Siste om luftkvaliteten: De fleste kan være ute som normalt – foreløpig

Slik så luften ut over Fredrikstad sentrum mandag ettermiddag.

Slik så luften ut over Fredrikstad sentrum mandag ettermiddag. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I kveld var det varslet at luftkvaliteten i Fredrikstad og Sarpsborg skulle være verst i landet. Klokken 15 så det bedre ut – iallfall foreløpig.

DEL

«Sannsynligvis på grunn av endringer i temperatur og vindforhold har vi i ettermiddag hatt en uventet noe gunstigere situasjon enn varslet» lød varselet fra Fredrikstad kommune og kommuneoverlege Sofie L. Danielsen klokken 15 tirsdag ettermiddag.

– Kan bedrive utendørsaktivitet som normalt

Mens kommunen og kommuneoverlegen tirsdag formiddag meldte at luftforurensingsverdiene var så høye at helserådene for rød gruppe gjelder – barn med lungesykdom og voksne med alvorlig hjertkar og lungesykdom bør begrense tiden utendørs, og helst unngå opphold utendørs i tettbebygd strøk – var rådet endret på ettermiddagen:

«Vi ligger nå hovedsakelig i oransje varslingsklasse. Rådene for oransje forurensningsnivå er at de fleste kan bedrive utendørsaktivitet som normalt.» heter det i en pressemelding skrevet klokken 15.

Meldte verst i landert

Klokken 20 i kveld hadde luftkvalitet.info meldt at nivået vil være på lilla nivå – noe som betyr svært dårlig luft. Kun Sarpsborg og Fredrikstad vil ligge på dette nivået de neste dagene.

Det er målinger gjort ved St. Croix-krysset i Fredrikstad sentrum tirsdag formiddag som viste dette.

Verdiene kan fortsatt bli farlig høye

Kommuneoverlege Danielsen understreker at det fortsatt er varslet, og mulig, at det utover ettermiddagen og kvelden kan komme opp i høyere verdier som vil gjøre at barn, eldre og hjertekar-/lungesyke anbefales å begrense tiden utendørs, og om mulig unngå opphold utendørs i tettbebygd strøk.

Slik har målingen av forurensingsnivået i Fredrikstad vært de siste tre dagene. Grafen øverst viser vedfyring som hovedkilde, mens grafen under viser hovedkilde veitrafikk:

Det er først og fremst vedfyring som gir svært dårlig luft. Det fastslo overingeniør i Fredrikstad kommune, Reidun Ottosen overfor FB mandag.

– Vedfyring er en stor kilde til at vi har høye verdier av luftforurensing. I helgen så vi at verdiene steg på ettermiddagen, kvelden og natten, fortalte hun.

Også mandag morgen viste målingene i St.Croix-krysset at det er høy luftforurensing, den er nådd nivå fire på en femtrinns skala.

– Da kom rushtrafikken i tillegg til vedfyringen, forklarte Ottosen.

Se drone-video som viste hvordan luften så ut i Fredrikstad mandag ettermiddag:

Artikkeltags