Gå til sidens hovedinnhold

Et samlet supportermiljø i Fredrikstad støtter boikott av Qatar-VM

Plankehaugen, Supras Fredrikstad og Red Beavers ber medlemsmøtet i FFK gå inn for boikott av fotball-VM i Qatar neste år.

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag 16. juni skal FFK ha et medlemsmøte der det skal bestemmes om FFK skal støtte en boikott av Qatar-VM. VM i Qatar strider mot alle verdiene vi har i FFK. Fotball skal være bygget på samhold, glede, respekt og likeverd. Vi mener det er feil av FFK-styret å ikke støtte en boikott, og oppfordrer FFKs medlemmer til å delta på møtet og stemme for en boikott av Qatar-VM.

FFK-styret virker å lene seg tungt på Qatar-utvalgets rapport og flertallets innstilling, men det er store problemer med det faglige grunnlaget i Qatar-rapporten. Andreas Selliaas, som sannsynligvis er Norges fremste ekspert på internasjonal idrettspolitikk, har blant annet kritisert utvalget for at de ikke skjønner hvordan FIFA fungerer.

Utvalget behandler også ILO som en nøytral og helt uavhengig kilde, til tross for at deres tilstedeværelse i Qatar fullt ut blir finansiert av den qatarske stat. ILO var i lang tid sterkt kritiske til forholdene til Qatar, men kritikken har stilnet etter at Qatar begynte å betale ILO for deres kontorer i landet.

Den mye omtalte Loland-rapporten, som utvalget bruker, fungerer også dårlig i diskusjonen av en Qatar-boikott. For å undersøke effekten av boikotter, går Loland gjennom historiske boikotter som dem av OL i Moskva og London, og den under 2. verdenskrig, men ingen av disse er sammenlignbare med en eventuell Qatar-boikott. OL-boikottene handlet om internasjonal storpolitikk, mens Qatar-saken springer ut av et grasrotopprør. Loland analyserer også i liten grad FIFA, noe Selliaas mener er hovedinnvendingen mot rapporten.

For å undersøke hvordan forholdene er i landet nå, har utvalget også pratet med VM-sjefen. En drøy uke etter at VM-sjefen hadde snakket med NFFs utvalg og lovet at Qatar var på rett spor, valgte Qatar å fengsle migrantarbeideren Malcolm Bidali, på grunn av hans blogginnlegg. Kjersti Stavrum som var medlem i utvalget mente Qatar pekte nese til utvalget.

FFK-styret sier at de føler seg trygge på at NFF evner å sette makt bak de krav og tiltak som nå er presentert, det er en trygghet vi ikke deler. I april i år tildelte UEFA, med en NFF-representant i komiteen, Hviterussland U19-EM i 2025. Et Hviterussland som styres av den brutale diktatoren Alexander Lukasjenko, som i januar i år ble fratatt årets hockey-VM av det internasjonale ishockeyforbundet, og som for få uker siden gjennomførte en statlig flykapring. Tildelingen vitner ikke bare om utfordringer i UEFA, men også om store utfordringer i NFF når de etter måneder med fokus på menneskerettigheter velger å gi Europas siste diktator et mesterskap.

Også vi mener det er viktig å drive dialog og å skape positive endringer gjennom fotballen, men for at dialogen skal være effektiv er det avgjørende at det må få konsekvenser om ikke kravene møtes. Den internasjonalt anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Raftostiftelsen støtter en boikott av Qatar. Daglig leder i stiftelsen har selv sagt: «Alle er enige om at det er best å oppnå noe gjennom dialog. Men for at det skal være effektivt, så må det trekkes opp en rød linje.»

Vi er redd for at manglende konsekvenser for Qatar nå vil svekke NFFs makt i dialog med andre stater og forbund i fremtiden. Både Qatar-utvalget og forbundsstyret unngår denne problemstillingen, og det virker ikke som FFK-styret har drøftet det heller. FFK-styret sier de støtter forbundsstyret og flertallet i utvalget. Essensen i innstillingen er dialog med krav. Selv om FFK-styret mener det skal stilles krav, mener de altså at det som har skjedd i Qatar ikke skal få noen konsekvenser.

Fredrikstad som by har en sterk arbeiderhistorie. Stadion ligger på symboltunge Værste, og guttane løper i dag rundt på samme område som tusenvis av fedre, mødre, brødre, søstre, besteforeldre, ektefeller og kjærester til byens innbyggere tidligere har jobbet på. Vi mener et VM i Qatar er den rake motsetningen til de verdier vi har som enkeltpersoner, og de som skal fremmes av klubben vår.

Vi nekter å legitimere et slikt mesterskap, og kan ikke godta at det skal kastes glans over et mesterskap og en stat der det har foregått så grufulle hendelser som i Qatar. Et samlet supportermiljø i Fredrikstad oppfordrer derfor FFKs medlemmer til å støtte en boikott av Qatar, slik 30 supporterklubber og over 100 fotballklubber over hele landet allerede har gjort.

Les også

Skuffende av FFK-styret, men kampen for VM-boikott er ikke over

Kommentarer til denne saken