Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Styreleder i FEAS, Hilde Sandmæl, opprettholder i FB 28.05. FEAS-ledelsens faste tradisjon om å gi de samme innholdsløse svadasvar som hun selv, Trond Andersen og Moland Pedersen har gitt på våre kronikker de to siste år. Dette i håp om at leserne synes stoffet er vanskelig og forhåpentligvis har glemt hva sakene dreier seg om når svarene kommer.
Styret mangler kompetanse
Siste uke har Viken Øst kommunerevisjon gitt oss en foreløpig bekreftelse på hva vi har registrert og opplevd gjennom de to år vi har fotfulgt FEAS, og som vi har sett dokumentert ved å gjennomgå blant annet alle regnskapene for de siste tolv år og gjort våre beregninger ut fra tabeller utgitt av NVE.
Revisjonens konklusjon: Styret i FEAS har ikke god nok kompetanse og trenger opplæring! (Så sant, så sant!)
Dette er anbefalingene
Kommunerevisjonen har lagt frem sju anbefalinger for hva kommunen bør gjøre:
etablere en eierskapsmelding som følger kravene i den nye kommunelov. Meldingen bør som et minimum inneholde prinsipper for eierstyring, oversikt over selskaper og kommunens formål med å eie andeler av selskapet
etablere rutiner for opplæring av politikerne om eierstyring, og lage rutine for å evaluere kommunens eierskap.
utarbeide en åpen og klart uttrykt strategi for sitt eierskap i FEAS. Videre bør kommunen gjøre seg kjent med vedtektene og lage en rutine som sikrer at alle styringsdokumenter jevnlig blir gjennomgått og oppdatert
lage rutiner som sikrer at informasjon fra selskapet behandles i formannskapet eller bystyret
formalisere og dokumentere kommunikasjonen mellom kommunen som eier og selskapet. Man bør vurdere å kreve fast rapportering.
sørge for at FEAS-styret har god nok kompetanse, herunder etablere rutiner for å sikre opplæring i styrearbeid.
gjøre seg kjent med FEAs etiske retningslinjer og påse at disse er tilfredsstillende og at de gjennomgås jevnlig.
Kontrollutvalget og senere bystyret skal ta stilling til hvordan saken skal følges opp.
94 millioner i avkastning 2019
«Vi beskriver alle disponeringer,» skriver Sandmæl. Den påstand ligger godt på utsiden av sannheten.
Lista over manglende informasjon til Norgesnetts kunder er for lang til å gjentas. Det regner vi med kommer frem når Kontrollutvalget onsdag ber revisjonen gjennomføre en forvaltningsrevisjon av FEAS. Eller klarer Jon Ivar Nygård å stoppe denne kontrollen enda en gang? La oss bare nevne:
■ Avkastningen fra Norgesnett på 94 millioner har vi beregnet på bakgrunn av tall fra regnskapet for 2019 og NVEs oppskrift for beregning av avkastning. Vet ikke Sandmæl at avkastningen fra Norgesnett er uavhengig av overskudd/underskudd I Norgesnett?
Dette blir nye 94 millioner inn i FEAS-direktørenes «lekekasse,» inkl. rentene som Norgesnett i realiteten betaler for FEAS sine lån. Dermed øker de 427 millioner vi tidligere har etterlyst, til 521 millioner.
Hvordan kan dette fortsette? Jo, fordi generalforsamlingen i FEAS, Jon Ivar Nygård, har bystyrets fullmakt til å godkjenne at FEAS-konsernets viktige selskap, monopolselskapet Norgesnett, forblir bonusjegernes melkeku. Dette selskapet er matfatet til Fredrikstad Energi som i år etter år etter år spiser opp verdier som Norgesnetts kunder betaler for, og som skulle ha vært brukt til viktige kommunale oppgaver i eierkommunene Fredrikstad og Oslo.
Utbytte vokser for hvert år
Utbytte fra norske nettselskaper er knyttet til driftskapitalen. Nye investeringer, betalt av nettkundene, øker verdien i selskapet og dermed utbyttet. De siste tre år har utbyttet økt med ca. 10 millioner pr. år uten at eier legger inn en krone til kapitalen. Da håper vi politikerne forstår at nettselskapet Norgesnett må ikke selges.
Smart samrøre?
Hvorfor har Norgesnett lånt over 700 millioner kroner av Fredrikstad Energi i mange år til en rente på 6,8 prosent (nå redusert til 3,75 pluss Nibor)? Hvorfor nevner du ikke dette, Sandmæl?
Alt tyder på at rentene trekkes fra utbyttet som skulle ha gått til innbyggerne i Oslo og Fredrikstad, og dermed reduserer denne fiffige konstruksjonen belastningen på Fredrikstad Energi sine mange lån. Ser vi på regnskapet til Fredrikstad Energi, ville selskapet ha vært konkurs uten denne kunstige vrien. Sandmæl er nok vel informert om at denne tappingen av innbyggernes penger ikke blir kontrollert av NVE.
NVE har ikke til oppgave å kontrollere hva kommunen bruker pengene til. Det er det Fredrikstad kommunestyre som har, men politikerne overlater dette til ordfører Jon Ivar Nygård som har latt seg styre av Moland Pedersen og Trond Andersen. Han har også klart å stoppe ethvert forsøk på å få gjennomført en forvaltningsrevisjon.
Fantasi ingen mangelvare i FEAS
Ved opprettelsen av Norgesnett Holding AS i desember 2015 foretok dette selskapet, som var uten inntekter, ansatte og årsmeldinger, kjøp av FEAS sine aksjer i Norgesnett for én milliard kroner. I balansen 2016 er oppført 1,1 milliarder kroner. Norgesnett Holding lånte 1,1 milliarder fra FEAS. Året etter var lånet redusert med 500 millioner. Samtidig opererer Norgesnett med en langsiktig gjeld til Fredrikstad Energi med 1,1 milliarder i 2016 og 653 millioner i 2017. Godt samsvar?
Her kan det synes som om Norgesnett Holding, nå «nybakt mor», kjøpte datter Norgesnett med lån fra datter via Fredrikstad Energi. Snodig? Kanskje Kontrollutvalget kan hjelpe oss med å finne ut hva formålet med opprettelsen av dette holdingselskapet var, og sammenhengen mellom disse transaksjonene? Hvorfor er nettselskapet involvert? Har denne handelen hatt kostnader som direkte eller indirekte har blitt belastet nettkundene eller Fredrikstad kommune? Har opprettelsen av Norgesnett Holding hatt skattemessige motiver? Sannsynligheten taler for at taperen ikke er kundene, men innbyggerne i Fredrikstad og Oslo.
Kundenes penger
Gjennom ti år har Norgesnett sine kunder i snitt hatt 125 millioner kroner til gode på selskapets kundesaldo (for høye tariffer). Dette skulle, ifølge Norgesnetts avtale med NVE, nedbetales 2019/21. Likevel fortsetter Norgesnett å peke finger til nettkundene, også i 2019, med for høye tariffer. Merinntekten har i 2019 steget fra 71 millioner kroner til 89 millioner.
Den 31. desember 2021 må saldoen være i null. Det krever NVE. Til høsten kan vi kanskje vente oss en påtvunget gladmelding fra Norgesnett som på grunn av «dyktighet og effektivitet» vil glede sine kunder med reduserte tariffer i 2021.
Hvordan unngå innsyn
Norgesnett, som offentlig monopol og heleid av to norske kommuner, skal praktisere full offentlighet. Denne plikten prøver Sandmæl å bortforklare ved at man, som vi har redegjort for, blander finansene og påberoper seg børsens regler for beskyttelse fra offentligheten. Dette gjør man til tross for at det ikke finnes aksjer som omsettes, men man trekker Norgesnett, muligens som garantist, inn i FEAS sine mange skjulte lånetransaksjoner.
■ Hvorfor reagerer ikke generalforsamlingen ved Jon Ivar Nygård?
■ Hvorfor reagerer ikke kommunedirektøren?
■ Hvorfor er Fredrikstads bystyrerepresentanter tause som østers?
■ Hvor er sosialdemokratiets anstendighet?

Henning Aall om Fredrikstad Energi-rapport: – Kan nesten ikke sies sterkere
Dette krever kontrollutvalget svar på
- Hvordan bedømmer FEAS Norgesnetts driftskostnadsutvikling sammenholdt medøvrige nettselskaper?
- Hva er årsaken til at det fremstår som om samlet utbytte til de offentlige eierne fra FEAS(73mio) er lavere enn samlet utbytte til FEAS fra Norgesnett (227mio)?
- Hvordan håndterer Norgesnett kjøp av konserninterne tjenester?
- Kjøper Norgesnett tjenester fra eksterne? Hvordan håndteres dette?
- Hvor stor andel av Maiks omsetning er til andre FEAS-selskaper? (Maik er et datterselskap)
- Hvordan forholder FEAS seg til regelverket om offentlige anskaffelser?
- Hvilke lederlønn- og bonusordninger har FEAS, og er disse ordningene forankret i styret og generalforsamling/eier?
- Da låneavtalen med Fredrikstad kommune ble utarbeidet i 2018, var FEAS kjent med Høyesteretts dom i HR-2017-350-A Rauma Energi AS?
- Hvordan bedømmer selskapet risikoen for at Skatteetaten vil omklassifisere fradragsberettigede fremmedkapitalkostnader til ikke-fradragsberettigede egenkapitalkostnader?