Denne fuglen kan stoppe IKEA i Vestby

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Naturvernforbundet kommer med et nytt og tungt argument for å stoppe IKEAs etablering på Delijordet i Vestby.

DEL

Naturvernforbundet i Vestby kaster nye, tunge argumenter inn i kampen mot et IKEA-varehus på på Delijordet i Vestby sentrum. Nå er det den utrydningstruede vipen det gjelder. En fugleart det blir færre og færre eksemplarer igjen av, skriver Vestby Avis.

IKEA bør krype til korset og glemme denne etableringen. Vi vil aldri gi opp kampen, hevder Kristian Østbye og Trygve Olsen, styreleder og styremedlem i det lokale Naturvernforbundet.

De to naturvernerne har oppdaget at det finnes vipe på tomta hvor IKEA planlegger varehus.

– Denne fuglen er sterkt truet, sier Olsen og viser til rødlista for 2015. Den forklarer hvilke dyrearter som er sårbare, sterkt truet, kritisk truet eller regionalt utdødd.

Møte med temperatur onsdag

Dermed får IKEA mer motstand denne uken. Onsdag var det informasjonsmøte på rådhuset i Vestby kommune - også der fikk IKEA ta i mot kritikk. Denne gangen fra Miljøpartiet De Grønne og Vestby Landbrukslag rundt flyttingen av matjorden som planlegges.

Som mange andre er jeg bekymret for realismen i en slik jordflytting. Jeg har ikke hørt IKEA si at de garanterer en like god korndyrking på Kjenn som den vi i dag har på Delijordet, sa Bente Bakke fra Miljøpartiet De Grønne.

Øyvind Kjølberg i Vestby Landbrukslag på sin side åpnet med følgende stikk:

Hvorfor er ikke de siste avlingstallene fra Delijordet offentliggjort. Man kommer ikke til å være i nærheten av å kunne produsere like godt på Kjenn som på Delijordet.

Akkurat dette svarte Pål Wahlberg fra IKEA Eiendom Holding AS på.

Vi garanterer at det skal være like gode driftsforhold på Kjenn som på Delijordet i 10 år etter at jorda der er dyrkbar. Men vi driver ikke med jordbruk, det er bonden selv som må sørge for matproduksjonen. Men vi skal legge forholdene til rette for at de blir så gode som mulig – dersom vi flytter jorda, sa Walberg.

Sterkt truet

Nå kommer altså Naturvernforbundet med nok et argument for å stoppe IKEAs planer om et varehus på Delijordet.

– Vipe er kommet på lista nå i 2015. Fuglen har vært i kommunen i lengre tid, men det blir stadig færre og færre av dem. Den er nå kategorisert som «sterkt truet», noe som er svært alvorlig, innskyter Kristian Østbye.

Han mener IKEA ikke bare forringer matjorda her i kommunen, de forringer også artsmangfoldet.

– Vi kommer aldri til å gi opp kampen mot IKEA, sier de to entusiastene og mener det er på høy tid at industrigiganten kryper til korset og ser seg om etter andre steder for etablering.

Ikke nevnt

Naturvernforbundets ledere synes det er merkelig at det biologiske mangfoldet ikke har vært nevnt i det hele tatt i forbindelse med IKEA-planene i Vestby.

– Vi har kun sett denne fuglearten her på Delijordet, i dag er det tre stykker her, sier de og peker og forklarer for lokalpressen.

De to entusiastene er også spent på rapporten etter den såkalte datatreskinga på Deli. De tar opp en neve jord og mener den holder høy kvalitet.

– Vi er heller ikke i mot IKEA i Vestby, men de burde aldri i verden slippe til på denne plassen. Vi tror dette før eller siden kommer til å bli stoppet og Naturvernforbundet er villige til å strekke seg langt for å få en endelig slutt på disse planene. Vi har aldri gitt opp kampen og sagt at slaget er tapt, og det kan du sitere oss på, istemmer duoen Kristian Østbye og Trygve Olsen.

– Vil se på alle ting

Vestby-ordfører John Ødbehr sier til Vestby Avis at han er helt ukjent med at det skal være en sterkt truet fugl på Delijordet.

– Jeg har ikke hørt noe om det, men det jeg kan si at alle ting rundt en IKEA-etablering vil bli tatt på alvor. Vi vil si på alle innspill på en ryddig og god måte, sier orføreren, som torsdag kveld fortsatt mener det ligger an til en IKEA-etablering i Vestby.

– Ja, det er jeg helt sikker på. Dette er et sentrumsnært område og viktig for sentrumsplanen for Vestby kommune. Hele sentrumsplanen vil legges på is om ikke IKEA kommer, sier Ødbehr.

Artikkeltags