Gå til sidens hovedinnhold

Engasjerte elever straffes for klimastreik

Artikkelen er over 2 år gammel

Ida Julsen og Tina Molvig Aspestrand, MDG, oppfordrer ordfører Jon-Ivar Nygård til å finne en løsning som innebærer at skolestreik for klimaet betraktes som uttrykk for engasjement og politisk mot, og ikke bør straffes med udokumentert fravær.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Førstkommende fredag vil mange tusen elever delta i klimademonstrasjon rundt om i landet, også i Fredrikstad. Det er svenske Greta Thunberg på 16 år som startet aksjonen med å sitte utenfor riksdagen i Sverige i protest mot politikere som ikke gjør nok. Dette har senere spredt seg og blitt en verdensomspennende skolestreik der de unge sier at vi har ingen planet B og må ta vare på den ene vi har.

Samtidig har vi fått tilbakemeldinger fra foreldre som forteller om henvendelse fra skoler, der de er bedt om å fraråde de unge til å gå i den kommende demonstrasjonen. Og fraværet vil det bli ført som ugyldig dersom elevene likevel velger å gå i demonstrasjonen. Dette kommer også fram i artikkelen «Fredrikstad kommune: Ungdomsskoleelevene får fravær for deltagelse i skolestreik».

Det er skoler som har klart å finne fungerende løsninger. De Grønne håper vi også i Fredrikstad kan finne en løsning så elever kan delta i streiken uten at det skal gå ut over mulig kommende utdanningsmuligheter, men heller se det politiske engasjementet som en handling i tråd med læreplanen.

Så hvordan møte klimaengasjerte elever? I siste nummer av Utdanning sier leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal: «Vi ønsker elever som viser politisk mot, og som bruker sin rett til å ytre seg. Vår respons må også gjenspeile at det er nettopp det tusener av dem nå velger å gjøre.»

I kommende læreplan er et av temaområdene som kommer til å få stor plass bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap. Her har skolene en gylden mulighet til å forskuttere arbeidet med de nye læreplanene ved å la elevene benytte sitt eget medborgerskap i kampen for klimaet og en bærekraftig utvikling.

De Grønne har sendt spørsmål og oppfordring til ordføreren om å se på muligheten for at Fredrikstad kommune kan ha en felles oppfatning om at å delta i denne demonstrasjonen sees som uttrykk for et engasjement og politisk mot, og ikke bør straffes med udokumentert fravær.

De Grønne håper skolene og lærerne kan oppfordres til ikke å gi elevene udokumentert fravær, og at det heller tas initiativ til andre løsninger som ikke gjør at elever som vil delta bli unødig hard straffet.

Kommentarer til denne saken