Fredrikstad er en av byene i Norge hvor flest personer er rekruttert til å reise til Syria for å krige for Den islamske staten (IS). Det bekymrer fortsatt PST.

– Vi har tidligere sagt at vi er bekymret over det høye antallet mennesker fra Østfold som har reist til Syria. Den bekymringen har ikke endret seg, sier han.

LES OGSÅ: Fra kunst og håndverk-elev til skarpskytter for IS

Jobber for å ha oversikt

Og PST er klar over at flere personer i distriktet vurderer å reise til Syria.

– Vi vet at flere lever helt i randsonen av de ekstreme miljøene, og jobber hver dag for å ha best mulig oversikt over situasjonen, sier han.

LES OGSÅ: – Syria er som en ny start i livet

Kan være mørketall

– Har dere kontroll over alle mulige ekstremister i Fredrikstad og Østfold?

– Vi jobber som sagt hardt for å ha best mulig oversikt, men vi innser jo samtidig at det kan være mørketall her. Vi tenker også på at det kan finnes mennesker i Fredrikstad som har planer om å reise som vi ikke har oversikt over, sier han.

– Hva mener du med mørketall?

– Vi må ta høyde for at det kan finnes personer i Syria som vi ikke har oversikt over, sier han.

LES OGSÅ: – Vi følger med i hele Østfold

Kommenterer ikke tiltak

Fredrikstad-mannen Torleif Sanchez Hammer er en av syriafarerne fra Fredrikstad. Torsdag skrev Dagbladet at 23-åringen skal være en av Den islamske statens farligste skarpskyttere.

– Hva slags beredskap har dere for syriafarere som eventuelt kommer hjem til Norge?

– Jeg skjønner at du spør, men svaret er at vi ikke kan kommentere alle tiltak vi gjør. Vi vurderer hvert enkelt tilfelle hele tiden, sier han.

Av personene som har reist til Syria de siste årene, kommer minst sju av dem fra Fredrikstad.

– Vi opererer med at rundt 70 personer fra Norge har reist til Syria, og er som sagt bekymret for det høye antallet fra Østfold, sier han.