Gå til sidens hovedinnhold

– Vi hørte et smell og så store ringer på himmelen

Artikkelen er over 6 år gammel

Mange har fra rundt klokken 15.00 tirsdag ettermiddag hatt jordskjelv-lignende opplevelser, hørt høye smell og sett digre røkringer på himmelen.

De første rapportene kom til Fredriksstad Blads redaksjon fra Holmen i Fredrikstad sentrum og fra Skjærhalden i Hvaler, mens det etter hvert som tiden gikk, ringte folk fra Halden, Greåker og mange andre deler av Østfold.

Mange teorier

Alle rapporterer at de har sett de digre, mystiske ringene, mange hadde hørt svært skremmende smell, mens andre har hatt opplelvelser som beskrives som jordskjelv eller rystelser i bakken og i bygninger som ved sprengningsarbeider.

Mange trodde det måtte dreie seg om jetfly som brøt lydmuren og lagde eksosstriper på himmelen.

– Vi har ingen fly oppe, opplyste vakthavende befal hos Luftforsvaret til Fredriksstad Blad tirsdag ettermiddag, og gjorde dermed mysteriet enda større.

HERFØL: Denne ringen ble fotografert over Hvaler ved 15-tiden tirsdag ettermiddag. (Foto: Frank Høier)

Mens mange tippet det var fly som forårsaket fenomenet, mente noen det måtte være snakk om en meteoritt som har truffet skylaget og eksplodert. Atter andre viser til et meteorologisk halo-fenomen som kalles nimbus, solring eller månering.

– Nei, dette kan ikke ha vært et fly, det opplevdes først som flere jordskjelv, og deretter som en stor, merkelig ring høyt oppe på himmelen, forteller Johnny Huth fra hytta si på Asmaløy i Hvaler.

– Vi hørte smellene og kjente ristingene på Rokke også, rapporterer Anne Britt Hansen fra Halden.

– Hele blokka ristet, melder en beboer fra Greåker.

– To eksosstriper

– Det var to kraftige smell over Herføl rundt klokken 14. 30, og dette bildet ble tatt en stund etter det andre smellet klokken 15.08, rapporterer Frank Høier fra Herføl.

– Jeg så to eksosstriper på himmelen, sier en av våre lesere, som bor på Skjærhalden.

– Faren min hørte et digert smell mens han sto ute i hagen og jobbet, forteller en annen leser.

Han mener røkringene er sett på himmelen i retning Koster, og at smellene også kom derfra.

– Slik ser de ut, sier Salah Alsaadi, som har sendt oss bilder av store ringer på himmelen over Fredrikstad.

– Jeg tok bildene ved 15-tiden tirsdag ettermiddag, mens jeg var på vei fra Gressvik til Fredrikstad sentrum, sier Alsaadi, som på sin side ikke hørte noe smell.

– Nei, det smalt ikke, såvidt jeg hørte, men ringen på himmelen var et merkelig syn. Den var stor, helt perfekt rundt, og den var å se i cirka en time, sier Salah Alsaadi.

STOR HIMMELRING: Slik så den store ringen ut over Holmen i Fredrikstad ved 15-tiden tirsdag ettermiddag. (Foto: Salah Alsaadi)

– Fly i sirkel

Folk rapporterer også om risting i hus både på Kråkerøy, på Hvaler og helt nede fra et område i Nesinge i Sverige.

– Det første jeg tenkte på var at det kan være en slags halo-effekt, sier én av våre lesere.

Slike himmeltegninger kalles også nimbus, solringer eller måneringer.

Men noen form for lyd eller smell er ikke forbundet med dette værfenomenet, som dannes av iskrystaller.

– Jeg tror det er Norwegian som driver øvelsesflygning, mener Daniel Skjødsholm.

Han viser til at Norwegian-fly har skapt engstelse på Vestfoldsiden i løpet av tirsdagen, fordi fly som har fløyet i ring er forvekslet med fly i trøbbel.

Slik var flyvemønsteret for disse Norwegianflyene i dag, melder Tønsbergs Blad.

ØVELSE: En leser mener øvelsesflyvning i slike sirkler må være forklaringen, og viser til en nettartikkel om aktivitet over Torp tirsdag. (Foto: Tønsbergs Blad)

– Som jordskjelv

– Dette minte mer om flere jordskjelv etter hverandre, forteller Johnny Huth fra hytta på Asmaløy.

Han var på vei fra bilen og bort til hytta ved 14.50-tiden tirsdag ettermiddag, da han trodde det dreide seg om flere jordskjelv etter hverandre.

– Bakken og fjeller ristet. Det buldret og brakte, forteller Johhny Huth til Fredriksstad Blad.

– Da jeg kom frem til hytta buldret det på nytt. Det vare flere jordskjelvlignende opplevelser som varte noen sekunder, og som gjentok seg med cirtka 30 sekunders opphold, forteller han.

– Så fikk jeg se den store ringen på himmelen. Den kan umulig ha vært røken eller eksosen fra fly, for den pleier å løse seg opp etter ganske kort tid. Dette fenomenet var hvitt og tykt og tydelig hele tiden, og det lå vanrett på himmelen og beveget seg i retning Halden, sier Johnny Huth.

ASMALØY: Slik så ringen ut for hyttefolk på Asmaløy. (Foto: Johnny Huth)

– Smellet kom etterpå

– Jeg kjenner meg ikke igjen i mange av beskrivelsene, sier Kai Syversen, som satt på verandaen hjemme på Gåsebakken på Vesterøy.

– Vi har utsikt mot Utgårdskilen, og kona og jeg ble sittende å se på hele greiene. Først kom det en liten flekk eller skydott til syne. Så fikk vi se en stripe som utviklet seg ut fra den. Men det kan ikke ha vært noen flystripe. Det tok lang tid før ringen var ferdig. I alle fall en halv time, sier Syversen.

– Først da ringen var helt ferdig dannet, kom smellet. Da eksploderte det. Vi trodde det var sprengning, eller tordenvær. 10 - 15 minutter senere kom et nytt drønn. Det ristet i hele huset, omtrent som om det hadde vært fjellsprengning i nærheten, sier Kai Syversen.

– En meteoritt

– Dette var helt sikkert en meteoritt, mener en leser.

– Når en slik meteoritt treffer skylaget og slår et hull i det, skapes en slik ring, og et smell høres. Bare let på YouTube. Der finner du mange videoer med slike himmelringer, mener en leser.

SE VIDEO: Denne himmelringen ble filmet av en russisk bilist i 2009.

Kommentarer til denne saken