Et skoleeksempel på at en spiller ikke skal gi opp

Vignettfoto

Vignettfoto

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Fotballbloggen

Joacim Jonsson

Twitter: @Joacim_Jonsson

Tidligere FFK-spiller Haitam Aleesami ble denne uka tatt ut i Norges A-landslagstropp som skal spille helt avgjørende kamper mot Bulgaria og Kroatia der ligger det en EM-billett i potten. For oss som bor i Fredrikstad er det naturligvis litt ekstra stas at Haitam ble tatt ut. Det var her i byen han fikk sin eliteseriedebut og fikk vist at han var god nok for det øverste nivået.

Haitam er 24 år og har aldri tidligere representert et norsk landslag. Han debuterte i landets høyeste serie for Fredrikstad FK i 2012, da han var 21 år gammel.

Haitam er et skoleeksempel på at en fotballspiller ikke skal gi opp hvis han ikke har lyktes som 16 åring.

Det har nesten blitt hysteri i Fotball-Norge etter at vidunderbarnet Martin Ødegaard slo igjennom som 15-åring. Nå er det nesten sånn at hvis en spiller ikke er veldig god når han er 15–16 år så kan det aldri bli noe. På det området har Martin Ødegaards suksess nesten vært ødeleggende og demotiverende for enkelte spillere. Men Ødegaard er et fenomen som vi aldri skal sammenligne oss med, jeg tviler på at Norge får frem et slikt talent igjen i vår levealder. Derfor er det ekstra herlig, men også viktig når spillere som Aleesami slår igjennom. Han viser at det er mulig å lykkes uten å ha tilhørt en toppklubb når man passer 20 år.

Hva er det da som gjør at Haitam har lyktes? På dette spørsmålet svarer jeg mentaliteten og setter to streker under svaret. Da jeg så ham for første gang var det en spiller som hadde det fleste forutsetningene for å ta neste steg. Han hadde god fysikk, bra tempo og et godt venstreben. Men det var innstillingen hans som virkelig fikk meg å tro på ham. Det er denne mentaliteten som har tatt ham dit han er i dag. Allerede på de første treningene kommuniserte han og begynte å styre medspillerne. En av de første gangene jeg pratet med ham sa han at han ville bli kaptein i Fredrikstad. Det høres ut som en gutt som var litt høy på seg selv, men slik er ikke tilfellet. Haitam er en ydmyk person som alltid jobber hardt og målbevisst.

Det finnes flere eksempler i dagens landslagstropp på spillere som ikke har slått igjennom i ung alder. Alexander Søderlund gjorde det som 24-åring og hadde én U-21 landskamp før han fikk A-landskamper. Adama Diomande slo igjennom som 22-åring og hadde én U-23 landskamp før han debuterte på A-landslaget. MOA var 23 før han slo igjennom på øverste nivå med Vålerenga. Det finnes flere eksempler og jeg synes vi er altfor dårlige til å få dem frem i lyset. Det blir et ekstremt fokus på disse barnestjernene og jeg er helt sikker på at vi mister flere potensielle blivende stjerner akkurat på grunn av det. Til dere som ikke er stjerne som 15-åring; ikke gi opp, det er Haitam et levende eksempel på.