Prefabrikkert guttedrøm

Båtform: Modulene vokser frem i lokalene til Ryde & Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad. Med tolv av disse blir «kulehytta» komplett.

Båtform: Modulene vokser frem i lokalene til Ryde & Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad. Med tolv av disse blir «kulehytta» komplett.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ikke engang godt voksne menn gir opp guttedrømmen om hytte i tretoppen, og drømmen til Oslo-arkitektene Jostein Bjørndal, Anders Eidstuen og Rune Ramfelt bygges hos Fredrikstad- firmaet Ryde & Berg.

DEL

De siste par årene har de to arkitektene i ledige stunder puslet med ideen om en prefabrikkert tretopphytte. Nå er den snart klar!

Kulehytta vil få gamle guttehjerter til å banke heftig! Selv en alderstegen bestefar kan nå realisere sin barndoms hyttefantasi – for sine barnebarn. Den modulbaserte kulehytte er seks-sju kvadratmeter stor og kan monteres oppe i et egnet tre bare på et par dager. Undrer du på hvordan det går til, er det bare å ta turen til Hyttemessen på Hellerudsletta 9.-12. april. Her kommer prototypen nemlig til å bli vist for første gang – live!

Vises live på Hellerudsetta

– Ja, inne i Hyttemessens lokaler på Exporama Senteret blir det «plantet» et kraftig bjerketre og i dette vil vi heise opp den aller første utgaven av tretopphytta, forteller Jostein Bjørndal til «PÅ HYTTA».

Den romskipslignende gjenstanden hører absolutt hjemme «i lufta». Men tanken har ikke vært å lage en ufo, forsikrer arkitektene. Den runde formen er først og fremst valgt fordi den er gunstig med tanke på at hytta skal være enkel å produsere og montere for hyttekjøperen. Arkitektene har nemlig rigget seg for at produksjonen av Playwood kan industrialiseres.

– Ja, vi er klare for å sette den i produksjon. Prototypen er bygget i samarbeid med Ryde & Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad og der er man klar for å ta prosjektet videre. Men først skal prototypen opp på en «autentisk trestamme» og interessen loddes. Det skjer første gang på Hyttemessen, forteller arkitektene Bjørndal og Ramfelt.

Orgelbyggerne i Fredrikstad fikk oppdraget for ett år siden, og daglig leder Jan Ryde tar gjerne flere oppdrag hvis hytta slår an.

– Vi er selvfølgelig veldig interessert, og utstyret vi bruker til våre oppdrag, både til orgler og spesialinnredninger, står her. Og vi har kompetansen. Bare innenfor orgelbyggerfaget er det åtte forskjellige utdannelser.

Ryde & Berg har ti ansatte, og orgelbyggeren kan fortelle at de har mange ordre inne nå – både på orgel og innredninger.

– For noen år siden måtte vi si opp ansatte, nå ser det ut til at vi må utvide igjen, slår han fornøyd fast.

Ikke bare for trær

Arkitektene Bjørndal, Eidstuen og Ramfelt gleder seg til å møte hyttefolket og få deres reaksjon.

– Vi håper og tror hytta vil vekke til live gode følelser hos mange voksne. Gjennom tidene har jo hytte i treet har vært «alle» gutters drøm. Jeg kjenner meg i hvert fall igjen i den drømmen, bekjenner Bjørndal muntert idet han setter frem modellen av «Playwood». Hytteeieren som for eksempel trenger et anneks, kan ha løsningen her. Den interne familiekonkurransen om å få bo i «tretoppen», kommer garantert til å bli stor.

Man trenger nødvendigvis ikke montere «kule-hytta» i et tre heller.

– Det er jo ikke ruvende trær med rett stamme på alle hyttetomter. Konstruksjonen er derfor slik at hytta godt kan monteres på bakken, for eksempel som anneks eller lysthus. Ønsker man å la den «sveve», kan det også lages en bakkefast konstruksjon som løfter den litt i været, sier Ramfelt.

Flere bruksområder

Playwood-skaperne ser for seg en rekke andre anvendelsesområder. På lekeplasser og campingplasser bør den kunne bli et nyttig og attraktivt tilskudd. Det går også godt an å se for seg ufoen i bruk innendørs, for eksempel i kontorlandskap der den kan anvendes som grupperom, stillerom, skrivestue eller kollokvierom.

Men den grunnleggende intensjonen er at hytta skal plasseres i naturen, kunne gi utsikt og et nytt perspektiv på omgivelsene.

Playwood-elementene bygges i finer, som er overflatebehandlet med vannfast Epoxy. En komplett hytte består av tolv båtformede moduler. Modulene kan være med eller uten vinduer. Én egen modul er laget for døråpningen. Vinduene er av pleksiglass.

Mot vær og vind

– Monteringen starter på bakkeplan. Etter hvert som prosessen skrider frem, heises hytta oppover trestammen. I topp og bunn skrus elementene fast i en jernklave, en ring som omslutter trestammen. Også elementene skrus ettertrykkelig sammen. Slik blir hytta tett mot vær og vind. Hytta heises opp og festes omhyggelig med wirer som er forankret oppe i treet. De jernkalvene oppe og nede sørger også for feste og stabilitet, forklarer de tre arkitektene.

Spesiallagede foringer mellom elementene sørger for at konstruksjonen er tett. En mansjett rundt stammen på toppen av konstruksjonen sørger for at regnvann ikke trenger inn i rommet.

Kanskje savner du et lite kjøkken der over bakken? Også det er under planlegging.

Artikkeltags