Gå til sidens hovedinnhold

Et rettferdig grønt skifte som alle har råd til

Artikkelen er over 1 år gammel

Isak Hagaseth Mydske – Alle skal ha råd til å leve miljøvennlig og det må være det billigste alternativet. Dette må endres for normen bør være å velge miljøvennlig, og ikke unntaket som kun gjelder de som kan ta seg råd til det.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronaepidemien har utløst en rekke alvorlige økonomiske konsekvenser. Norge befinner seg i den største økonomiske krisen siden krigen. Folk mister jobber og samfunnet endres. Dette gir oss muligheten til å velge hva slags samfunn vi vil ha fremover. Hva slags arbeid skal de som har mistet jobben gå tilbake til? Ingen skal stå utenfor det grønne skiftet, og nå er det ekstremt viktig at alle de som mister jobben får en jobb for fremtiden. Nå må vi starte klimadugnaden, og da må alle ha muligheten til å være med uavhengig av inntektsnivå.

Arbeidsledigheten er enorm, og den kommer til å prege Norge fremover. NRK skrev i en artikkel 3. april at arbeidsledigheten var over 400.000, det er et tall som vokser og som vi må gjøre noe med med en gang samfunnet åpnes. Flere bedrifter vil kunne åpne som før, men mange kommer til å stå uten arbeid og det gjelder også store næringer slik som oljeindustrien. SINTEF har kommet frem til at vi har 100.000 potensielle grønne arbeidsplasser. Dette må vi utnytte. Nå som folk mister jobb trenger vi stabilt arbeid med fremtid. Vi kan ikke investere videre i olja for å komme oss ut av denne krisa. Vi må investere grønt.

Norge endrer seg, vi er midt i en økonomisk krise og hva vi gjør nå vil ha en enorm betydning fremover. Nå kan vi benytte sjansen til å bygge opp et grønt Norge.

Er det grønne skiftet forbeholdt de med penger? El-bil er dyrt, fly er billigere enn tog og det er generelt sett billigere å forurense. Hvis alle skal være med i klimadugnaden, må alle ha råd til å bli med og hvis vi skal løse den enorme utfordringen som klimakrisa er, så må alle mann til pumpene. Fellesskap og tillit er kanskje noen av de viktigste bærebjelkene i det norske samfunnet. Når alle skal løse en situasjon som angår alle må man ha tillit til hverandre. SSB skrev i 2016 at Norge var det landet med høyest tillit i Europa, og det gir oss et godt grunnlag, men vi er ikke usårbare. Hvis forskjellene øker, har ikke alle mulighet til å være med på klimadugnaden, samtidig som at tilliten svekkes som igjen fører til mindre handling. Derfor er det så enormt viktig å sørge for at alle er med, men hvordan gjør vi det?

Folk skal ha jobb og alle skal ha råd til å leve miljøvennlig. Det grønne skiftet skal gi folk arbeid, vi må sørge for at alle har en jobb i det samfunnet og næringslivet endrer seg. Vi kan bruke den fantastiske kompetansen fra oljeindustrien til å starte nye industrieventyr og nye næringer. I tillegg har staten et ansvar for å hjelpe nye næringer på bena og tilrettelegge for en kontinuerlig etterutdanning av arbeidsstyrken ettersom behov endres. Alle skal ha råd til å leve miljøvennlig og det må være det billigste alternativet. Bussen skal være rimelig og gå ofte og det skal også være billigere å reparere enn å kjøpe nytt. Dette må endres for normen bør være å velge miljøvennlig, og ikke unntaket som kun gjelder de som kan ta seg råd til det.

Norge endrer seg, vi er midt i en økonomisk krise og hva vi gjør nå vil ha en enorm betydning fremover. Nå kan vi benytte sjansen til å bygge opp et grønt Norge med arbeidsplasser som varer og med små forskjeller. Staten må vise mot og investere og utdanne for nye grønne industrieventyr. Vi er i midten av en dugnad for å stoppe koronaviruset. Vi må videreføre denne dugnadsånden for klimaet. Hvis vi har en ordentlig klimadugnad der alle har mulighet til å bli med og der vi tar vare på tilliten og likheten vår, da har jeg tro på fremtiden.

Ingen apokalypse

Kommentarer til denne saken