Gå til sidens hovedinnhold

Bilforhandler dømt til fengsel i to år

Artikkelen er over 6 år gammel

En bilforhandler i Fredrikstad er dømt til fire års fengsel – to av dem betinget – for økonomisk utroskap. I tillegg må han betale nesten en million kroner i erstatning til staten.

Mannen erklærte seg ikke skyldig da den omfattende saken ble åpnet i Fredrikstad tingrett i midten av februar, men ble dømt på alle tiltalepunkter i Fredrikstad tingrett for omfattende økonomisk kriminalitet.

Unndratt nesten 1,7 millioner i moms

Retten fastslår at mannen har gjort seg skyldig i momsunndragelser for 1.689.959 kroner kroner for ti biler i aksjeselskapet han var daglig leder og styreleder i etter flere uker med forhandlinger i tingretten

I tillegg ble han dømt for utroskap med i overkant av ti millioner kroner.

Mannen ble også dømt for overtredelse av straffeloven med flere dokumenter samt overtredelse av regnskapsloven, blant annet ved bruk av falske dokumenter.

Rabatt for sendrektighet

Fredrikstad tingrett mener i utgangspunktet at fire år i fengsel hadde vært den riktige straffen for forholdene mannen er dømt for. Men retten peker blant annet på at saken er blitt svært gammel. Alle forholdene er begått for mellom sju og ti år siden.

«Saken har vært under etterforskning i cirka sju år, hvorav cirka 3,5 år har vært ren liggetid» skriver Fredrikstad tingrett, som fastslår at dette er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon og «må få betydelig innflytelse på straffeutmålingen». 

Ikke fradømt retten til selvstendig næringsvirksomhet

Sendrektigheten i saken førte til at halve straffen ble gjort betinget. Den førte også til at retten ikke tok til følge påstanden om at mannen for alltid skulle fradømmes retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet.

Mannen ble også dømt til å tilbakebetale staten 977.459 kroner. I tillegg ble han dømt til å betale 250.000 i saksomkostninger.

Dommen ble forkynt på fredag. Mannens forsvarer, advokat Øyvind Abrahamsen, ønsker ikke å kommentere saken.