Gå til sidens hovedinnhold

En verdig ruspolitikk ser mennesket som sliter

«Derfor er det dobbelt så urettferdig å straffe en som ruser seg, for de har allerede blitt «straffet» med problemene sine.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da helseminister Bent Høie la frem regjeringens forslag til rusreform i februar, var jeg sikker på at vi endelig skulle få en mer human ruspolitikk som ser menneskene bak rusen. Torsdag 3. juni skal Stortinget stemme over rusreformen. Dessverre er det som vil bli vedtatt langt ifra en reform. Arbeiderpartiets Jon Ivar Nygård jubler nok, men dette er langt ifra noe å juble over.

Bak rusen finner vi som oftest et menneske som sliter. Det kan være en som falt fra i skolen, en som hadde det tøft hjemme, en som ble utsatt for vold og overgrep, en som ble mobbet og ikke fant sin plass eller en som har en underliggende diagnose man ikke har fått. Felles for disse er at de bruker rusen for å rømme fra problemer de allerede har. Derfor er det dobbelt så urettferdig å straffe en som ruser seg, for de har allerede blitt «straffet» med problemene sine.

Alle de som i dag har et alvorlig rusproblem, startet et sted. Flere av dem ble også straffet inn i en mer alvorlig avhengighet. Hvis verden hadde fungert som Arbeiderpartiet vil, så kunne vi straffet disse tidlig for å unngå at de får et alvorlig rusproblem. Men det funker ikke sånn. Man kan ikke straffe noen til å bli kvitt problemene sine, enten det er spiseforstyrrelser eller andre avhengigheter. På samme måte kan man heller ikke straffe noen til å innse at de ikke bør ta narkotika. Det som skjer da er at man stempler de som kriminelle og skyver dem enda lenger unna resten av samfunnet. Jeg tror vi får færre rusavhengige hvis vi heller hjelper folk tilbake inn i samfunnet.

Regjeringens rusreform er ikke en liberaliseringsreform, som Arbeiderpartiets Nygård hevder det er. For det er faktisk ikke så himla liberalt å ville hjelpe i stedet for å straffe mennesker som sliter, uavhengig av alder. Det virker også som at Nygård ikke har fått med seg at narkotiske stoffer fortsatt ville vært ulovlig, og at politiet derfor hadde hatt mulighet til å frata både ungdom og godt voksne narkotika.

Rusreformen skulle være en etterlengtet reform for noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet vårt, men på grunn av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp blir det ingen reform. Men kampen er ikke over enda. Vi i Høyre vil fortsatt kjempe for rusreformen neste periode, hvis vi får tilliten til det. Og selv om vedtaket i Stortinget denne uken blir langt ifra hva jeg og mange andre håpet på, så har i det minste debatten vist at vi er mange som er klare for en mer human ruspolitikk, hvor vi slutter å straffe og begynner å hjelpe.

Kommentarer til denne saken