Fest skaper by

– Vi har alltid tatt imot folk sjøveien. Beliggende ved Glommas munning er vi elvens førstelinje, skriver reiselivssjefen og gleder seg til Tall ships-helgen i juli. Bildet er fra skutefesten i 2005.

– Vi har alltid tatt imot folk sjøveien. Beliggende ved Glommas munning er vi elvens førstelinje, skriver reiselivssjefen og gleder seg til Tall ships-helgen i juli. Bildet er fra skutefesten i 2005. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Maya Nielsen skriver om sommerens mange fester i Fredrikstad: – Den langsiktige effekten av arrangementer er at de bygger byens omdømme, som arrangørby og som et hyggelig sted å besøke – og komme tilbake til.

DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det å samles til fest er en del av livets, og byens, naturlige kretsløp. En fest gir kunnskap og inspirasjon utenfra, det gir anledning til å bli kjent med naboen og få nye venner. En fest krever forberedelse og rengjøring før teppet går opp, før gjestene kommer. Det må ryddes og pusses. En by uten fest samler støv, fordommer og gammelt tankegods i krokene.

Fredrikstad har god tradisjon på å invitere til fest. Byen har en fantastisk kulturell egenkapital i balansen, tilført av et kompetent og engasjert knippe kultur- og idrettsmiljøer med høy gjennomføringsevne.

Flinke folk står på hodet for å sørge for alt er klart før gjestene kommer. Det bygges, rigges, designes og fikses. Fredrikstad i festskrud fremstår som den aller beste utgaven av selv – takket være innsatsen til arrangører som stadig risikerer én for laget – og byen. Og ikke minst takket være de utallige frivillige som gjør gjennomføring mulig.

Penger har det best når de settes i ærbe, og jeg tør påstå at de pengene som får lov til å jobbe for kulturen ikke har det kjedelig på jobb.

Gamlebyen gjøres ORDrik og vakkert MÅNElys. Det jazzes, tøyes, tøyses, sykles og strikkes. Fredrikstad Cup kaster ball på Norgestoppen, tamburene tar i år med seg kongen til Kongsten Fort, Isegran blir mer IDYLLisk enn noensinne. GLOMMA feirer 30 år med pappfest og bryggeliv. Når KULTURnatten senker seg tar julen i Gamlebyen oss over i nytt år. Byens kulturelle kretsløp blir stadig jevnere og uten skjøt.

Kommunale tilskudd mangedobles og sendes blankpusset tilbake i kassa. Penger har det best når de settes i ærbe, og jeg tør påstå at de pengene som får lov til å jobbe for kulturen ikke har det kjedelig på jobb.

For hver billett legges det igjen i snitt 500 kroner i byen, i handel, servering og annet som frister. Og enda mer når gjestene kommer langveis fra. De smale temafestivalene er best på å trekke overnattingsgjester, ettersom de byr på et program som finnes kun her.

Det er viktig med omsetning i byen, men det er kortsiktig glede. Den langsiktige effekten av arrangementer er at de bygger byens omdømme, som arrangørby og som et hyggelig sted å besøke – og komme tilbake til.

Skuter, seil, sjøfolk og salutt har alltid vært stas i Fredrikstad. Vi gleder oss stort til å ønske de store skutene i årets Tall Ships Races velkommen tilbake til byen. Over sytti skuter fra hele verden skal fargelegge elva og sentrum. Sjøfarende og erfarne folk kommer seilende med helt ferske, unge rekrutter ombord. Regattaens formål er å lære ungdom sjømannskap, la dem treffe nye venner og mestre nye ferdigheter. Det er fest med mening.

Vi har alltid tatt imot folk sjøveien. Beliggende ved Glommas munning er vi elvens førstelinje. Vi har vært første havn og velkomstkomité til Norge i tusen år.

Selv om det ikke er mulig å seile lenger enn til Sarpsborg før fossen setter stopp, så har elva alltid vært en travel ferdselsåre. Varer og skikker kom først opp elva her før de fant veien til hovedstaden og resten av landet. Det er kanskje derfor vi er så tilbakelente og avslappede når det kommer fremmedfolk til byen. Hællæ, sier vi. Det årnær sæ. For vi vet jo det. At det ordner seg. Ikke av seg selv så klart. Men når vi bretter opp ermene og gjør det som må til for at borgere og besøkende skal trives.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken