– Endelig fornøyd med speilbildet

Fornøyd: Stine M. Carlsen angrer ikke på at hun valgte å legge seg under kniven for brystreduksjon og mageplastikk. – Jeg har merket veldig stor forskjell på hvordan jeg har det, sier hun. foto: Christine Heim

Fornøyd: Stine M. Carlsen angrer ikke på at hun valgte å legge seg under kniven for brystreduksjon og mageplastikk. – Jeg har merket veldig stor forskjell på hvordan jeg har det, sier hun. foto: Christine Heim

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Stadig flere kvinner og menn legger seg under kniven for å fikse på utseendet. Stine M. Carlsen (40) er en av dem.

DEL

Antall privatklinikker og enkeltpersonforetak som tilbyr kosmetisk kirurgi hadde i 2014 økt med over 50 prosent siden 2003. Det skriver Dagens Næringsliv.

 

Anslag viser at antall private klinikker og enkeltpersonforetak som tilbyr dette, har økt fra 49 til 76 i denne perioden. I en seksårsperiode frem til 2009 økte antall leger som har spesialisert seg i plastisk kirurgi, enda kraftigere – fra 73 til 120.

Slet med fysiske plager

For Stine M. Carlsen (40) var valget om plastisk kirurgi enkelt. I årevis slet hun med både fysiske og psykiske plager knyttet til brystene.

– Jeg var alltid flau over puppene mine, og gruet meg til å kle av meg i offentlige bad. Etter å ha fått tre barn, synes jeg rett og slett at de var stygge. I tillegg var de en veldig stor belastning for ryggen min.

Via en kollega av mannen fikk hun tips om at man gjennom støtte fra det offentlige kan gjennomføre brystreduksjon.

– Jeg tenkte alltid at jeg ikke har råd, for det koster jo som regel mellom 40.000 og 50.000 kroner, men så fikk jeg høre om offentlig støtte, sier hun.

– Hvordan har livet ditt forandret seg etter dette?

– Jeg merker veldig stor forskjell. Det er så deilig for ryggen, og ikke minst sitter klærne bedre. Nå kan jeg endelig være fornøyd med speilbildet og brystene mine, sier hun.

Opererte igjen

Carlsen utførte brystreduksjonen i desember 2013. Kun få uker etterpå la hun seg under kniven igjen.

– Jeg fikk keisersnitt da mitt første barn kom til verden for tolv år siden. Etter de to andre svangerskapene trakk ikke magen seg sammen igjen. Derfor bestemte jeg meg for også å ta mageplastikk, sier Carlsen.

Også denne operasjonen fikk hun dekket av det offentlige.

– Det er veldig fint at mulighetene finnes for folk som kanskje ikke har så god råd.

En omfattende studie gjennomført i 2012, viste at kvinner som gjennomfører en kosmetisk operasjon er godt fornøyd med resultatet i etterkant, og anser nettopp den forandrede kropps- eller ansiktsdelen som bedre. Likevel viser det seg at kosmetiske operasjoner ikke har innvirkning på selvbildet og selvfølelsen – selv om majoriteten altså er fornøyde med resultatet. Det tror Carlsen også gjelder i hennes tilfelle.

– Jeg har lyst til å gjøre flere operasjoner fordi resultatet ble så bra. men jeg vil likevel ikke fikse på alt. Det er ikke slik at jeg leter etter nye ting å operere, sier hun.

Grafikk: Lill Mostad

– Stort kroppspress

– Stadig flere velger å operere seg. Hvorfor det, tror du?

– Først og fremst tror jeg det er fordi vi i dag har bedre økonomi. Mange har råd til å gjøre det, og det er mer tilgjengelig. I tillegg er kroppspresset i dagens samfunn ganske ille. Egentlig er jeg litt imot at jenter under 20 år tar plastisk kirurgi før de har fått barn og gjort ferdig den biten. I hvert fall hvis det bare er for å pynte på utseendet. Hvis det er medisinske grunner synes jeg det er helt i orden, avslutter hun.