på grunn av misbruk, har arbeideren mistet migrantstatus i landet. Hvis arbeideren ønsker å bytte arbeidsgiver, må hun eller han ha tillatelse fra forrige arbeidsgiver. Dette gjør at mange fremmedarbeidere godtar misbruk, mangel på lønn og at deres pass blir tatt fra dem. I tillegg til i Qatar er kafala vanlig i Bahrain, Kuwait, Libanon, Oman, Saudi-Arabia og De arabiske emirater.

I 2010 ble allikevel Qatar tildelt å være arrangør for fotball-VM i 2022, også etter massive anklager om korrupsjon i FIFA etter beslutningen. Qatar slo USA, Australia, Sør-Korea og Japan i konkurransen. Daværende FIFA-direktør Sepp Blatter ble anklaget for korrupsjon og har vært utestengt fra enhver FIFA-aktivitet siden 2015. UEFA-president Michel Platini har også vært etterforsket for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Qatar.

Press fungerer og endring er mulig. FN og menneskerettighetsorganisasjoner har siden lenge før tildelingen i 2010 fulgt menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Hele verden har siden 2010 fulgt byggingen av stadioner og sett hvordan arbeidstageres rettigheter brytes igjen og igjen.

Med halvannet år til VM skal avholdes så innførte landet minimumslønn for fremmedarbeidere lørdag den 20. mars 2021. Samtidig opphevet landet regelen som sier at arbeidsgiver må godkjenne skifte av jobb. Hassan al-Thawadi leder Qatars VM-komité og sier at «dette verdensmesterskapet kan være en katalysator for endring, både i Qatar og i andre deler av verden».

Men det er for sent. Dette VM vil gå ned i historiebøkene som en skam for FIFA og for de nasjoner som deltar. Boikottaksjonen som nå sprer seg fra fotballklubb til fotballklubb i Norge er drevet frem av supporterne. Vi vil ikke være med på dette VM. Vi vil ikke se dette på TV, og vi vil ikke ha norske landslagsspillere med i kvalik til dette VM.

Fredrikstad FK er aristokraten i norsk fotball, men byen er bygget av stolte plankebærere og verftsarbeidere. Min familie har hatt folk både på verftet og på saga. Arbeidsfolk har spilt på banen siden 1903. Nå er tribunene bygget i verftshallene midt i byen, hvor tusenvis av dine og mine venner og slektninger har jobbet. FFK hadde på årsmøtet en sjanse til å si klart ifra om klubbens solidaritet med arbeidsfolk – og for menneskerettigheter. Men FFK-styret våget ikke å stemme med supporterne.

Det er tre måneder til det ekstraordinære forbundstinget i Norges Fotballforbund, som skal avholdes 20. juni. Der blir Norges deltagelse i Qatar-VM eneste sak. NFF har nedsatt et utredningsutvalg som ledes av Sven Mollekleiv, en mann med lang fartstid i Røde Kors og andre internasjonale organisasjoner. Utvalget ble offentliggjort 24. mars.

Men hva kan NFF-utvalget endre på nå? Ingenting. Ingen utredning kan konkludere med at Qatar ikke bryter menneskerettighetene eller at mennesker ikke har mistet livet under byggingen av dette VM under slavelignende forhold. Ingen utredning kan konkludere med at det er riktig av Norge å delta i fotball-VM i Qatar i 2022.

Kommentarer til denne saken