Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg føler meg sterk nå

Artikkelen er over 4 år gammel

«Elisabeth» (38) får en egen kraft i stemmen når hun sier det. – Jeg føler meg sterk! Nå kan jeg tenke riktig om hva barna og jeg trenger. Hun takker tiårs-jubilanten Barnas Stasjon for at hun er glad og trygg i dag.

Jeg hadde ingen venner eller familie i Norge, jeg kjente ikke ett menneske her.

 

Hun husker godt første gangen hun gikk over terskelen til Barnas Stasjon. Mange barn i lystig lek, hyggelig mennesker som møtte henne med smil, varme og tålmodighet.

– Jeg hadde ingen venner eller familie i Norge, jeg kjente ikke ett menneske her. Det var revolusjon i Tunisia, jeg bekymret meg for fremtiden, forteller hun.

Etter noen måneder på et krisesenter et annet sted i landet, kom hun til Fredrikstad.

– Jeg hadde bodd en stund i Norge tidligere, men hadde glemt det meste av det jeg kunne av språket. Et brutt ekteskap gjorde at jeg flyttet tilbake til mitt hjemland og familien min der to år tidligere, men livet ble ikke lett for oss der under opptøyene. Mitt eldste barn hadde problemer i skolen, hun var vant til norsk barnehage og lengtet tilbake. Jeg måtte gjøre noe, forteller 38-åringen som fikk ett barn til mens hun var i Tunisia, og ett rett etter at hun flyttet hit.

– Da jeg kom til Norge var jeg deprimert, og det var ikke bra for barna mine, så da jeg fikk høre om Barnas Stasjon bestemte jeg meg for å besøke dem. Det er jeg veldig glad for i dag. De som jobber her føles som familien min nå, smiler hun glad.

Deler ut klær

Vi møter «Elisabeth» og barna hennes i det romslige huset i Freskoveien hvor hun ble tatt så godt imot for fire år siden. Småbarnspludring, barneprat og deilig lukt fra kjøkkenet møter oss når vi åpner døren. Det er fargerikt og koselig med bøker, krabbeteppe og bilbane. En stor plakat henger på veggen med en velkjent tekst for de fleste av oss:

 

«Det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikkert».

Sitat stammer fra Pippi Langstrømpe.

– Vi er stolt av det treet med Pippis kloke ord, forteller Hege Stormorken (44).

Hun har vært leder for Barnas Stasjon, som er en del av stiftelsen Blå Kors Fredrikstad, siden 1. april i år. Det er hektisk etter sommerferien og nå under skolestart.

– Vi la ut et ønske om klær og sko på facebooksiden vår, og akkurat nå er det hektisk i forbindelse med barnehage- og skolestart både fra givere og mottagere. Vi er glade for alt vi får, men det er viktig at det vi får er relevant for årstiden på grunn av liten lagringsplass.

– Forsvinner alle disse klærne, fotball- skolene og gummistøvlene fort?

 

– Ja, de gjør det. Vi opplever likevel at foreldrene spør om mindre enn de trenger fordi de synes det er vanskelig å be om hjelp. De vil ikke be om for mye. Når for eksempel en mor spør om regntøy, passer vi på å spørre om barnet har gummistøvler. Stormorken viser vei inn til samværsområdet. Her kan barn ha samvær med sine biologiske foreldre etter henvisning fra barnevernet og BUF-etat. Noen møter barna sine én gang i året, andre én gang i uken. Samværsordningene er det eneste som faktureres på Barnas Stasjon, alt annet er gratis lavterskeltilbud.

– «Hjertet i huset» er lavterskeltilbudet der vi tilbyr støttende og styrkende aktiviteter som bl.a. foreldreveiledning, familiemiddager, nettverksgrupper, turer og aktiviteter. Alle som kommer hit kommer på eget initiativ og har gjerne et ønske om å forbedre samspillet med barnet sitt eller utvide nettverket.

Familieterapeut Elisa Johansson (31) skyter inn at mange trenger oppfølging og støtte i flere år mens noen er i en akutt situasjon og kun innom i en kort periode.

– Det er individuelt hvor mye oppfølging man trenger og ønsker. Det avtales konfidensielt mellom familiene og deres kontaktperson hos oss. Jeg har stor respekt for dem som tar kontakt med oss og søker støtte. Det finnes ingen fasit på å være foreldre, det er noe av det første vi snakker om.

 

Ved bordet sitter også miljøterapeut Stine Martinsen (28). Hun forteller om det forskningsbaserte kurset de holder for foreldrene.

– Metoden kalles cos-p (Circle of Security Parenting), og utgangspunktet er en trygghetssirkel. Kurset handler om å gi foreldrene verktøy i hvordan de skal tolke signaler fra barna sine og hvordan de skal møte deres følelsesmessige behov. Det er også nyttig for voksne å bli kjent med egne utfordringer, da det ofte påvirker hvordan vi ser og møter barnas behov, forteller hun.

Stormorken mener de fleste av oss har noe å lære av Cos-p, ikke bare de som tør å fortelle at «dette får jeg ikke til».

– Vi kan alle utvikle oss som foreldre. Mange voksne har lært mye viktig om barn og samspill fra mødre, bestemødre og venner, mens andre kan mangle nyttige erfaringer fra egen oppvekst, forteller hun.

Lavterskeltilbudet er for gravide og småbarnsfamilier med barn under 8 år som lever i sårbare livssituasjoner. I tillegg til Stormorken, Martinsen og Johansson jobber det tre miljøterapeuter, én førskolepedagog, én renholder og to miljøarbeidere på Barnas Stasjon.

– Vi har en bred faglig kompetanse på huset. I tillegg har vi ukentlig tolv frivillige som bidrar på Barnas Stasjon. Vi er veldig takknemlig for den innsats og kompetansen de frivillige bidrar med, sier Stormorken.

Fra 17 til 70 år

Selv om det er stor pågang fra folk som ønsker å bidra, er det alltid behov for flere frivillige. Den yngste i gjengen i dag er 17 år og en av de eldste er snart 70 år gamle Astri Hjerkinn Poppe. Den pensjonerte læreren ble presentert for Barnas Stasjon av venninnen Karin Borgaas.

– Vi jobber som regel her samtidig, og vi føler at vi gjør en viktig jobb, sier hun.

 

– Det er en fin atmosfære her, og vi føler oss veldig velkomne. At det er mange voksne å snakke med her betyr mye, og det er ikke minst spennende å møte brukere fra så mange forskjellige kulturer. Vi lærer noe hver dag.

Poppe bidrar tre timer i uken, og det mener hun veldig mange andre bør ha tid til også. Selv har hun egne barn og barnebarn som hun hjelper med blant annet barnepass, men hun synes det er godt å kunne gjøre noe utenom familien i tillegg.

– Det er et bredt spekter av brukere som kommer hit, og jeg ser at barna som kommer har nytte av å dele på leker og spise sammen med andre. Vi opplever mye glede her, og vi frivillige får like mye tilbake som vi gir, sier 69-åringen.

Hege Stormorken oppfordrer flere menn til å melde seg som frivillige.

– Mannlige rollemodeller er etterspurt. Vi har menn som vikarer, men vi trenger flere.

Nettverksbygging

På Barnas Stasjon bygges det nettverk, både rundt middagsbordet, i åpen barnehage og på turer og aktiviteter. Det kan være godt å møte andre og høre at flere har de samme utfordringene. Mange får nye kontakter som skaper vennskap både for foreldre og barn, også utenfor Barnas Stasjon.

– Vi håper våre turer og aktiviteter har gir positive opplevelser og motiverer familiene til å fortsette med dette på egen hånd sier Stormorken.

Totalt har over 700 personer deltatt på sommertilbudet til Barnas Stasjon. Det er en massiv økning fra i fjor.

 

Hun forteller om alt som har skjedd i ferien.

– 70 familiemedlemmer har hatt ukesferie i Sverige, det har vært ukentlige utflukter til lekeparker og badesteder, i tillegg til aktiviter på huset. Totalt har over 700 personer deltatt på sommertilbudet til Barnas Stasjon. Det er en massiv økning fra i fjor.

– Betyr det at det er flere som trenger hjelp nå enn tidligere år?

– Det er helt klare en økning, men samtidig har vi blitt flinkere til å informere og det er lettere å finne frem i våre tilbud. I 2014 fikk vi for første gang midler over statsbudsjettet, noe som har gitt oss muligheten til å ha et mer stabilt tilbud. Vi utvider stadig tilbudet vårt og skal i høst i gang med både skoleoppfølging og en egen julaften, sier hun fornøyd.

Andre tradisjoner er lysfest, påske- og 17-mai-feiring.

«Elisabeth» og barna hennes er blant de som har hatt glede lavterskeltilbudene på Barnas Stasjon.

– Turene er veldig viktige, og godt for barna. Jeg har ikke råd til å finne på så mye selv. Vi lager mat sammen og knytter nye vennskap.

Hun vil gjerne fortelle hvor fornøyd hun er med kurset Cos-p som har lært henne så mye.

– Det er så mye jeg ikke har skjønt før. Mitt yngste barn var fire måneder da jeg kom hit første gang, jeg følte meg så alene. Nå oppdager jeg hele tiden at jeg kan! Og hvis jeg har problemer eller er lei meg vet jeg hvor jeg skal gå, det betyr sikkerhet for meg, smiler hun til Stine Martinsen.

Det er hun som har hatt mest kontakt med «Elisabeth» disse årene.

– Det er aldri for sent å utvikle en trygg relasjon til barnet sitt. Barna trenger ikke at vi gjør «alt riktig», men med fokus på foreldrekompetanse opplever foreldrene ofte mestring i samspill med barnet sitt . «Elisabeth» besøker nå Barnas Stasjon sjeldnere enn før og når hun kommer er hun ressurs i miljøet, sierMartinsen.

«Elisabeth» og barna har også fått et besøkshjem, der kan hun også henvende seg hvis hun trenger hjelp.

– Nå er min store drøm å få jobb. Tidligere har hun jobbet som kokk, sier 38-åringen som har god kontakt med familien i Tunisia.

– De er glade for at jeg har det bra!

Feirer 10-årsjubileum

Noen timer på formiddagen 10. september arrangeres det åpent hus i lokalene i Freskoveien. Alle er velkomne – nye og gamle familier, samarbeidspartnere, støttespillere og andre som vil se hva vi kan tilby.

– Kommer kongen denne gangen?

– Haha ... det hadde vært hyggelig, han er invitert, men det viktigste for oss er at familiene kommer. Ordføreren kommer, det setter vi pris på.

– Hvordan er økonomien?

– Vi kunne absolutt gjort mer med mere midler. Heldigvis får vi pengegaver fra både private, firmaer og foreninger, noen store og mange små. Men vi er effektive og jobber godt med det vi har – og med hjerte, kunnskap og kraft vil vi fortsette å skape mening og mestring for nettverksfamiliene, smiler Stormorken.

 

Fakta om Barnas stasjon

En del av stiftelsen Blå Kors. I Fredrikstad består Blå Kors i dag av åtte enheter: Jobbkonsulentene, Ilaveien Bosenter, Hauga, Kulåssenteret, Krise- og incestsenteret, Barnas stasjon, Varmestua og Seiersborg vgs.

Barnas Stasjon er et tilbud til gravide og til småbarnsfamilier i sårbare livssituasjoner. Det er et sted hvor familier kan knytte nye kontakter. Familiene kan selv ta kontakt med Barnas Stasjon uten henvisning.

På Barnas Stasjon er de opptatt av at barna skal bli sett, hørt og gis utviklingsstøtte av sine foreldre. Derfor er de også opptatt av at foreldrene skal styrkes som foreldre gjennom økt kunnskap og bevissthet. De ønsker også å bidra til at familiene kan få gode opplevelser sammen.

De jobber for likeverd, egenkraft, kvalitet og respekt for andre.

150 små og store familiemedlemmer besøker Barnas stasjon hver uke.

Alt de har arrangert i sommer og antall deltagere

 

Kommentarer til denne saken