16. september er en dag som bør merkes i kalenderen for alle som er interessert i rettferdig tilgang til juridisk rådgivning.

Fra klokken 11–14 vil dedikerte og kompetente jurister være tilgjengelige på stands for å gi gratis juridisk rådgivning til alle som måtte trenge det. Arrangementet finner sted ved Glade Hjørne i Fredrikstad sentrum.

Er du noen gang forvirret over lovens mange kriker og kroker? Du er ikke alene! Hele 72 prosent av oss ønsker å forstå mer om våre rettigheter og plikter i henhold til loven. Derfor står vi, dyktige jurister, klare til å guide deg gjennom denne juridiske labyrinten på Juristdagen, lørdag 16. september, på 20 ulike steder landet rundt.

Enten du er en gruppe skoleelever som planlegger å kjøpe en russebuss, eller du er bekymret for å bli lurt ved kjøp av en bruktbil, vi er her for å hjelpe. Lurer du på reglene for elsparkesykler? Vi har svarene!

Arv og nabokonflikter

Hvis en gammel tante har gått bort, hvilke regler gjelder for arveoppgjøret? Hvem skal ha hva, hvem bestemmer, og hva sier loven over arveskatt? Kan du bare ta med det maleriet tante lovet deg for noen år siden? Nesten to av tre nordmenn, 65 prosent, sier at de trenger å vite mer om lovreglene for arv.

Eller hva med treet til naboen som har vokst seg digert og lagt terrassen din i skyggen? Kan du gå på med motorsag, eller kan du kreve av naboen at han lar øksen gå? Har det noe å si at grenene henger langt over gjerdet og inn på eiendommen din? Hele 64 prosent oppgir at de trenger informasjon om reglene for eiendom og naboskap.

Rimeligere enn mange tror

Men hvor begynner man i jungelen av informasjon, lover og paragrafer?

Heldigvis finnes det jurister som har oppgaven med nettopp å forstå, tolke og se lovene i sammenheng med andre lover og regler. Mange forbinder imidlertid advokater med høye salærer og saftige fakturaer, men de er langt fra så kostbare som mytene tilsier. Det kommer an på hvor stor og vanskelig saken din er, og hvor tidlig ute du er med å oppsøke hjelp.

Det du kanskje ikke visste, er at du også kan søke råd hos jurister i en relevant offentlig etat. Bare 36 prosent av befolkningen vet at saksbehandlere i offentlige etater har plikt til å gi juridiske råd i saken deres. De er faktisk forpliktet til å gjøre dette helt gratis.

Så kom og få svar på dine spørsmål! Vi ser frem til å hjelpe deg med å navigere i livets mange juridiske utfordringer.