Gå til sidens hovedinnhold

Fem punkter som viser at Frp og Høyre i Hvaler driver populistisk valgkamp

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er en tankevekker at partiene fra høyresiden ikke har mer kompetanse på hva som gir kommunen inntekter, attraktivitet, og tilflytting av helårsboende og næringsdrivende, skriver Alexander Hoff som selv er fersk listekandidat for Ap.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser med stor bekymring hva Hvaler Frp og Høyre går til valg på. Det er jo en tankevekker at partiene fra høyresiden ikke har mer kompetanse på hva som gir kommunen inntekter, attraktivitet, og tilflytting av helårsboende og næringsdrivende. De går nå til valg på ytterligere hyttebygging på Hvaler – Norges desidert MEST fortettede kommune i når det gjelder antall hytter. De prøver å argumentere for at dette er bra for innbyggerne og vil gi økte inntekter.

Dette vil jeg påstå er populistisk valgflesk, ved følgende fem punkter:

1. Hvaler kommune ønsker å tiltrekke seg flere helårsboende, og spesielt familier, samt næringsdrivende. Ved å fortette Hvalers natur ytterligere med hytter, vil det selvsagt bli mindre attraktivt å bo, leve og drive helårsnæring i kommunen. Det er nettopp den fantastiske naturen, og de «små/trygge forhold» som gjør Hvaler unikt og attraktivt.

2. Hvaler er som nevnt Norges desidert MEST fortettede når det gjelder antall hytter, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Vi har over hele 48 hytter pr kvadratkilometer (Fredrikstad har kun 15 hytter, og hyttekommunen Hemsedal kun cirka 3). Vi har cirka 4300 hytter – altså flere hytter enn antall innbyggere. Dette vil nå Frp og Høyre fortette ytterligere. Hvordan kan noen ta deres stilling til vern av naturen og miljøet seriøst?

3. Et konkret eksempel er Kragerø kommune. Her er antall hytter og turister om sommeren så stort, at det er mange av de beste butikklokaliteter, og næringslokaler (servering m.m.) som har blitt stengt om vinteren. Dette fordi sesongtrykket er såpass høyt om sommeren, at det ikke er rom for de som ønsker å drive næring hele året. Grunnlaget for helårs næring blir borte, og totalt sett er det jo da enkelt å forstå at det blir mindre attraktivt å bo eller bosette seg i en slik kommune. Dette er en reel fare for Hvaler kommune også, hvis en slik utvikling fortsetter!

Vi er mange som har god erfaring og kompetanse på forretningsdrift, som i den siste perioden har meldt oss inn i Hvaler Arbeiderparti.

4. Det er etter min forståelse svært mange som eier tomter som både er regulert og ikke regulert – for fritidseiendommer og hytter. Det er svært vanskelig, og nærmest umulig å gå opp grenseganger for hvem som får bygge, og hvor det skal bygges hvis man åpner for hyttebygging. Nye hytter vil også kreve en helt annen infrastruktur (vei og arealer), enn da hyttene opprinnelig ble bygd på 50-70-tallet. Hvordan skal man kunne si at kun noen av disse skal få «lov» til å selge sine tomter på en rettferdig måte som ikke går på tvers av naturforvaltningen? Eller kanskje Frp og Høyre ønsker at alle skal få lov til å selge?

5. I tillegg kan man jo ikke garantere at det vil være Hvaler-bedrifter som får jobbene med å bygge disse hyttene. Daglig møter jeg entreprenører (murere, elektrikere, snekkere osv.) som kjører/pendler inn til Hvaler for å bygge boliger og hytter – dem er det svært mange av. En tidligere undersøkelse i Hvaler kommune bekrefter også nettopp dette, altså at mesteparten av byggingen blir gjennomført av selskaper utenfor Hvaler kommune.

Vi er mange som har god erfaring og kompetanse på forretningsdrift, som i den siste perioden har meldt oss inn i Hvaler Arbeiderparti. Jeg har selv erfaring som leder i noen av verdens største bedrifter, og flere andre som har meldt seg inn i Hvaler Arbeiderparti driver næring i liten og mellomstor skala i kommunen. Hvorfor har vi valgt Hvaler Arbeiderparti, og ikke høyresiden? Jo, det svaret er enkelt – Hvaler Arbeiderparti (og de rød/grønne – Sp og SV) driver den desidert mest bærekraftige lokalpolitikken på Hvaler, og det gir Hvaler kommune økt attraktivitet, og næringsvekst. Dette MÅ velgerne tenke på ved valget nå i september.

Les også

Derfor ønsker Hvaler Frp å bygge hytter i Hvaler

Les også

Nye hytter på Hvaler er en tilbakelagt strategi for samfunns- og næringsutvikling

Kommentarer til denne saken