– En ubeskrivelig skrekkopplevelse

Vanskelig arbeid: Det norske identifikasjonsteamet hadde en vanskelig oppgave med å identifisere flomofrene. Bildet er tatt på feriestedet Khao Lak.arkivfoto: SCANPIX

Vanskelig arbeid: Det norske identifikasjonsteamet hadde en vanskelig oppgave med å identifisere flomofrene. Bildet er tatt på feriestedet Khao Lak.arkivfoto: SCANPIX

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ti år etter katastrofen i Thailand innrømmer Ole Duenes at opplevelsen har satt preg på familien.

DEL

Duenes, med kona Jeanette og sønnene Kristoffer og Markus, ankom feriestedet Khao Lak i Thailand på selveste julaften 2004. To dager senere ble idyllen snudd til et sant helvete da flodbølgen rammet stedet med full kraft.

– En totalt ubeskrivelig opplevelse. Jeg sto i restauranten på hotellet da en vegg med vann plutselig kom imot meg. Høyden må ha vært på rundt fem-seks meter, antyder Duenes.

Les også: Minnes Lennart – ti år etter tsunamien

Familien kom seg i sikkerhet etter å ha stormet ut av hotellet og opp på en høyde. I ett døgn hadde de tilholdssted hos en thailandsk familie i jungelen før det var trygt å gå ned igjen.

– Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd hadde vi snublet på vei ut av hotellet, legger han til.

– Ikke vår tur

Det var rett og slett ikke vår tur, legger restaurantmannen til.

Han forteller om lik som lå overalt etter at flodbølgen hadde slått inn over feriestedet.
– Det er vanskelig å beskrive synet som møtte oss. Det lå døde mennesker overalt. Situasjonen var uvirkelig, forteller han.

I ettertid har skrekkopplevelsen satt preg på familien, og ifølge Ole Duenes er opplevelsen med dem hele tiden.

Les også: Lette overalt

– Det var en psykisk hard påkjenning, kanskje spesielt for guttene. Det vi opplevde har gjort et sterkt inntrykk på hele familien. Livet har på mange måter fått en helt ny mening, uttrykker han.

Han og resten av familien var blant de første som ble sendt hjem fra Thailand. Først ble de transportert med buss ut av Khao Lak før de deretter ble fløyet hjem med et direktefly fra Phuket til Stockholm.

Les også: Valgte golf – reddet livet

Flere turer

Turen til Thailand var for øvrig den første familien hadde til landet. Siden har det blitt to-tre turer til det mange kaller «Smilets land.»

– Vi var der blant annet i forbindelse med ettårsmarkeringen for tsunamien. Tross det som skjedde er vi glad i landet, påpeker Duenes.