Fellesforbundets Frithjof Dattner kaller forslaget fra statsråd Robert Eriksson (Frp) fagforeningsknuseri.

LES OGSÅ: – Litt av en julegave

– Dette er et angrep på arbeidstagernes rettigheter. Vi risikerer å få et A- og B-lag i arbeidslivet, sier Dattner som frykter at bedriftene vil få et høyt antall midlertidig ansatte.

Advarer mot følgene

Sammen med NNNs leder Knut Berg og hovedtillitsvalgt Lisbeth Kristiansen i Fagforbundet vil han advare mot følgene av omleggingen. Og det er ikke bare arbeidsgivernes nye muligheter til å ansette medarbeidere midlertidig i inntil ett år som de er opprørt over.

LES OGSÅ: LO ga Nygård og partiledelsen en smekk
 

– Arbeidsgiverne får større styringsrett og kan pålegge ansatte å ta overtid i inntil 15 timer per uke. Regjeringen vil også tillate langt mer søndagsjobbing, sier Lisbeth Kristiansen som mener at forslaget som ble lagt frem i Stortinget fredag er lite familievennlig.

– Et løsarbeidersamfunn

– Dere reagerer kraftig på at bedriftene kan ta inn midlertidige ansatte. Kan ikke en midlertidig jobb være en vei inn i arbeidslivet for mange unge, et steg på veien mot fast jobb?
 

– Det får vi ofte høre. Med de nye reglene kan vi i stedet oppleve at en midlertidig ansatt erstattes av en ny og at vi får et løsarbeidersamfunn med en stor gruppe som ikke har fast ansettelse, sier Knut Berg som minner om at ansatte har en prøvetid i dag. Arbeidsgiverne kan bruke denne muligheten.
 

– For unge familier vil de nye reglene gi en mer usikker tilværelse. De kan bli pålagt mer overtid, og det kan bli vanskelig å få boliglån, påpeker Berg.

– Ikke overraskende

– Men følger ikke Frp og Høyre bare opp løftene i valgkampen. Vi har borgerlig flertall, hva vil dere å oppnå med protestene?
 

– Ja, Frp og Høyre gikk til valg på å gjøre det lett å ta inn midlertidig ansatte, og forslaget er ikke overraskende. Vi reagerer på maktforskyvningen i arbeidslivet og angrepet på forhandlingsretten.

– Forslaget bryter med formålsparagrafen i arbeidsmiljøloven, sier Frithjof Dattner som opplyser at YS og Unio står sammen med LO og oppfordrer til politisk streik i månedsskiftet januar-februar.

Streik 28. januar

I en pressemelding som ble sendt ut torsdag morgen av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), blir det kunngjort politisk streik 28. januar.

– LO, Unio og YS oppfordrer sine medlemmer til politisk streik mot de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven. Streiken vil finne sted onsdag 28. januar klokken 14.00 til 16.00 under hovedparolen «Forsvar arbeidsmiljøloven», melder YS, og fortsetter:

– De tre hovedorganisasjonene, som til sammen representerer om lag 1,5 millioner medlemmer, vil på denne måten markere sin motstand mot økt bruk av midlertidige stillinger, svakere vern når det gjelder arbeidstid med risiko for lengre arbeidsøkter og mer pålagt overtid, samt mer søndagsarbeid.

– Hovedorganisasjonene mener forslaget flytter makt fra arbeidstakerne over til arbeidsgiverne, og svekker fagforeningenes muligheter for å ivareta arbeidstakernes interesser, uttaler YS.