Mange hundre mennesker var samlet i Østfoldhallen for å utføre en felles bønn, samt hilse på venner og bekjente under muslimenes største høytid mandag morgen.

Fredriksstad Blad møtte noen unge mennesker for å høre mer om deres Eid-feiring.

– Hvordan føles det å være ferdig?

– Det føles kjempe godt. Det er en spesiell følelse. Det har vært en lang og slitsom prosess. Endelig kan jeg «slakte mat på skolen», svarer Sakariye Warsame (15).

– Hva betyr Eid for deg?

– For meg betyr det kos og fellesskap. Ha det bra rett og slett. Man skal være med familie, spise god mat og feire skikkelig at man er ferdig, forklarer Warsame.

Warsame forteller videre om planer for dagen.

– Jeg kom hit først for å be. Nå skal jeg hjem for å skifte, også skal vi på restaurant og spise god mat. I kveld skal jeg være med venner og kose meg.

– Har følt meg utenfor

Abdulaahi Abdulrashid (18) er russ i år og forteller at det er en lettelse å bli ferdig med fasten.

– Hvordan har det vært?

– Det har vært tungt altså. Mye jobb og fristelser. Jeg er russ i år, og har ikke vært vært med på fester – så jeg har følt meg litt utenfor. Så nå er jeg glad for at fasten er over og jeg kan gå tilbake til normale rutiner. Det er en lettelse, sier han.

– Er Eid viktig for deg?

– Selvfølgelig, og ikke bare for meg, men for alle muslimer. Man feirer at man har holdt ut en hel måned. Man feirer at man har gjort noe bra, sier 18-åringen.

– Gleder du deg til neste gang?

– Så klart, jeg gleder meg masse. Ramadan er noe av det beste. Det er en kjempe fin periode. Neste år satser jeg på å være enda bedre, sier en smilende Abdulrashid.

Ønsker du å tipse oss?

Denne artikkelen er skrevet av Haider Raad i Fredriksstad Blads ungdomsredaksjon.

Har du tips til hva vi bør skrive om? Send mail til redaksjonsleder Mathilde Halstensen: mathilde.halstensen@amedia.no.

Kan spise normalt igjen

Abubakar Elme (16), Jaaquub Isse (16) og Bilaal Farah (17) forteller at det føles bra å være ferdig, men legger også til at de kommer til å savne fastemåneden.

– Det har blitt en vane å faste nå, så det blir litt uvant å gå tilbake til det normale igjen, men uansett er jeg positiv til det og gleder meg til å kunne spise som normalt igjen, forteller Isse.

– Hva skal dere i dag?

– Nå skal vi hjem og være med familien litt. Etter det skal vi dra på laserworld. Til slutt skal vi spise masse mat ute og bare kose oss så mye vi kan, sier Elme.

– Hvordan skal man feire Eid?

– Man skal først be så klart, men etter det kan man feire på den måten man selv vil. Det er ingen fasit og man gjør det man liker selv. For barn er det selvfølgelig Eventyrfabrikken eller Leos lekeland, sier guttene og ler.

– Hvor mange dager med fasting ble det i år?

– Egentlig skulle det være 30 dager, men jeg fikk bare fasta 27 dager i år fordi jeg ble syk og ikke kunne faste. Men det går fint, jeg har et mål om å faste hele måneden neste år, og det gleder jeg meg til, sier Farah helt til slutt.