Gå til sidens hovedinnhold

Få fakta om klager mot politiet på bordet – nå!

«Det er flere som hevder at vi står foran en betydelig større rettsskandale med brukersakene enn NAV-tragedien.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jonas Gahr Støre sier følgende i Politiforum tirsdag 4.5-2021.

Det er bra at Riksadvokaten har klargjort reglene for ransakelser og tatt initiativ til en bred gjennomgang av politiet praksis. Det er uakseptabelt dersom politiet misbruker sin mulighet til å bruke tvangsmidler, og vi må ha full tillit til at det ikke skjer.

Erna Solberg forteller oss i Dagbladet samme dag at nå må vi behandle folk på en anstendig måtte.

Politidirektør Benedicte Bjørnland er meget tydelig i sin årsrapport om behandlinger av klagesaker på politiet 2020. Klager er ferskvarer. Rask behandling av klager er nødvendig for å oppnå tillit.

Norsk politi er trolig blant verdens beste politikorps. De gjør en fantastisk god jobb.

Det er et fåtall i etaten som ødelegger. Det er muligens «brennende sjeler» med et ønske om å gjøre noe godt. De setter seg over lovens bestemmelser i krigen de fører mot rusbruk. De har gått inn i moralpolitiet.

Moralpoliti er uakseptabelt i Norge fordi borgerne ikke blir behandlet på en anstendig måte.

Det er flere som har stilt kritiske spørsmål om det Jonas Gahr Støre omtaler som uakseptabelt i politiet. Hvor er svarene vi har etterspurt fra lokalt politi?

Det er bare spurt om hva politiet i Fredrikstad har gjort.

Les også

Eks-politimann Morten (61) sterkt kritisk til omstridt ransakningsmetode: – Politiet skal ikke tvinge en 15-åring til å dra ned buksa på grunn av litt hasj

Les også

Politiet kan ha drevet ulovlig ransaking i årevis: – Helt umulig å si om det har skjedd her

Det er flere som hevder at vi står foran en betydelig større rettsskandale med brukersakene enn NAV-tragedien. EU har nå kommet med indikasjoner om at saker helt tilbake til 1962 skal åpnes i forbindelse med NAV-tragedien.

Øst politidistrikt innrømmer i Politidirektoratets oversikt for klagebehandlingen på politiet for 2020 at det har vært utfordringer. Øst politidistrikt har en saksbehandlingstid på 109 dager. Det er i landsoversikten skyhøyt over hva andre politidistrikt melder inn. Oslo politidistrikt har til sammenligning 17 dagers behandlingstid. Det ble trolig ikke behandlet mye fersk varer i Fredrikstad i 2020.

I Fredrikstad er det flere som ikke har fått svar på klager på klanderverdige tjenestehandlinger innen 450 dager? De har enda ikke fått et svar. Vi snakker ikke om ferskvarer etter 450 dager, da er saken råtnet bort. Dette knytter seg til brukersaker. En saksbehandlingstid på over 450 dager har ikke noe med utfordringer internt i Øst politidistrikt.

De som velger å ikke svare på kritikk svekker en etat som ikke fortjener det.

Les også

Ukultur er påvist – hvilke endringer vil politiet gjøre?

Kommentarer til denne saken