– Hvorfor det?

– Oslo og flere andre store byer feirer i juni, men FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), tar sikte for at alle byer får sin egen uke, forteller styreleder i Fredrikstad pride Hege Hansen.

– Det er for å løfte frem byene, og vi ønsker å fordele ukene slik at pride feires hele året. Derfor feirer vi i august, svarer hun.

Viktig med mangfold

Ordfører Siri Martinsen synes det er viktig å markere pride, og har planer om å gå i årets parade.

– Det å være mangfoldig er viktig for oss. Det er fortsatt mange fordommer og dårlige holdninger mot skeive. Derfor må vi fortsette å feire pride, sier hun.

Mange kommunen, bedrifter og foreninger markerer pride med regnbueflagg og logoer.

– Flagger kommunen i juni?

– Vi heiser flagget på Rådhuset i pride-uka i august, men ikke nå i juni, svarer Martinsen.

– Kan det sende feil signal til innbyggerne, at kommunen ikke markerer den offisielle pride-måneden?

– Vi støtter oppom det Fredrikstad pride ønsker.

Hva er pride?

  • Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Siden tidlig 1980-tallet har pride-feiringene satt preg på norske byer og tettsteder, og gjort det skeive miljøet tidligere i det norske samfunnet.
  • Pride-feiringene består av debatter, foredrag, fester og parade. Paraden er kanskje den aller viktigste arenaen for synlighet.
  • Formålet med pride er å synliggjøre det store mangfoldet innen seksualitet, kjønn og kjærlighet. Det viktigste symbolet for pride er regnbueflagget.

Feiring for alle

Fredrikstad pride hadde sin første ordentlige feiring i 2018. Etter to år uten parade på grunn av koronapandemien, skal byen sette fokus på skeives rettigheter 8.-14. august.

– Vi har sett at hatet mot det skeive miljøet har økt de siste to årene, så det blir deilig med ny feiring – som er åpen for alle, uansett om man er skeiv eller ikke.

Pride-uka er altså satt til uke 32.

Det vil være flere foredrag, blant annet av den populære foredragsholderen og Amnestypris-vinneren Amal Aden. Også egen kino-film, piknik for barnefamilier og den kjente prideparaden.

Ønsker frivillige

Den 14. juli skal det være frivillighetsmøte på Quality Fredrikstad, der de frivillige får oppgavene for uka.

– Det kan ofte være litt skummelt å komme på et slikt arrangement alene, derfor kan folk komme som frivillige, forteller Hege.

Og legger til:

– Det er ofte litt enklere hvis man har noe å gjøre.