Gå til sidens hovedinnhold

Fest uten binders i jakkeslaget

17. mai-utvalgsleder Margrete Kvalbein gir en smakebit fra talen hun skal holde på FBTV på nasjonaldagen.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har lurt på om korona-17. mai skulle bli dagen for å gjenopplive krigsdagenes kreative påfunn med binders som markør for nasjonal tilhørighet. Jeg har kommet frem til at det er nettopp det vi IKKE skal. Det er 75 år siden forrige gang vi ikke kunne feire 17. mai med barnetog. Ungdomsrådets Juliane Pedersen (15 år) har fått høre på Anne Marie Liljebjelke (88 år) sine refleksjoner om hva som er likt og ulikt mellom krigsårene og koronatiden. Det viktigste fellestrekket er at vi mangler frihet til å samle oss i større grupper.

Det er likevel lang vei mellom okkupasjonsdagene og koronatiden når det gjelder bakgrunnen for restriksjonene – og konsekvensene dersom reglene brytes. Ingen blir sendt på Grini for å samles i grupper større enn 20. Du risikerer ikke å bli angitt av naboen dersom du ruller ut det norske flagget i år.

Vi har et land som er velsignet med så krevende klima og landskap at vi har plass mellom oss.

Bindersen er likevel et tegn på en positiv kraft i befolkningen som viser seg også i år. I krigsdagene kom bindersen som et nasjonalsymbol da flagget ble forbudt. Den kunne brukes frem til den også ble forbudt. I år har kreativiteten blomstret på digitale flater – og her i byen med alternative 17. mai-tog med kjøretøy på veier som ikke er offentliggjort og båter som skal dukke opp på elva på en tid vi ikke helt kjenner til. Vi VIL markere nasjonaldagen. Vi VIL vise at vi hører sammen – og at vil trenger noen dager som løfter seg opp fra hverdagen.

Det vi verdsetter

17. mai løfter seg opp fra hverdagen ved å være en frihetens dag, en Norgesdag og en verdidag. Grunnloven markerer starten på vårt moderne liv som selvstendig nasjon, den setter i gang en prosess mot et demokrati som er blant verdens mest velfungerende, og den minner oss om kvaliteter vi sammen setter høyt. En verdi som er viktig i Norge som vi disse ukene lærer mye om, er tillit.

At vi har lave smittetall i Norge nå, handler blant annet om at vi i høy grad stoler på hverandre – og vi i høy grad stoler på dem som styrer og informasjonen vi blir gitt. At vi stoler på dem som styrer, henger sammen med at vi vet at vi er med på å velge dem, og at vi kan bli kvitt dem dersom de ikke styrer godt. Tillit og demokrati henger nøye sammen. Det er slikt som gjør at vi har kunnet unngå portforbud, for eksempel.

Furet, værbitt over vannet

Men det er ikke bare tilliten mellom oss som hjelper oss i disse rare tidene. Vi har noe annet mellom oss som er verdifullt: Plass. Vi har et land som er velsignet med så krevende klima og landskap at vi har plass mellom oss. I Fredrikstad – Norges sjette største by – kan vi ganske lett finne turområder og steder der vi ikke trenger å ha det trangt. Det er veldig verdifullt nå, og det er verdifullt også for andre utfordringer vi må håndtere.

Naturen vår blir hyllet i sangene vi synger på nasjonaldagen. Nå vet vi enda mer enn da disse sangene ble skrevet, at denne naturen er verdifull ikke bare for vårt sjelsliv og for matproduksjon og andre ressurser vi kan høste fra den, men den er verdifull for vår egen og hele klodens sunnhet. Koronakrisen har holdt menneskenes utfoldelse tilbake, og vi ser at kloden puster lettere når det skjer. Det er mitt håp at vi henter klokskap ut av erfaringene vi får nå.

Så i år – annerledesnasjonaldagen – vil mitt trefoldige hurrarop være dette: Hurra for friheten! Hurra for tilliten! Og hurra for ... Nei, det siste hurraet kommer sammen med resten av talen når den fremføres på 17. mai. Ha en god nasjonaldag, alle sammen!

Kommentarer til denne saken