Gå til sidens hovedinnhold

Enkelte politikere på høyeste nivå synes ikke å ha gangsyn. Ser de ikke hvordan partiet og politikken skades?

Artikkelen er over 2 år gammel

Odd A. Stømnes ber partiene være kritisk når de plukker ut kandidater til valg: – Sorry, det passer ikke for deg denne gangen, bør uttrykkes klart.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er kommunevalg i høst. Valgkomiteene har fremmet sine forslag, og medlemmene har hatt anledning til å uttale seg på nominasjonsmøtene rundt om. Det er å håpe at partiene har vært seg sitt ansvar bevisst, og at de rette personene er foreslått. Så får velgerne stryke og foreslå som best de kan. På den måten får velgerne vist tillit eller mistillit til Per og Pål.

Jeg ser imidlertid litt lenger frem enn til høstens valg. Jeg tenker på stortingsvalget om et par år. Hvem ønsker vi skal representere oss der? Hvem skal vi vise tillit? Med all den uro som har vært omkring enkeltrepresentanter de siste månedene, må man lure på om partiapparatene rundt om både er blinde og døve. Enkelte representanter på høyeste nivå innen politikken synes ikke å ha gangsyn selv. Ser de ikke hvordan partiet og politikken skades? De synes å leve etter prinsippet – om hundre år er allting glemt. Altså må andre (les valgkomiteene) være voksne og ta ansvaret. Sorry – det passer ikke for deg denne gangen, bør uttrykkes klart.

Nominasjonskomiteene sitter med et meget stort ansvar foran hvert valg. Slik også nå, mer enn noen gang, spør du meg.

Som velger ønsker jeg politikere som har vist alminnelig folkeskikk, som holder økonomisk orden i eget hus, og som ikke minst har en adferd som alminnelige mennesker har. Klarer ikke partier å fremskaffe slike tillitsmenn, vil ikke jeg kunne avgi stemme. Jeg er fullstendig klar over at demokratiet greier seg utmerket uten min stemme. Men hvis mange nok lar være å stemme, som en protest mot et parti, kan det bli et demokratisk problem fremover.

Det må bli slutt på praten om «alle kan gjøre feil» osv. osv., og at man må kunne få rette opp igjen begåtte feil. Helt riktig, men det må i det minste skilles mellom mindre alvorlige feil og feil av mer alvorligere art. Visse stillinger medfører et meget stort ansvar, og det å styre landet er blant disse. Feilvurderinger som vi til de grader har vært vitne til, må da virkelig få konsekvenser? Og så lurer man på hvorfor visse partier går tilbake eller står stille på gallupen.

Les også

Interessen for politikk i fritt fall – avmakten er bekymringsfull

Kommentarer til denne saken