Disse gjør det ingenting om du tar

BARE Å TA: Disse syklene vil snart bli satt ut i Sarpsborg og Fredrikstad - ulåst. Deretter vil to mastergradsstudenter finne ut hva som skjer med dem.

BARE Å TA: Disse syklene vil snart bli satt ut i Sarpsborg og Fredrikstad - ulåst. Deretter vil to mastergradsstudenter finne ut hva som skjer med dem. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hva skjer dersom man setter ut tre lånesykler i Fredrikstad sentrum uten å låse dem? Det vil to mastergradsstudenter snart finne ut.

DEL

Denne uka setter de ut tre orange, ulåste lånesykler i sentrum av Fredrikstad, mens tre blå sykler blir satt ut i sentrum av Sarpsborg.

Hva skjer når folk bare kan forsyne seg?

Deretter er spørsmålet hva som skjer med de ulåste syklene. Noe av bakgrunnen for stuntet «Ikke lås meg» er at det i fjor ble stjålet sykler for 300 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ti sykler på avveie ble lagret her

Hva skjer dersom det bare er å forsyne seg med en ulåst sykkel?  Studentene vil blant annet finne ut om man kan skape engasjement og eierskap til en lånesykkel om man kobler personifisering, humor og felles opplevelse.

– Vi aner jo ikke hva som kommer til å skje med dem. Det kan jo hende de blir kastet i elven etter en time. Men vi vil finne ut hva som skjer hvis vi setter ut en del sykler og gjør et poeng av at de ikke skal låses, at du bare kan låne den og sette den fra deg etterpå. Da har du også muligheten til å bli en del av en større opplevelse hvis du laster opp et bilde på Instagram eller Facebook om hvor du setter fra deg sykkelen. Da er tanken at vi kanskje vil få til en interaksjon, sier Bente Moen, mastergradsstudent i produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Det er hun og medstudent Jarle Fosse som står bak stuntet i Fredrikstad og Sarpsborg.

LES OGSÅ: Sykkeltyveriene fortsetter å øke

VIL FINNE UT: Bente Moen og Jarle Fosse, mastergradsstudenter i produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus, vil finne ut hva som skjer når ulåste sykler med «personlighet» plasseres ut i Fredrikstad og Sarpsborg, sammen med oppfordringer om å legge ut bilder av dem. Foto: Privat

Vil ha bilder av syklene

De oppfordrer alle som støter på syklene om å dele bilder av dem på sosiale medier når man har brukt dem og satt dem på plass. De vil også ha bilder fra folk som ser syklene, og bare går forbi dem.

– På denne måten er man med på å skape en fortelling. Utfallet har vi ingen kontroll på. Det er en del av dette som eksperiment, sier de to.

LES OGSÅ: Ellevill annonse skaffet 36-åring ny kombisykkel

Personifiseringen har de sørget for blant annet ved å gi hver av bruktsyklene, navn. I Fredrikstad kan folk sykle rundt på Frank (oppkalt etter en positiv og hjelpsom ansatt i Fredrikstad kommune) og Berit (oppkalt etter kvinnesakskvinnen og politikeren Berit Ås).

Trenger navn til sykkel

Den siste sykkelen ber studentene om hjelp til å finne navn til, og de lover å avsløre personlighetstrekkene (!) til denne sykkelen snart.

LES OGSÅ: Enorm interesse for sykkelauksjon

I Sarpsborg kan du blant annet sykle rundt på Roald, Ingeborg og en fremdeles navnløs sykkel.

Stuntet gjør studentene i samarbeid med Sykkelbyen Nedre Glomma.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken