Gå til sidens hovedinnhold

BYSTYRET: Satte i gang Åledalslinja-prosessen

Artikkelen er over 5 år gammel

Det var bare glede å spore i bystyret da vedtok å endelig få regulert ferdig Åledalslinja. Men om man klarer å finne penger til veien, var det uenighet om.

- En gledens dag, mente flere bystyrepolitikere da bystyret vedtok å sette i gang prosessen med å regulere den planlagte veien mellom Hurrød og Ålekilene, veien som i fremtiden skal avlaste Storveien gjennom Gressvik.

Mange ga uttrykk for glede over at den etterlengtede Åledalslinja endelig kan bli ferdig regulert, men det var også flere som mente det var et solid skår i gleden at noen finansiering ikke er på plass. Peter Kuran (H) etterlyste tanker om finansiering. Det samme gjorde Bjørnar Laabak (FrP), som to uker før valget antydet at det må et politisk skifte til hvis det skal være håp om å realisere veien.

- Det blir ingen Åledalslinje med de rødgrønne. Hvis man skal vente på bypakka, snakker vi fort 2030-2035. Vi kommer til å realisere linja, ordfører, sa Laabak, som mente nøkternhet er stikkordet for å få veien på plass.

Les også: Planutvalget sa torsdag ja til å planlegge Åledalslinja

Rune Fredriksen (Ap) minnet om at det faktisk gjenstår en del før veien kan ligge der og at kostnadsberegninger i prosessen er viktige, men mener det er om å gjøre å ta reguleringsprosessen først. 

– Hvor mye veien skal koste, avhenger av hvor mange rundkjøringer man skal ha, hva vi gjør med sykkelveier og slike ting. Det vi ønsker oss har også en kostnadsside. Men dette er en reguleringsprosess og den må vi ta først, sa han.

Les også: Vi har mange barn, men ingen å miste

Planene om Åledalslinjen, som har vært på agendaen i minst 50 år, har møtt motbør fra flere fagetater i fylket. Statens vegvesen har stilt spørsmål om bystyrets ønsker om å bygge veien med bompenger, siden bompengeprosjektet skal brukes til å få flere til å ta buss, gå og sykle.

Fylkesmannen i Østfold har pekt på at det er andre samferdselsutfordringer i dag enn da planene om Åledalslinjen kom på bordet, og tilkjennegir usikkerhet rundt prioriteringen dag.

Les også: Fylkesmannen kritisk til Åledalslinjen

Østfold fylkeskommune har stilt spørsmål om hvorvidt Gressvik sentrum kommer til å flytte etter veien. Det siste fikk Venstre-politiker Tormod Schei til å reagere da saken nylig var oppe i planutvalget.

– Jeg trodde og håpet vi hadde forlatt den tankegangen om at bare et sentrumsområde får nok biler, blir handelen stor nok, sa Schei.

Les også: Åledalslinjen vil gi mer trafikk og mer forurensing

Kommentarer til denne saken