Gå til sidens hovedinnhold

FB mener: La skoleelevene slippe fravær for klimastreiken!

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredriksstad Blad håper kommunens skoleelever møter opp utenfor rådhuset på fredag, på tross av trusselen om fravær. Med tanke på at menneskeskapte klimaendringer er den største trusselen mot den verdenen dagens unge skal vokse opp, etablere seg og stifte sine egne familier i, hadde vi håpet skolesjefen i Fredrikstad ville valgt en smule sivil ulydighet selv, og latt elevene slippe fravær for klimastreiken.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


På fredag skal skoleelever over hele landet vise sin bekymring for fremtiden i form av en streik. Med paroler, plakater, taler og forhåpentlig stort oppmøte skal de fortelle at unge i dag ikke vil gjøre som sine foreldre. De nekter å sitte rolig og se på at menneskeskapte miljøproblemer tårner seg opp og blir uoverstigelige. De nekter å stole på at politikere og andre med makt til å skape forandringer, får mot til å gjøre det på egen hånd. Elevene skal gjøre noe så sjelden som å bedrive sivil ulydighet.

Og i god foreldretradisjonsånd sier de voksne at ulydighet - det skal straffes. Om motivet er aldri så viktig, og på tross av at Fredrikstad kommune skryter av å ha ungdommer som engasjerer seg i miljøspørsmål, så velger skolesjefen å true med fravær for alle elever som måtte finne på å delta i streiken. Rektorene sender pliktskyldigst skolesjefens pekefinger videre som ranselpost hjem til foreldrene, noe vi må anta vil ha en betydelig nedkjølende effekt på antall elever som deltar i streiken.

Med tanke på at menneskeskapte klimaendringer er den største trusselen mot den verdenen dagens unge skal vokse opp, etablere seg og stifte sine egne familier i, hadde vi håpet skolesjefen i Fredrikstad ville valgt en smule sivil ulydighet selv, og latt elevene slippe fravær for klimastreiken.

I tillegg har det de siste dagene versert et satirisk kjedebrev på Facebook der foreldregenerasjonen latterliggjør skoleelevenes miljøengasjement. Selv om ungdom i stadig mindre grad er aktive på Facebook, så kan vi alltids håpe at de får med seg kjedebrevet, og at nettopp det skaper sinnet og motivasjonen som skal til for å trosse fraværstrusselen og møte opp utenfor rådhuset på fredag.

Til elever: Her finner du fakta om skolestreiken og fraværsgrensen.

Kommentarer til denne saken