Gå til sidens hovedinnhold

Er det mulig å være misfornøyd med mange hundre milliarder i tiltakspakker?

Artikkelen er over 1 år gammel

NITO er skuffet over at det nesten ikke er miljøfremmende tiltak i regjeringens tiltakspakker. Ett forslag fra NITO er sirkulær startpakke for kommuner.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, det er faktisk mulig. Når kun en prosent av dette går til miljøfremmende tiltak.

Stortinget og regjeringen skal ha ros for at de har vært villig til å bruke store penger på å redde arbeidsplasser og næringsliv i en krise som rammet Norge og verden over natta. Mye penger går ut til tiltak som forhåpentligvis vil bidra til at konsekvensene av koronapandemien minskes betydelig.

Det vi imidlertid har grunn til å være skuffet over, er at politikerne ikke har benyttet denne situasjonen til grønn omstilling. Vi har nok å ta tak i.

Norge og verden har forpliktet seg gjennom internasjonale avtaler å redusere CO₂-utslipp. Karbonfangst og -lagring (CCS) kan bli et grønt industrieventyr for Norge og et av våre viktigste bidrag for å redusere globale klimagassutslipp. Vi er skuffet over at det ikke har kommet en finansieringsbeslutning om fullskala verdikjede for CCS i forbindelse med tiltakene.

Fra NITOs side har vi flere forslag til hvordan det kan gjøres i praksis. Ingeniørene er svært sentrale i nettopp å finne metoder for redusert utslipp. NITOs medlemmer befinner seg i alle sektorer, i petroleum, i kommunene, i helsesektoren, i staten, i næringslivet. Alle steder arenaer med fantastiske muligheter om de tas i bruk.

Sirkulær økonomi handler om å finne måter for å redusere avfall, og endre måten vi produserer vare og tjenester på. Et eksempel på dette er kommuneingeniørene, som har ansvar innen vann og avløp, avfall, og plan og bygg. I plan og bygg kan ingeniørene påvirke slik at nye bygg og eksisterende bygg blir brukt og bygd til flere formål, ikke bare ett. Skole i dag og eldrehjem i morgen. Derfor har NITO fremmet forslag om sirkulær startpakke for kommunene.

Ingen av disse områdene har fått satsing som monner. Det er skuffende. Ingeniører er klare for det grønne skiftet.

Kommentarer til denne saken