I dag startet rettssaken mot 24-åringen, og faren er innkalt som vitne i den saken.

Det skriver VG.

24-åringen, som ble pågrepet i sin bolig på Greåker i fjor vinter, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham staret i Oslo tingrett mandag.

– Jeg dro ned for å hjelpe det syriske folket, sa 24-åringen da han startet sin forklaring mandag formiddag.

Han skal også ha brutt sammen i gråt under sin forklaring i retten.

24-åringen er tiltalt for å ha operert som fremmedkriger i Syria, først for IS før han gikk over til al—Qaida—filialen Jabath al—Nusra. PST mener også at 24-åringen holdt kontakt med en eller begge gruppene etter at han kom hjem til Norge, og at han fortalte at han kunne skaffe penger eller materiell til dem.

I forrige uke ble 24-åringens 45 år gamle far også arrestert, mistenkt for terrorstøtte. Han blir hentet ut av varetekt for å vitne i sønnens terrorrettssak. 

Kom hjem med skuddskade

7. februar 2014 kom den norsk-pakistanske sønnen (24) hjem til Norge fra Syria med en skuddskade i venstre ben. Senere ble han altså pågrepet, siktet - og deretter tiltalt for terrorvirksomhet.

Noen måneder senere, i august 2014, dro hans far (45) fra Fredrikstad til Syria. En gang litt senere på høsten kom han hjem igjen. 45-åringen, som nekter straffskyld, ble siktet og varetektsfengslet for å ha deltatt i Islamsk stat (IS) i Syria – mer enn et halvt år etter at han kom hjem.

I fjor sommer fortalte faren til hva han tenkte om at sønnen hadde reist til Syria.

– Jeg kan forstå at det er frykt for terrorister, men jeg kan garantere at min sønn ikke utgjør noen fare for det norske folk. Han ville aldri skadet noen, fortalte faren.

I forrige uke ble han altså arrestert selv.

Flere vitner fra Fredrikstad

Ifølge påtalemyndigheten oppholdt 24-åringen seg mest i nærheten av Aleppo i Syria og som fremmedkriger skaffet han seg skytevåpen, mener politiet.

– Vi mener han var med i IS først, før han ble med i al Qaida-filialen Jabath al Nusra, sier aktor og statsadvokat Geir Evanger til VG.

24-åringen nekter straffskyld for begge tiltaltepunktene. Også den profilerte islamisten og Profetens Ummah-talsmannen Ubaydullah Hussain (29) skal også vitne.