Gå til sidens hovedinnhold

Et kombinert konferansehotell og opplevelsessenter ville styrke Hvaler som en destinasjon året rundt

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi bør våge å satse og løfte blikket inn i fremtiden. Vi må tilføre vår kommune et nytt inntektsgrunnlag via nye arbeidsplasser, skriver lokalpolitiker Marita Wennevold Hollen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ved førstkommende kommunestyremøte 18.6 vil Hvaler Styrbord fremme en interpellasjon om bruk av området FN3 nord på Stokken. Det er etter endelig behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fastslått at Stokken skal være regulert til næring. Styrbords forslag er at området Stokken skal kunne ha en kiosk eller liten kafé, hvor besøkende kan sitte ned for å planlegge besøket på Hvaler, videre eventuelt utleie av småbåter og kajakker, slik at folk kan oppleve Skjærgården på Hvaler.

Av 3 grunneiere er Hvaler kommune den ene av disse. Hvaler kommune er dog en passiv part som ikke har påvirkning om hva som skal bygges, de kommer først inn når «spaden settes i jorden/fjellet». Dette er verifisert etter kommunikasjon med eiendomssjefen i Hvaler kommune om deres interesser og eierskap. Er det tenkt at grunneiere skal bekoste regulering, grunnarbeid og oppsett av bygninger eller skal Hvaler kommune benytte midler til dette?

Etter å ha passert Puttesundbrua åpner det vakre landskapet seg, med en flott utsikt utover Oslofjorden. Beliggenheten er storslagen. Legg merke til at man kjører et godt stykke før man når frem til Stokken. Argumentasjoner mot Stokken, har vært at den flotte utsikten forringes, noe den ikke gjør. Faktisk kommer man inn i en annen vinkel når man nærmer seg Stokken og ser denne fra siden, sørover – uten sjøutsikt. I dag kan bare området forskjønnes ut ifra slik situasjonen er av en bratt skjæring og en lite benyttet fjellknaus.

Les også

Man må være enten gal eller veldig glad i Hvaler for å drive næring her

Er det riktig å benytte en slik beliggenhet til et stoppested og med et lite antall arbeidsplasser, da trolig kun i sesongen? Burde det ikke heller satses på noe som øker inntektene til kommunen via 100–150 nye arbeidsplasser og hvor flere av disse bosetter seg på Hvaler?

Et kombinert konferansehotell og opplevelsessenter ville styrke Hvaler som en destinasjon, ikke bare sommerstid, men året rundt. Bedrifter, offentlige instanser og sentrale myndigheter i østlandsområdet og landet for øvrig kjenner til vårt vakre landskap. Tilbakemeldinger jeg har mottatt er at de svært gjerne legger konferanser nettopp til Hvaler, men vi mangler kapasitet. Med konferanser som utfyller de øvrige av årets sesongene, blir ikke Hvaler overfylt av folk som på sommerstid, det er tross alt i en annen skala. Likevel får vi en jevnere aktivitet året gjennom og helårs-arbeidsplasser, også for kommunens egne innbyggere.

Hvaler har, som få andre kommuner, en svært attraktiv næringstomt med vestvendt solrik sjøutsikt. Dette vil kunne dekke en bred etterspørsel etter bookinger fra mange kategorier, også nasjonale og internasjonale turister. Ikke minst til bruk for Hvalers innbyggere og hyttefolk med Spa, treningssenter, restauranter og kafé. Kanskje kan svømmebassenget leies til kommunen for bruk i skolene. Åpne mulighetene for tilgjengelighet til sjøen med brygger og uteplasser, slik vi ser det transformeres i andre deler av landet. En opplevelse for oss alle.

Les også

Slik kan Stokken få sykkelbru over veien

Et opplevelsessenter med båt, kajakk, dykkesenter, kiting og ribb, øyhopping, oppleve skjærgården og legge til ved Skjærhalden, Nasjonalparken og andre områder. Selskapslokaler til bryllup, dåp og øvrige selskaper. Tilgjengelige auditorium til møter/kino. Mulighetene er mange. Et slikt prosjekt må finansieres av investors og ikke kommunen. Det finnes nå interessenter der ute som vil kunne være aktuelle. De har avventet regulering til næring, den er nå på plass. Grunneierne må gjøre sine valg.

Det er et stort antall muligheter for en tilpasset vakker arkitektur i landskapet og selvfølgelig med miljøhensyn høyt på listen. For eksempel glassfasader i kombinasjon med limtre som generer egen strøm og kanskje også overskuddsenergi. Glass er jo et naturmateriale utviklet av som sand og kalk. Tenk på kortreist mat og alle servicetjenester fra egen kommune. Synergiene er mange. Hvorfor skal ikke Hvaler klare dette, når hotell og konferansegjester reiser forbi oss og har konferanser i Strømstad eller flyr til Lofoten? Hva med Støtvig Hotel som er fullbooket nær sagt året rundt, uten alt det Hvaler har å tilby?

Det er ikke kommunens midler som benyttes, men investor/drifter som tar risikoen. Vi bør våge å satse og løfte blikket inn i fremtiden. Vi må tilføre vår kommune et nytt inntektsgrunnlag via nye arbeidsplasser.

Les også

Å ta vare på det unike Hvaler vil kreve sitt i årene som kommer

Kommentarer til denne saken