Gå til sidens hovedinnhold

Er Zoé-kirken et fairtrade-produkt?

Artikkelen er over 1 år gammel

Gøran Karlsen følger opp sitt forslag om at kommunen skal slutte å leie møtelokaler hos Zoé som torsdag skal opp i bystyret. Han mener det å leie av en menighet ikke kan sammenlignes med fairtrade, og at kommunen bør bruke utleiere som må forholde seg til tarifflønn og andre lovbestemmelser.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


GØRAN KARLSEN FØRSTE INNLEGG: Fredrikstad kommune bør slutte å bruke Zoé-kirken som møte- og bevertningssted

Først ønsker jeg å komme med en beklagelse, for jeg må innrømme at jeg gikk på en blemme med å linke til en side som jeg trodde tilhørte pinsebevegelsen. Det gjorde den ikke, selv om den var meget informativ og forklarte pinsebevegelsen godt. Undertegnende har prøvd å få tak i distributørene til den uautoriserte siden uten hell i ettertid, for å eventuelt kunne få en uttalelse. Dette var uheldig, og jeg gir meg selv herved en skrape. Såpass får det være.

Pastorens ord er fortsatt reelle, og de står trygt som kritikk.

Politisk har jeg fått et par tilsvar hvor KrF og MDG skal ha det til at Bymljølista (BML) og jeg ikke forstår religionens rolle i et samfunn, for vårt forslag begrunnes ettertrykkelig med religions- og trosfriheten. For orden skyld er BML et parti som tar religions- og trosfriheten på dypeste alvor, men religionen er ikke av den grunn utelatt kritikk. Zoé er nemlig en karismatisk menighet, og generelt sett så kommer en del av de triste og alvorlige historiene fra disse miljøene. Det være seg pengejag, sensur, sosial kontroll, utfrysing, sektmentalitet, glansbildevasking utad og menneskeskjebner som har slitt såpass at de ikke orker dette livet mer. Så skal det også sies at jeg ikke har noe personlig mot Zoé-medlemmer, og at de også gjør arbeid som er samfunnsnyttig.

Religiøse symboler lyser mot deltakerne, mens man sitter under det amerikanske og israelske flagget. Det er faktisk ikke greit.

Likevel bør dette være tilstrekkelig til at Fredrikstad kommune bør opptre varsomt og være føre var. For det går fortsatt flaue ord på folkemunne om hvordan «Smiths venner» vant anbudsrunden for skjenking av kommunens julebordsgjester i Kongstenhallen tidligere.

Presteskapet i KrF og MDG henviser videre til at Bymiljølista bruker boikott som virkemiddel i denne saken, vi mener det handler om rettferdighet til hele samfunnet. For er det å bruke menigheter fairtrade?

Nei, mener vi. Der andre seriøse utleieaktører må forholde seg til tarifflønn og andre ting innenfor lovverket, vil menigheter drifte på frivillighetsarbeid. Da kan de også gjøre seg særdeles attraktive i anbudsrunder, og vinne lett frem. Seriøse aktører i markedet blir sånn sett sjanseløse. Her bør vi i Fredrikstad kommune være en rollemodell, da vi jo jobber for arbeidsmiljøloven ellers.

Det står videre i anskaffelsesstrategien i Fredrikstad kommune følgende: «Fredrikstad kommune skal ta aktivt samfunnsansvar gjennom å etterspørre og forbruke varer og tjenester som er produsert etter høye etiske, sosiale og miljømessige standarder».

Da blir det svært merkelig når Lino Lubiana avslutter sitt innlegg med følgende kommentar: «Kommunen bør kjøpe tjenester av jøder, HEF og pinsevenner – uten å blande kortene – om tjenestene er av god kvalitet – uavhengig av deres tro, politiske eller etiske ståsted.»

Anskaffelsesstrategien i kommunen bryter fundamentalt med Lino Lubiana og KrF altså. Hvilke organisasjoner Lino kan komme til å gi aksept for kan man jo bare spekulere i, men svært betryggende er det dessverre ikke.

Interpellasjonen står fortsatt trygt, Lino. For vi i Bymiljølista tør å ta kampen for mange skoleansatte, barnehageansatte, sykepleiere og andre ansatte i kommunen som har vært kritiske til dette en årrekke. Ansatte som jobber seriøst for å vinkle sitt virke så upartisk som mulig, mens de selv får sin lære og faglige påfyll i både et politisk og religiøst lokale. Religiøse symboler lyser mot deltagerne, mens man sitter under det amerikanske og israelske flagget. Det er faktisk ikke greit.

Helt til slutt vil jeg anbefale lektyre til teologene i MDG og KrF, for vi har hatt prester i Fredrikstad som har tatt opp problemene med trosbevegelsen og pinsebevegelsen tidligere. Den nylig avdøde og tidligere sogneprest i Rolvsøy, Geir Harald Johannessen, har tatt et kraftig oppgjør med problematikken i boka «Vekkelse eller villfarelse?». Det vitner om at vi i Bymiljølista har gode poeng, og det blant mange kristne også.

Kommentarer til denne saken