Kulturskolen i Fredrikstad fylles opp av forventningsfull ungdom når fylkeskompaniet skal holde danseaudition og fylle seks tomme plasser i løpet av dagen. Hedda er en av 12 håpefulle som skal overbevise juryen om at hun fortjener en av plassene.

Fjällräven-sekken henger over skulderen, og hun er godt innpakket i et stort skjerf der hun kommer inn døra på Kulturskolen. Det er en spent Hedda som møter oss.

– Åh, jeg er skikkelig nervøs nå, men jeg gleder meg til å komme i gang, smiler hun.

Fylkeskompaniet så livets lys i desember 2015, og var med det Norges første. De driver talentutvikling for ungdom mellom 13 og 19 år innen stilartene jazz, moderne og hip hop.

Dans er frihet

– Å få en plass blant de seks ville vært fantastisk gøy. Uansett resultat kommer jeg til å fortsette med dans i lang tid fremover. Ingenting gir meg den samme følelsen av frihet som dans. Jeg elsker å danse!

En av Heddas dansevenninner, Tilde Berglund (14), er også klar for audition. Sammen går de fordypning jazz og moderne, og de synes det er godt å ha hverandre der å støtte seg på. De slenger seg ned ved et bord og trykker på mobilen mens de prater om forventninger.

 

– Jeg er mest spent på hip hop, sier Hedda. Det har jeg ikke danset så mye tidligere. Men jeg tror det beste er å ikke tenke så mye, heller bare slippe meg litt løs.

Hedda har drevet med dans siden hun var 4 år.

– Både moren og bestemoren min var ballettdansere tidligere. Moren min var også danselærer, men sluttet da hun fikk meg, forteller den unge danseren.

Utfordrende med hip hop

– Nå kan dere komme og registrere dere!

Ellen Røhr-Staff, prosjektleder for dansekompaniet, tar imot danserne og deler ut nummer. Hedda tildeles nummer 33.

Dørene til Black Box-salen åpnes, og de unge danserne får beskjed om å gjøre seg klare. Det er et klart overtall av jenter i salen, kun én gutt har dukket opp på audition.

 

Vannflasker fylles opp, joggesko knytes på og danserne entrer dansegulvet. Noen tøyer, mens andre allerede har fått varmen i kroppen og hopper og spretter rundt på gulvet.

Juryen, bestående av koreografer og dansere fra fylket, samt representanter fra Østfold Kulturutvikling, tar plass i salen. Alvorets time er kommet.

– Husk at dere er her for dere. Senk skuldrene og ha det gøy, er beskjeden fra Røhr-Staff, før koreograf og danser Jade Wulf smeller i gang hip hop-timen til toner fra Madcons hit «Don't worry».

Juryen vektlegger teknikk og uttrykk

Rytmene tar hele rommet, og danserne følger koreografen så godt de kan. Juryen følger med, og det er tydelig at de imponeres av hva de ser.

Ellen forteller at teknikk og eget uttrykk er noe av det de ser etter hos danserne.

– Vi legger vekt på hvordan de lever i dansen. Det er mye opp og ned på gulvet, og et naturlig bevegelsesmønster er viktig.

 

Hedda puster lettet ut når hip hop timen er ferdig.

– Jeg føler egentlig at det gikk ganske greit etter hvert. I starten var jeg usikker, for det var så mye på en gang. Men læreren var så flink at jeg faktisk fikk lyst til å danse mer hip hop.

I pausen gjelder det å regulere kroppsvarmen før neste økt. Hedda pakker seg inn i hettejakken sin og varmer føttene i et par tjukke ullsokker.

- Tenk at dere sitter fast i sirup

Juryen har trukket seg tilbake for å diskutere hva de har sett så langt.

– Det vi har sett til nå gir oss en formening om nivået blant danserne, men de blomstrer jo i hvert sitt felt, så den neste timen blir spennende, sier Ellen Røhr-Staff.

 

I venteområdet er spenningen stor. Noen kjenner litt ekstra på presset og følelsen av å ikke prestere sitt beste. Da er det godt å ha en mamma til stede som kan gi litt trøst.

Når danserne kalles inn i salen igjen, skal de prøve seg på moderne dans.

– Husk at vi ikke ser etter feil, vi ser etter det dere får til! Dere lærer koreografien en gang, vi forventer ikke at den skal sitte.

Dette får danserne til å senke skuldrene noe, og de er klare for å følge stegene til Sara Stang Møller den neste timen.

 

– Fest bena i bakken! Tenk at dere sitter fast i sirup og kjenn på hvordan dere kan bruke kroppen.

Utfordringene fra koreografen kommer på løpende bånd. De danser med øynene lukket, og beveger seg høyt og lavt over gulvet. Det er en intens time og nivået blant danserne er høyt.

Alvorets time

– Takk, dansere! Nå blir det litt venting mens vi tar en avgjørelse, sier Røhr-Staff før juryen går inn i et lukket rom.

Heddas nerver er i sjakk.

– Nå er jeg bare utrolig sliten, jeg har brukt meg helt opp nå. Men jeg føler at det har gått ganske bra, sier hun.

På spørsmål om hvordan hun jobber med å få koreografien til å sette seg, svarer hun:

– Det er vanskelig i starten, men det gjelder å være fokusert og følge med. Trinnene setter seg først, så følger resten av kroppen etter.

FB må vente på gangen når danserne får beskjed om hvem som kom med.

Døren til dansesalen slås plutselig opp, og Hedda kommer ut med et stort smil om munnen.

– Jeg kom med!

Hun ringer hjem og er rørt når hun forteller pappaen at hun er en av danserne i fylkeskompaniet.

– For en overraskelse! Jeg er så glad! Og så er det ekstra fint at Tilde også kom med, sier Hedda.

Hedda har foreløpig ingen planer om å satse på dans. Det er en hobby hun håper å drive med så lenge hun synes det er gøy. Så får tiden vise.

– Nå gleder jeg meg til å møte resten av fylkeskompaniet i slutten av februar. Og frem til det skal jeg bare fokusere på å gjøre mitt beste og kose meg, avslutter Hedda før hun slenger på seg sekken og går ut i vinterdagen.