Jobbet midt i flyktningekaoset i Ungarn

Kaos: Roy Freddy Andersen har hatt togstasjonen i Budapest som arbeidsplass de siste dagene. Han forteller om et komplett kaos i den ungarske hovedstaden.

Kaos: Roy Freddy Andersen har hatt togstasjonen i Budapest som arbeidsplass de siste dagene. Han forteller om et komplett kaos i den ungarske hovedstaden. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flyktningesituasjonen i Ungarn har preget nyhetsbildet verden rundt den siste uka. Midt i kaoset har Fredrikstad-journalisten Roy Freddy Andersen befunnet seg.

DEL

Andersen, som har dekket flyktningekaoset i Europa for en rekke norske medier, forteller om et komplett kaos på togstasjonen i Budapest.

– Jeg var faktisk i Ungarn for å gjøre en radioreportasje for NRK P2. Men det som møtte meg da jeg gikk av toget i Budapest var et kaos jeg aldri har sett maken til. Der og da skjønte jeg at det ville bli noen hektiske arbeidsdøgn, sier Andersen.

Tidlig i fjor høst flyttet Andersen med ektefellen og tre barn til Wien fordi førstnevnte hadde fått jobb i Østerrikes hovedstad. Andersen har jobbet som journalist i både VG, TV2 og Fredriksstad Blad – og jobber nå som frilanser med base i Sentral-Europa.

– Ekstrem desperasjon

Den siste uken har han dekket situajsonen i Ungarn som har blitt en hodepine for Europas toppolitikere.

– Hvordan var det å oppleve slik nød på nært hold?

– Jeg var jo der for å gjøre en jobb, så jeg forholdt meg profesjonelt til situasjonen. Samtidig gjør det noe med deg å se en slik ekstrem desperasjon. Jeg har sett langt verre nød og sult tidligere, men den desperasjonen som utspant seg på togstasjonen i Budapest er noe av det mest ekstreme jeg har opplevd. Flyktningene er villig til å gjøre absolutt alt for å komme seg ombord i et av togene – selv om de ikke aner hvor reisen vil ende, sier han.

Tusenvis: Flere tusen flyktninger har forsøkt å komme seg til Europa via den ungarske hovedstaden.

Tusenvis: Flere tusen flyktninger har forsøkt å komme seg til Europa via den ungarske hovedstaden. Foto:

– Var ikke forberedt

Andersen forteller at han gjort seg mange tanker de siste dagene.

– Det som slår meg er de ungarske myndigheters totale fraværelse. Det eneste politiet har gjort er å slå jernring rundt togstasjonen. I veldig mange andre europeiske land ville det vært en rekke hjelpeorganisasjoner og system rundt kaoset, men istedenfor å ta tak, har myndighetene i Ungarn heller gitt føde til situasjonen, sier han.

– Hva tror du er årsaken til det?


– Det virker opplagt at myndighetene i Ungarn ikke har vært forberedt på denne vanvittige situasjonen. Det sier seg nesten selv at et land som tok imot rundt 2.000 flyktninger i fjor, får et problem når de plutselig skal håndtere opp mot 150.000 flyktinger i løpet av så kort tid. Når statsministeren i tillegg uttaler at dette ikke er Ungarns problem, men Tyskland sitt – da kan en jo begynne å lure. Enten har de ingen plan på hvordan dette skal håndteres, eller så lar de dette bevisst skje for å presse EU og Tyskland, sier Andersen.

Komplett kaos: Roy Freddy Andersen forteller om et komplett kaos på togstasjonen i Ungarn.

Komplett kaos: Roy Freddy Andersen forteller om et komplett kaos på togstasjonen i Ungarn. Foto:

– Noe må gjøres

Fredag var Andersen tilbake i Wien etter å ha tilbrakt et par dager i den ungarske hovedstaden og i Bische – to av byene hvor kaoset har vært verst. Nå er han forberedt på flere oppdrag for norske medier fremover.

– Når jeg har opplevd dette på nært hold, så er det ingenting som tyder på at myndighetene i Ungarn skal få kontroll på kaoset med det første. Samtidig er de europeiske landene snart nødt til å finne løsninger på problemet. De kan ikke fortsette å krangle om hvem som har ansvaret eller skylden for at det er blitt slik. Da vil kaoset bare vedvare, sier han.

Artikkeltags