Det er på tide at ungdommen i Fredrikstad får et eget sted å være.

I dag finnes det to utesteder i Fredrikstad hvor 18-åringer kan komme inn: LIV og Dragen Pub. På LIV er minsteprisen for inngang 100 kroner, men øker når det er underholdning. Mange unge har ikke råd til å betale 100 eller 200 kroner for å komme inn på et utested, derfor er det mange som trekker til Dragen Pub. I begynnelsen var det gratis å komme inn på Dragen, men ettersom populariteten økte så koster det nå 100 kroner etter 23 på kvelden.

Dragen Pub er viktig og har en funksjon for et godt voksent publikum, men jeg synes ikke det er et sted for ungdom å henge. Når jeg er på Dragen, tenker jeg alltid at det hadde vært digg med et sted som er tilpasset ungdom og hvor vi kan føle oss trygge. Et sted som føles som vårt eget i sentrum. Hvor vi kan sitte utenfor å snakke med hverandre, hvor vi kan danse til kul musikk og synge høyt. Et sted hvor vi ikke må betale 100 kroner for å komme inn, men kanskje heller 40–50 kroner, aller helst gratis. Et sted hvor aldersgrensen er 18–28 år.

I mange storbyer finnes det ungdomssteder hvor man kan ta med egen mat, det hadde vært kult om vi fikk til et slikt konsept i Fredrikstad, den lille verdensbyen.

Det å ha et sted å møtes i helgene er fint, men nå er det jo slik at uka er lenger enn helgen. Hvorfor har vi ikke et sted på ukedagene også? Jeg ser for meg et enkelt lokale hvor unge kommer etter skolen for å gjøre lekser, vente på bussen, lade telefonen, hvor de kan være før de skal videre til trening eller jobb. Helt enkelt et sted hvor de kan være sosiale. Med jazzmusikk spillende i bakgrunnen kan unge komme inn i en lun, koselig og trygg atmosfære, kjøpe seg noe å drikke og spise, sette seg ned og føle seg avslappet.

Sunn og billig mat er vanskelig å finne i Fredrikstad sentrum. En enkel meny med dagens suppe, et lite utvalg av påsmurte baguetter, kaffe, juice og mineralvann er et fint alternativ til MacDonalds og Dominos. I mange storbyer finnes det ungdomssteder hvor man kan ta med egen mat, det hadde vært kult om vi fikk til et slikt konsept i Fredrikstad, den lille verdensbyen. Hva om ungdommen fikk en rolle med drive stedet selv?

Jeg henvender meg direkte til formannskap og bystyre, til byens næringsliv og eiendomsaktører, og ber om at ungdommens behov for en sentral og sosial møteplass blir vurdert seriøst.

Tenk om vi kunne laget en slik møteplass i det gamle gullsmedlokale på hjørnet av Nygaardsgaten og O.M. Holwechsgate, som i dag står tomt?