Klærne Hege trodde hun ga bort til fattige ble solgt videre

Ga bort: Hege Marie Wergeland trodde hun ga bort klær til en veldedig organisasjon. Isteden blir klærne solgt videre.

Ga bort: Hege Marie Wergeland trodde hun ga bort klær til en veldedig organisasjon. Isteden blir klærne solgt videre. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hege Marie Wergeland fra Lisleby trodde klærne hennes skulle gis bort til fattige mennesker. Isteden ble det solgt videre for ti kroner kiloen på internett.

DEL

Det er programmet TV2 hjelper deg som kommer med avsløringen denne uken.

Hevder klærne sendes til fattige

Foreningen «Vi kan hjelpe» legger lapper i postkassene til folk over hele Østlandet. Mange i Fredrikstad, deriblant Hege Marie Wergeland fra Lisleby, har fått lappen i postkassen. Der hevder organisasjonen at «tingene du donerer vil nå de som ikke har muligheten til å kjøpe nye sko og klær».

– Jeg trodde de samlet inn klær og ga det til fattige i Ukraina, sier Wergeland til Fredriksstad Blad.

I programmet har Wergeland stilt opp for å se hva som faktisk skjer med klærne hun gir til organisasjonen. Hun samler klærne i en søppelsekk som skal settes ut til klesinnsamlerne. Fire ganger tidligere har hun gitt bort klær til foreningen.

I posen har de lagt en GPS-sender for å følge hvor klærne ender.

Etter å ha tilbrakt to døgn på en adresse i Trøgstad blir posen til Wergeland fraktet videre til et hotell i Litauen, hvor batteriet i trackeren gikk ut.

LES OGSÅ: Dame (78) lurt trill rundt av «Armani-selgere»

Selges på Internett

TV2 hjelper deg har i forkant av innspillingen funnet en rekke annonser på internett som viser at klærne som blir donert bort, blir solgt videre for ti kroner kiloen. Ifølge programmet er alle annonsene på litauisk, der det står at «vi selger brukte klær fra Norge. Original (dør til dør). Usortert. Produktet kommer uten mellomledd».

Ifølge TV2 kan en rekke annonser for brukt tøy samlet inn i Norge, kobles direkte til den ideelle foreningen «Vi kan hjelpe». Kontaktinformasjonen i annonsene er en av e-postadressene til foreningen.

På nettet hevder organisasjonen at de driver med veldedig arbeid – ikke salg av klær.

– Jeg hadde jo en mistanke da jeg ble spurt om å bli med på programmet. Jeg blir litt sjokkert over hvordan de holde på. De utnytter jo godtroende mennesker, sier Wergeland til Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: Brøt med pengeinnsamler

Ti millioner kroner årlig

Ifølge TV2 hjelper deg er mannen bak annonsene en person som kaller seg Victor Bart, men som egentlig heter Viktoras Bartusis. I et videoklipp, der mannen selv ikke aner at han blir filmet, blir han spurt om klærne kommer fra insamlingsaksjoner og hvor mye som er hentet fra containere.

– Almost half and half, as you can see. Maybe door-to-door is a little bit more, 60 percent. But I can give you guaranty, it’s not worse quality. It’s really good. And door-to-door and clothes from containers are mostly the same, svarer Bartusis ifølge TV2 hjelper deg.

Ifølge kanalen anslås det at rundt ti millioner kroner forsvinner fra frivilligheten på grunn av useriøse tøyinnsamlere.

Svarer ikke på henvendelser

Til tross for flere forsøk, har ikke TV 2 hjelper deg klart å komme i kontakt med Bartusis.  Omsider kommer kommer imidlertid programmets reporter i kontakt med daglig leder Robertas Stuknys i «Vi kan hjelpe» som svarer følgende:

 – I am contacting you because it seems to us that the clothes you are collecting, is not going to poor people in Ukraine?

 – But it’s going.

 – Do you have proof?

 – Okay, if it’s possible you can call me later, svarer Stuknys.

Så ble det stille. TV2 hjelper deg forsøkte å ringe tilbake en rekke ganger, uten å få svar.

Tilbake i Fredrikstad har Hege Marie Wergeland fått seg en vekker. Hun synes det er trist at noen utnytter systemet på denne måten.

– Det verste er at disse klærne som er ment til fattige mennesker som virkelig trenger det, ikke kommer frem. Det er egentlig bare trist, sier hun.

Artikkeltags