Gå til sidens hovedinnhold

– Fem lydbøker det er en opplevelse å høre

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes.

Liker du å høre på lydbok?

Jeg trodde ikke jeg var så glad i det, før jeg flyttet til Dokka og endte opp med å bruke titalls timer hver måned på en veldig svingete buss til og fra Oslo for å besøke familien min. Svingete busser og en tilbøyelighet til bilsyke er ingen heldig kombinasjon når man er glad i å lese, og derfor tenkte jeg at tiden var inne for å bli en sånn som hører på lydbok.

Det har jeg ikke angret på, og i denne ukens bibliotektips vil jeg dele noen av de flotteste engelske lydbøkene jeg har hørt.

«The Goldfinch», Donna Tartt (lest av David Pittu)

«The Goldfinch» handler om Theo Decker som mister moren sin i en ulykke når han er tretten. Plutselig uten en fast forsørger, blir Theo skyflet hit og dit, fra sitt beskjedne hjem i New York, til Park Avenue, der han en stund får bo hos familien til sin velstående kamerat, til Las Vegas og sin ubrukelige, fraværende far, og tilbake igjen til New York. Et maleri av en liten stillits, merkelig fengslende, følger ham fra sted til sted og trekker Theo inn i kunstens underverden.

Dette fantastiske verket er både oppvekstroman og kunstroman, en søken etter identitet, tilhørighet og trygghet. Den handler om store savn, små godheter og fantastisk kunst. Boken er et kunstverk i seg selv, og David Pittus innlesning gjør den til en opplevelse man sent glemmer; Pittu vant faktisk en pris for sitt arbeid med denne boken.

«The Bear and the Nightingale», Katherine Arden (lest av Kathleen Gati)

Denne boken er en nydelig blanding av fantasi, russisk folketro og feminisme. Boken starter en mørk vinternatt, og vi får høre fortellingen om Morozko, vinterdemonen. Vi møter Pyotr Vladimirovich og hans familie – hans kone, tre sønner og datter. Snart føder kona en datter til, og hun får navnet Vasilisa.

Siden moren dør i barselseng, vokser Vasilisa opp uten å kjenne henne. Faren hennes bestemmer seg til slutt for å gifte seg på nytt, og Vasilisa må lære seg å takle den intenst religiøse stemorens brodder.

For Vasilisa ser ting andre ikke kan: Ånder i skogen, guddommer i peisen, vesener som, merkelig nok, er avhengige av menneskers tro for å overleve. Disse skapningene tvinges nå ut og utslettes av kristendommens fremvekst. Tatt for å være demoner og djevler, blir åndene som Vasilisa har lært å kjenne avvist og svekket. Snart svekkes også den sårbare beskyttelsen disse åndene gir, og innbyggerne i Lesnaya Zemlya blir nødt til å håndtere mørkere, skumlere krefter.

Denne boken, første i en trilogi, er rå, vakker og utrolig spennende. Språket er nydelig, og skogen og vinterlandskapet er motiver som flyter gjennom beretningen og understreker det magiske og mystiske. Hovedpersonen er sterk, tydelig og sympatisk.

Kathleen Gatis innlesning flyter også godt, og hennes fine kontroll på den russiske aksenten gjør at man dras inn i fortellingen.

«Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe», Benjamin Alire Saenz (lest av Lin-Manuel Miranda)

Aristotle er en sint tenåring med en bror i fengsel. Dante er en drømmende bedreviter som har en fantasirik og til tider underlig måte å se på verden. Når de to guttene møtes i svømmebassenget en sommer, virker det ikke som de har mye til felles. Men snart utvikles et vennskap som skal forandre dem begge og som vil legge føringer for hva slags mennesker de vil være.

Dette er en nydelig ungdomsbok. Kapitlene er korte og veldig greie å komme gjennom. Språket er fint og variert, men ikke for vanskelig.

Boken tar opp temaer som oppvekst, identitet, vennskap og familie. Både Ari og Dante er sympatiske, engasjerende karakterer, hver på sin måte. Lin-Manuel Miranda leser romanen på en enkel måte – han lar teksten, karakterene og språket snakke for seg selv, og dette passer denne boken helt perfekt.

«Redshirts», John Scalzi (lest av Wil Wheaton):

Hvis du er en Star Trek-fan, er du helt nødt til å lese denne boken. Fenrik Andy Dahl har nettopp fått sitt oppdrag om bord i stjerneskipet Intrepid, men han har ikke vært der lenge før han skjønner at noe ikke er helt som det skal. For det første, driver folk (og med folk, les: lavtrangerende mannskap) og dør som fluer. Det er kun en håndfull høytrangerende mannskap, deriblant kapteinen, som alltid overlever. For det andre, er det en hel haug med ting som ikke later til å følge noen logiske regler.

Mannskap lirer plutselig av seg informasjon de overhodet ikke var i besittelse av for et minutt siden, kapteinen og andre viktige personer stirrer ofte brått og intenst ut i luften i lengre perioder og tilsynelatende uten grunn, maskiner ingen vet hvordan fungerer produserer mirakuløse kurer for dødelige sykdommer i siste liten, uten noen kan si hvordan det har gått til, og listen fortsetter.

Konklusjonen er at noe er alvorlig galt med Intrepid, og våre protagonister setter i gang med å prøve å finne ut hva det er.

«Redshirts» er utrolig morsom. Du bør ha noen kjennskap til Star Trek (og spesielt The Original Series) for å virkelig verdsette denne – boken tar den gamle serien veldig på kornet og gjør vittig narr av alle dens mest latterlige sider, samtidig som Scalzi’s kjærlighet for den ikoniske sci-fi-serien kommer tydelig frem.

Wil Wheaton har blitt en høyt verdsatt lydbokinnleser, og det forstår jeg veldig godt. Han gjør det morsomme enda morsommere, og «Redshirts» blir enda bedre når du hører ham lese den.

«The End of the Affair», Graham Greene (lest av Colin Firth):

Denne boken er, som tittelen indikerer, en fortelling om en affære. Men den er så utrolig mye mer enn det. «The End of the Affair» er historien om Maurice Bendrix og Sarah Miles og deres sidesprang, som finner sted under andre verdenskrig. Fortellingen beveger seg mellom fortid og nåtid, noen år etter krigen, der Bendrix ser tilbake på forholdet med filosofiske funderinger om kjærlighet, hat, sjalusi, besettelse og eierskap.

Romanen dykker dypt ned i disse temaene med en intensitet som nesten tar pusten fra deg. Den tar også leseren med på en mektig refleksjon rundt religion, en refleksjon som ikke trekker noen konklusjoner, med som tillater forskjellige karakterer å komme med sine synspunkt idet de veiledes og endres av sine erfaringer.

Dette er også en roman som er så vel kunstnerisk opplevelse som bok, og Colin Firths innlesning er noe av det flotteste jeg har hørt. Firth vant også pris for sitt arbeid med lydboken.

Helt avslutningsvis må det dessverre nevnes at det ikke har lyktes biblioteket å få tak i alle disse lydbøkene. De fleste er derimot tilgjengelige for bestilling.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.