Vi advarer mot sterke bilder i denne saken. Den er også oppdatert lørdag kveld med svar på spørsmål om hvor sikre familien Utgård er på at det er hunder som har jaget sauene.

– Av totalt 30 dyr på beite, er fire unge søyer (påsett/avlsdyr) funnet druknet, mens åtte ikke er redegjort for, fastslår Utgård.

Han har kontaktet Fredriksstad Blad etter det makabre funnet og sendt over bilder av aksjonen der de døde dyrene ble transportert bort fra beiteområdet.

Politianmeldt

Dyreeieren på Hvaler etterlyser vitner som kan ha hørt eller sett noe i området mellom onsdag 17. og fredag formiddag 19. august, og mest sannsynlig torsdag eller fredag.

– Forholdet er anmeldt til politiet, opplyser dyreeieren og understreker at det er båndtvang for hund hele året i alle områder der det går husdyr på beite.

– Dette er tredje året på rad med store tap på samme holme, sier Utgård.

Mistet minst 20 dyr

– De fleste dyrene er ikke funnet døde på holmen, det antas at de er jaget til sjøs, akkurat som nå.

I 2020 og 2021 er 16 dyr forsvunnet og med disse er minst 20 dyr borte, melder Utgård videre.

– Ingen andre holmebeiter har tilsvarende tap. Vi må nå vurdere om vi kan fortsette med dyr på denne holmen, sier Utgård, og avslutter:

– Jeg er frustrert over hundeeieres totale hensynsløshet.

– De er jaget av hunder

Unni Kvendseth, kona til Hans H. Utgård, sier til Fredriksstad Blad lørdag kveld at det ikke kan være andre enn hunder som har jaget sauene i sjøen.

– De blir ikke jaget av folk, men av noen som kan løpe lenge, sier Kvendseth og fremholder at det er snakk om ulendt terreng, hvor bare sanking av dyrene er en stor utfordring for mennesker.

Hun forteller at sauene ble funnet på tvers av beiteområdet, i Tjeldholmen og Ingerholmen.

– De er jaget av langbente hunder, fordi det er holdt høy fart. Og sauene er jaget for vi ikke har funnet bitemerker på dyrene, sier hun.

– Ingen andre dyr der som jager

Det skal ha vært kameraovervåking på øya i regi av andre, men det er uvisst om disse kameraene fortsatt finnes, opplyser Kvendseth.

Hun fastslår også at det er ikke andre dyr på øya som kan ha jaget sauene.